Lise Öğrencisi %100 Yerli Radyasyon Zırhı Üretti

Askeri lise öğrencisi Bedirhan Gezgin isminde bir genç, dünyanın en hafif ve en dirençli radyasyon zırhını tamamen yerli imkanlarla üretti.

Lise Öğrencisi %100 Yerli Radyasyon Zırhı Üretti
23 Mart 2016 Çarşamba 19:23

Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencisi Bedirhan Gezgin geçtiğimiz günlerde Osmangazi Üniversitesinde düzenlenen TÜBİTAK bilim ve teknoloji ürünleri sergisinde “lületaşı” ile ürettiği %100 yerli radyasyona karşı direnç sağlayan zırhını tanıttı. Henüz lise öğrencisi olmasına rağmen dünyanın en hafif ve en dirençli radyasyon zırhını üreterek ülkemizi gururlandıran bu genç, TÜBİTAK tarafından sonuna kadar desteklenecek.

Şimdiye dek radyasyon zırhları kurşun, alüminyum gibi metallerden üretiliyordu. Bedirhan Gezgin kendi yaptığı araştırmalarla dünyadaki rezervlerinin %70’i ülkemizde bulunan lületaşının bu iş için çok daha ideal olduğunu keşfetmiş. Üstelik kurşun ve alüminyum metallerinden yapılan zırh çok daha ağır ve çabuk eskiyen türde oluyorlar. Lületaşından üretilen zırh ise günlük kıyafetler kadar bir ağırlıkta ve çok daha yüksek radyasyon seviyelerine dayanıklı. Zırhın bir diğer bileşeni ise alfa sepiyolit adında yine ülkemizde çok bulunan bir madde. Alfa sepiyolit kolay şekillendirilen bir metal türü ancak şimdiye dek hep hediyelik eşya üretimlerinde kullanılmış. İç alaşımlarda ve katı eşyaların iç kısımlarını sağlamlaştırmada kullanılan alfa sepiyolit, lületaşı ile bir araya getirildi ve 3 santim kalınlığa kadar preslenerek özel bir elbise halini aldı. Kurşundan üretilen zırhlar ise yaklaşık 8 santim kalınlığından oluyorlardı.

Bedirhan Gezgin’in projesine 4 üniversiteden destek geldi. Yerli zırh daha da geliştirilecek ve gerektiği şekilde tanıtılıp üretimine başlanacak.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.