Yastık altında altını olanlar bu haber sizin için

Yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırmak amacıyla altına dayalı kira sertifikası başladı. Peki altın tahvili ve altına dayalı kira sistemi nasıl işleyecek? İşte altın tahvili ile ilgili merak edilenler...

Yastık altında altını olanlar bu haber sizin için
03 Ekim 2017 Salı 20:23

Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı 2 Ekim'de başladı. Henüz yni olduğu için vatandaşlar altın tahvili sistemi tam olarak nasıl işleyecek merak ediyorlar. Nereden alınacak? Yatırımcılara ne kazandıracak? İşte Altin tahvili ile ilgili ayrıntılar.

Hazine Müsteşarlığı'nın yastık altındaki altının finansal sisteme kazandırılarak yatırımların daha çok yurt içi tasarruflarla finanse edilmesinin sağlaması hedeflenen Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla ihraç edilecek altına dayalı tahvil ve kira sertifikası ihracında talep toplama başladı. 

Türkiye'de geleneksel olarak altın bir tasarruf aracı olarak kullanılıyor. Yastık altı olarak tabir edilen ve siyasilerce 100 milyar dolar civarında olduğu tahmin edilen altın daha çok evlerde ya da kasalarda tutulurken bu da önemli bir kaynağın finansal sistem dışında kalması anlamına geliyor.

Türkiye yatırımlarını sadece iç tasarruflarla finanse edemezken, dış finansman ihtiyacı ekonomiyi küresel finansta yaşanan dalgalanmalara karşı kırılgan bir hale getiriyor.

Sınırlı iç tasarruflara karşın yüksek kredi talebi ise bankacılık sisteminde fonlama maliyetleri üzerinde de baskı oluşturuyor. Ekonomi yönetimi bu nedenle iç tasarrufların artırılmasını ve buradan sağlanan kaynağın yatırımların finansmanında kullanılmasını hedefliyor. 

Birinci etap talep toplama işlemleri İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Antalya, Diyarbakır, Rize, Sivas, Samsun ve Zonguldak'ta gerçekleştiriliyor.

Hazine'nin geçen hafta yaptığı açıklamaya göre tahviller yatırımcıya her altı ayda bir altın fiyatına endeksli yüzde 1.20 (yıllık yüzde 2.40) getiri sağlayacak. Getiriler yatırımcılara TL cinsinden ödenecek. İhraçta vade ise 728 gün olacak.

Nereden alınır?

Ziraat Bankası.

Hangi altınlar alınacak?

22 ve 24 ayar Cumhuriyet ziynet ve sikke altınlar, darphane altınları, külçe altınlar ve 22 ayar bilezik, kolye gibi takılar kabul edilebilecek.

Hangi altınlar kabul edilmeyecek?

Takı ile Reşat Altınlar kabul edilmeyecek.

Ne zaman alınır?

4 ayrı talep toplama dönemi bulunuyor:

1. Etap: 2-6 Ekim arasında. İtfa 9 Ekim 2019 ve yatırımcılar 30 Eylül-4 Ekim 2019 arasında fiziki altın talep edebilecek.

2. Etap: 9-13 Ekim. İtfa 16 Ekim 2019 ve yatırımcılar 7-11 Ekim 2019 arasında fiziki altın talep edebilecek.

3. Etap: 16-20 Ekim. İtfa 23 Ekim 2019 ve yatırımcılar 14-18 Ekim 2019 arasında fiziki altın talep edebilecek.

4. Etap: 23-27 Ekim. İtfa 30 Ekim 2019 ve yatırımcılar 21-25 Ekim 2019 arasında fiziki altın talep edebilecek.

Ne kadar vergi ödenir?

Vergiden muaf.

SERTİFİKA VE TAHVİL ARASINDA NE FARK VAR

Altına Dayalı Kira Sertifikası'nda kira geliri kira sözleşmesi uyarınca altın fiyatına endeksli olarak belirlenmekte ve yatırımcısına altın fiyatına endeksli Türk Lirası cinsi bir kira getirisi sağlamakta. Altın tahvilleri ise, yatırımcısına altın fiyatına endeksli Türk Lirası cinsi faiz geliri sağlıyor.

YATIRIMCIYA 5 KRİTİK AVANTAJ SAĞLAYACAK

Devlet güvencesi: Altınlar devlet güvencesinde saklanacak.

Ek getiri imkânı: 6 ayda bir yüzde 1.20.

Vergi avantajı: Sıfır vergi.

Vadeden önce nakit imkânı: Vatandaş dilediği zaman satabilecek.

Fiziki altın imkânı: Vade sonunda "Ziynet Altını" alma hakkı olacak.

TÜRKİYE NE KADAR YASTIK ALTI ALTIN VAR?

Dünya Altın Konseyi’ne göre, Türkiye’de hane halkının yaklaşık 145 milyar dolarlık (3.500 ton) yastık altı altın birikimi var.


YASTIK ALTINDA ALTINI OLANLARA ERDOĞAN'DAN ÇAĞRI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vatandaşın altınlarını Ziraat Bankası'na getirip altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası alanında değerlendirmesini istedi. 

"YASTIK ALTINDAKİ ALTIN BİZE BİR ŞEY KAZANDIRMAZ"

Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikaları uygulamasını çok önemli görüyorum. Yastığınızın altında ya da kolunuzdaki altınlar bize bir şey kazandırmaz. Vatandaşlarımızı ülkemizin büyümesine katkı sağlamaya devam ediyorum.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.