Ankara Valisi Topaca'dan referandum tedbirleri

Ankara Valisi Ercan Topaca, referandum sürecinde alınan güvenlik tedbirleriyle ilgili basın toplantısı yaptı. Topaca, Pazar günü gerçekleşecek olan referandumda Başkentte toplam 14 bin 336 güvenlik personelin görev yapacağını belirtti.

Ankara Valisi Topaca'dan referandum tedbirleri
14 Nisan 2017 Cuma 15:44

Ankara Valisi Ercan Topaca, Vali Yardımcısı Kemal Karadağ, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mehmet Artar ve İl Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan ile birlikte 14 Nisan Cuma günü Ankara Valiliği Toplantı Salonu’nda Anayasa değişikliğine ilişkin referandum süresince alınan güvenlik tedbirleriyle ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Basın mensuplarını selamlayarak toplantıya başlayan Vali Ercan Topaca: “Bugün 16 Nisan’da yapılacak olan Anayasa değişikliğine ilişkin referandum süresince almış olduğumuz güvenlik tedbirleriyle ilgili kısa bir bilgilendirme yapmak istiyorum. Ankara genelinde bu referandumda oy kullanma hakkı bulunan 3 milyon 853 bin 894 seçmenimiz var. Toplam 10 bin 336 sandıkta oy kullanılacak. Tabii bu, çok ciddi bir rakam. Vatandaşlarımız, 1691 binada oy kullanacak. Bu oy kullanma alanlarında toplam 14 bin 974 personelimiz, güvenlik tedbiri alacaktır. Bu konuda tedbirler, aslında 15 Nisan’ın bitiminden yani saat 24.00’ten itibaren başlıyor. Polisimiz, jandarmamız görev mahalline göre oy kullanılan yerlerde, sandık alanı ve çevresinde her türlü güvenlik tedbirini alacaktır.” dedi.

Topaca, referandum günü uyulması gereken bazı yasakların bulunduğunu söyleyerek: “Referandum günü alkolü içki satılması ve içilmesi, umuma açık alanlarda yasaktır. Ayrıca polis ve jandarma dışında silah taşımak yasaktır. Vatandaşlarımızın ‘ruhsatım var’ diyerek silahı ile sokağa çıkmaması gerekiyor. Oy verme günü ve oy verme süresince kahvehane, kıraathane, internet kafe gibi umuma açık yerler de kapalıdır. Sadece lokantalarda yemek hizmeti verilebilir. Yine oy verme süresi içerisinde saat 18.00’e kadar düğün de yapılamıyor. 18.00’den sonra düğünlerin yapılmasında bir mahsur olmadığını, kanun hükümleri çerçevesinde ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

Topaca ayrıca, referandum sürecinin sağlıklı bir şekilde işlemesi için elektrik, su, ulaşım, telefon gibi kamu hizmetleri ilgili kurumların bünyesinde kriz merkezleri oluşturduklarını söyledi. Ana kriz merkezinin Valilik bünyesinde oluşturulduğunu belirten Topaca, şunları kaydetti:

“Bu konuda kimsenin endişe taşımasını istemiyoruz. Vatandaşlarımızın iradesinin hür bir şekilde her türlü korkudan, tehditten uzak bir şekilde sandığa yansıması için gerekli her türlü tedbiri alıyoruz. Sandık alanının etrafında yeteri kadar polisimiz ve jandarmamız olacak. Sandık alanı çevresinde kontrollerimiz de olacaktır. Şehir girişinde kesintisiz yaptığımız kontroller devam edecektir. Şüpheli kişiler, gruplar varsa onlar üzerinde de duruma göre uygulamalarımız olacaktır. Bunların hepsi referandum sürecinin huzurlu bir şekilde geçmesi konusundadır.”

Yaşlı, engelli ve sağlık problemi olan vatandaşlar konusunda da gerekli önlemlerin alındığını ifade eden Topaca: 

“Yaklaşık 10 bin civarında yaşlı vatandaşlarımız var. Onlarla da Halk Sağlığı Müdürlüğümüz tarafından tek tek irtibata geçildi. Referanduma gitme imkânı olmayan veya herhangi bir destek olmadan gidemeyecek durumda olan vatandaşlarımızı da tespit ettik. Görevlilerimiz onları evlerinden alıp sandık alanına götürecek, tekrar evine getirip bırakıncaya kadar onlara destek olacaktır. Bu şekilde yaşlı veya sağlık sebepleriyle dışarıya çıkamayacak durumda olan bizim ulaşamadığımız vatandaşlarımız varsa Halk Sağlığı Müdürlüğümüz kanalıyla bize ulaşabilirler. Ayrıca hastanelerimizde yatan hastalarımız var. Sağlık durumu uygun olan, gidip oy kullanabilecek durumda olan vatandaşlarımızın da doktorunun izin verdiği takdirde sağlık personelinin kontrolünde oy kullanmaları için tedbir aldık. O an oy kullanan vatandaşlarımızdan da bu tür durumda olan vatandaşlarımıza, öncelik vermelerini istirham ediyoruz.” dedi.

Oy verme işlemi bittikten sonra da alınan tedbirler olduğunun vurgulayan Topaca: “Vatandaşlarımızın sandıktan çıkacak sonuçları saygıyla karşılayacağı konusunda hiç şüphemiz yok.” dedi. 

Topaca trafo merkezleri ile ilgili alınan önlemler hakkında kendisine yöneltilen soruya ise: “Şehrin büyük bir bölümünü besleyen trafo merkezlerinde görevlilerimiz var. Alınmış tedbirlerimiz var, son zamanlarda daha arttırdık. Referandum dolayısıyla hem özel güvenlik hem de polis veya jandarma görevlendirmek suretiyle oradaki güvenliği en üst seviyeye çıkarmış bulunmaktayız.” şeklinde cevap verdi.

Her türlü tartışmadan, kavgadan, gürültüden uzak bir şekilde sükûnet içerisinde bir referandum geçirmeyi umduklarını belirten Topaca: “Bu yönde tedbirlerimizi alıyoruz, planlamamızı yapıyoruz. Bu çerçevede görev alan bütün arkadaşlarımıza, gerek jandarma, gerek polis ve diğer arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Referandumun milletimize, devletimize yakışır biçimde, demokratik olgunluğa uygun bir şekilde geçmesini temenni ediyorum.” sözleriyle toplantıya son verdi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.