Dünya'nın en modern barınma merkezi Kilis'te

Kilis'e sığınan 24 bin Suriyeli, Elbeyli Geçici Barınma Merkezi'nde eğitimden sağlığa, sportif faaliyetlerden sosyal tesislere kadar pek çok alanda örnek gösterilen imkanlarla yaşamlarını sürdürüyor.

Dünya'nın en modern barınma merkezi Kilis'te
08 Ocak 2016 Cuma 13:30

KİLİS (AA) - Kilis'in Elbeyli ilçesinde Suriyeli sığınmacıların yaşadığı, 416 bin 672 metrekare alan üzerine kurulu kamp, dünyanın en modern barınma merkezleri arasında gösteriliyor.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, yaklaşık 5 yıldır Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman, Adana, Mardin ve Malatya'da kurulan barınma merkezleri, konteyner ve çadır kentlerin yanı sıra çeşitli illerde kiraladıkları evlerde yaşıyor.

Kilis'e gelen yaklaşık 24 bin Suriyeli de ülkelerinde yarım kalan yaşamlarına Elbeyli Geçici Barınma Merkezi'nde devam ediyor. 

Her türlü fiziki ayrıntının düşünüldüğü merkezde, sığınmacılar için eğitimden sağlığa kadar birçok alanda verilen hizmetler göz dolduruyor.

Tamamı kilit parkeyle döşenen alanda kurulan kampta, 6 kişilik bir ailenin ihtiyacı doğrultusunda düzenlenen 2 oda, banyo ve tuvaleti bulunan 21 metrekarelik alana sahip 3 bin 560 konteyner yer alıyor.

Orta ölçekli bir Anadolu ilçesini andıran ve 458 personelle idare edilen merkezde, 5 okul, 4 sosyal tesis, 7 çocuk oyun parkı, 3 voleybol, 2 basketbol sahası, 2 market, 2 cami, 2 lojistik depo, 2 helikopter pistiyle hastane, sağlık ocağı, içme suyu deposu ve atık su arıtma tesisi de bulunuyor.

Misafirler, Türk Kızılayı ve Dünya Gıda Programının yürüttüğü çalışma kapsamında hayata geçirilen gıda kart uygulamasıyla diledikleri şekilde alışveriş yapabiliyor. 

Kamp yönetiminin özellikle eğitim öğretim kapsamında yürüttüğü çalışmalar, başta BM olmak üzere tüm dünyadan takdir topluyor. Suriyeli öğrenciler, kurulan "Türkçe Dil Okulu" ile savaş nedeniyle yarım bırakmak zorunda kaldıkları eğitimlerine devam edebiliyor.

Sağlık hizmetleri ve psikososyal destek anlamında da detaylı faaliyetlerin yapıldığı barınma merkezinde, kentte görev yapan uzman hekimler ve psikologlar, düzenli olarak poliklinik hizmeti veriyor. Merkez yönetimi, Türkiye'de ilk kez hazırlanan "Sığınmacı Danışma Merkezi" projesiyle sorunları anında ilgili birimlere iletiyor ve zaman kaybetmeden çözülmesini sağlıyor. 

BM yetkilileri dünyaya örnek gösteriyor

Zaman zaman BM'de görev yapan üst düzey yetkililerce de incelenen kamp, sığınmacılara yönelik hizmetlerden dolayı dünyaya örnek gösteriliyor.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu tarafından hazırlanan raporda da merkezden "İnsan onuruna, sağlığına ve ihtiyaçlarına tam manasıyla cevap verilmekte. Kamplar, sığınmacılar için sadece bir barınma mekanı değil bundan öte tam bir 'yaşam alanı' haline getirilmiştir. Yöneticiler ve diğer tüm çalışanların bu bakımdan büyük bir özveri ve yardım duygusuyla çalıştıkları müşahede edilmiştir" değerlendirilmesiyle ahsediliyor.

Elbeyli Kaymakamı ve Kamp Yöneticisi Gülhani Ozan Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, barınma merkezinin yaşam standartları bakımından dünyanın en önde gelen kamplarından biri olduğunu söyledi.

Elde edilen başarının bir ekip işi olduğuna işaret eden Sarı, kamp çalışanlarının her birinin saatin dişlileri gibi faaliyet yürüttüğünü, personelin kendisini ekibin bir parçası olarak görmesini sağlamak ve takım ruhunu oluşturmak adına profesyonel isimlerden destek aldıklarını anlattı.


Etiketler; #türkiye
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.