Yüzyılın projesinde ilk su Kıbrıs'a ulaştı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından inşa edilen ve yüzyılın projesi olarak adlandırılan Kuzey Kıbrıs'a su temini sağlanmasını sağlayan projede su temini gerçekleşti.

Yüzyılın projesinde ilk su Kıbrıs'a ulaştı
11 Ekim 2015 Pazar 11:12

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından inşa edilen ve yüzyılın projesi olarak adlandırılan Kuzey Kıbrıs'a su temini sağlanmasını sağlayan projede su temini gerçekleşti.



Orman ve Su İşleri Veysel Eroğlu;

'Proje çerçevesinde dünyada ilk kez uygulanan ve son parçanın yerleştirilmesi ile tamamlanan deniz geçişi 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçiyor. Deniz geçişi bin 600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor.  Proje     kapsamında Anamur - Alaköprü Barajı'ndan alınan su, Anamuryum Dengeleme Deposuna getirilerek, Anamuryum Dengeleme Deposu'ndan kontrollü bir şekilde Deniz Geçişi İsale Hattı'na verilmeye başlandı ve adaya su ulaştı.' açıklamasını yaptı.

Yapılan ve bu proje ile Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan halkın su ihtiyacı karşılanmış olacak. Bakan Eroğlu, 'yüzyılın projesi' ve 'sıra dışı' olarak nitelendirdiği projenin, dagıtım hatları ve içme suyu arıtma tesisi ile birlikte 1 milyar 255 milyon Türk Lirası olduğunu ifade etti.



Bakan Eroğlu, Anamur Dragon Çayı üzerinde yapılan Alaköprü Barajı'ndan temin edilecek 12 aylık  75 milyon metreküp suyun,boru hattı vasıtasıyla Kuzey Kıbrıs'ın Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajı'na aktarılağını ifade etti.

Bakan Veysey Eroğlu,  projeye Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onay verdiğini  ve bu projenin mimarının Erdoğan olduğunu ifade emişti.

 

 

 

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.