Erdoğan: 'Türk askerinin geri çekilmesi söz konusu değil'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,Türkmenistan gezisi öncesinde Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Irak'ta bulunan Türk askeri ve Irak Merkez Yönetimi'nin davranışlarıyla alakalı açıklamalarda bulundu.

Erdoğan: 'Türk askerinin geri çekilmesi söz konusu değil'
11 Aralık 2015 Cuma 17:02

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,Türkmenistan gezisi öncesinde Atatürk Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan açıklamasında, Irak Merkezi yönetimine eleştiride bulunarak, Türkiye'ye karşı oradan herhangi bir terör saldırısına karşı tedbirleri Irak Yönetimi alamazsa, Türkiye'nin tedbir alacağı vurgusunu yaptı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başika Kampına askerlerin eğitim için gittiğini, Başika'nın 1.5 yıl önce kurulduğunu, bu zamana kadar Irak Yönetimi'nin nerede olduğunu sorarak, Türk askerinin bölgeden çekilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konu ile ilgili açıklaması şu şekilde;

'' Irak üzerinde birçok ülkenin şu anda biliyorsunuz attığı adımlar var, yaptıkları operasyonlar var. Ve biz o ülkelerin hiçbirine benzemiyoruz, biz çok farklı bir ülkeyiz. Zira başta DAİŞ terör örgütü olmak üzere tüm terör örgütlerinin cirit attığı bir yer Irak ve bu terör örgütleri Türkiye için her an bir tehdit unsurudur, bizim için bir tehdit algısı oluşturmaktadır. Fakat oraya farklı ülkelerden gelenlerin bu tehdit algısıyla yakından uzaktan herhangi bir alakası yoktur. Söylenen nedir? 'Biz davete icabetle Irak'a geldik.' Kabul de yani biz şimdi ülkemize yapılacak bir saldırıda merkezi yönetimin davetini mi bekleyeceğiz? Böyle bir şeyi bekleme diye bir lüksümüz yok. Tam aksine, biz diyoruz ki, Irak merkezi yönetimi eğer oradan ülkemize yapılacak herhangi bir terör saldırısına gerekli tedbiri alamıyorsa, bu tedbirlerimizi biz alırız.

Biz dün gerek Dışişleri Bakanı Müsteşarımızı gerekse Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarımızı merkezi yönetime gönderdik. Orada görüşmeleri yaptılar. Ve görüşmelerle ilgili olarak gerek Sayın Başbakan gerekse iki müsteşarımızla da ben bugün bir konferans yaptık, görüşmemizi gerçekleştirdik. Ve bu gerçekleştirmede de biz bu işin yani şu anda askerimizi geri çekmek gibi böyle bir şey söz konusu olamaz. Oradaki eğitim verme sürecine kararlı bir şekilde devam edeceğiz ama bunu bir mutabakat içerisinde sürdüreceğiz. Ve bütün oradaki bulunmamız bir muharip asker bulundurma noktasında değil, sadece bizim orada eğitim veren subaylarımızın, askerimizin korunmasına yönelik ayrıca bir takviye olmuştur ve açıklanan rakamların hepsi uçuktur. Bu rakamların, orada bizim bulundurduğumuz asker sayısıyla da yakından uzaktan hiç mi hiç alakası yoktur.

Başbakanlığım döneminde de Irak'ın yetkilileriyle, önceki Başbakan dahil olmak üzere bunları hep konuştuk. 'Ya siz bu tedbirleri alın, alamıyorsanız bu tedbirleri biz almak durumunda kalacağız, bizi buna sevk etmeyin' diye defaatle bunları söylemişizdir. Şu andaki gelişmelerde de biliyorsunuz, DAİŞ'in Irak'taki şu anda gerçekleştirmiş olduğu işgal, ki bu işgale karşı da merkezi yönetim henüz herhangi bir şey yapamamıştır. Biz ise 2014 yılı sonunda Sayın Haydar İbadi'nin bizden talebi üzerine buraya eğitim vermek üzere askerimizi gönderdik. Şu anda Başika kampının kurulmasından bu yana neredeyse 1,5 yıla yakın bir zaman geçti. İnsana sormazlar mı siz 1,5 yıl önce neredeydiniz? "

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yavuz - 8 yıl önce
Etnik milliyetçiliği de, etnik mezhepçiliği de tehlikeli ve insanlık adına bir suç olduğunu düşünüyorum.