Yükseköğrenim öğrencilerine burs ve kredi engeli

Anayasa Mahkemesi, Belediyelerin Yükseköğrenim Öğrencilerine Doğrudan Burs ve Kredi Vermesine İmkan Sağlayan Düzenlemeyi İptal Etti.

Yükseköğrenim öğrencilerine burs ve kredi engeli
15 Ekim 2016 Cumartesi 21:28

Anayasa Mahkemesi, 5102 sayılı ”Yükseköğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun”un, ”Belediyeler hariç kamu kurum ve kuruluşlarının yükseköğrenim öğrencilerine doğrudan burs ve kredi vermelerini engelleyen” hükmündeki ”belediyeler hariç” ibaresini oy birliğiyle iptal etti.

CHP, 5102 sayılı Kanun’un, 2, 5 ve geçici 3 ile 7. maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle dava açmıştı.

Anayasa Mahkemesi, bugünkü gündem toplantısında davayı esastan görüşerek karara bağladı.

Yüksek Mahkeme, kanunun 2. maddesinin 2. fıkrasının, belediyeler hariç kamu kurum ve kuruluşlarının yükseköğrenim öğrencilerine burs ve kredi vermelerini yasaklayan ancak bildirimde bulunacakları Yurt-Kur vasıtasıyla ödeme yapabileceklerine yönelik hükmün, ”belediyeler hariç” ibaresini iptal etti.

Anayasa Mahkemesi heyeti, diğer hükümlerin iptal istemini ise reddetti.

Yüksek Mahkeme’nin bu kararına göre artık belediyeler de öğrencilere doğrudan burs ve kredi veremeyecek, burs ve kredi verilmesini öngördükleri yüksek öğrenim öğrencilerini, yüksek öğrenim kredi ve yurtlar kurumuna bildirecek.

ALANLARIN BURSLARI GEREKÇELİ KARARA KADAR DEVAM EDECEK

Ancak şu an itibariyle burs alan öğrencilerin burslarının devam edeceği, Yüksek Mahkeme’nin gerekçeli kararının Resmi Gazete yayımlanması zaman alacağından, bursların hemen yarın kesilmesinin söz konusu olmadığı bildirildi.

Kanunun 2. maddesinin 2. fıkrası, şu hükmü içeriyordu:

”Genel bütçeli daireler, katma bütçeli idareler, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları, bütçenin transfer tertibinden yardım alan kuruluşlar, il özel idareleri ve bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, özel bütçeli kuruluşlar, özelleştirme kapsam ve programına alınmış, hisselerinin yarısından fazlası kamuya ait olan özel hukuk hükümlerine tabi kuruluşlar, fonlar, döner sermayeler, kamu bankaları, kanunlarla veya kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kurumlar ile kurul/üst kurullar ve diğer tüm kamu kurum ve kuruluşları ‘belediyeler hariç’ yurt içinde yüksek öğrenim öğrencilere burs, kredi ve nakdi yardım adı altında herhangi bir ödeme yapamazlar; ilgili mevzuatları gereği burs, kredi verilmesini öngördükleri yüksek öğrenim öğrencilerini, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna bildirirler.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yavuz - 8 yıl önce
CHP için çok normal bir iş. Şaşırmadık.