Karadelik yakınında bulunan yıldızı yok etti

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) PGC 043234 adı verdiği galaksinin merkezinde bulunan karadeliğin, Güneş'ten kütle olarak birkaç milyon kat daha fazla olan bir yıldızı içine çekip parçaladığı belirtildi.

Karadelik yakınında bulunan yıldızı yok etti
11 Ekim 2015 Pazar 11:12

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) PGC 043234 adı verdiği galaksinin merkezinde bulunan karadeliğin, Güneş'ten kütle olarak birkaç milyon kat daha fazla olan bir yıldızı içine çekip parçaladığı belirtildi. Karadeliğin olağanüstü çekim gücüne karşı koyamayarak parçalanan ve karadelik tarafından yutulan yıldız, uzaya X-ray ışınları saçmaya başladığı söylendi.Bu saçılmaları Swift Gamma-ray Burst Explorer teleskobu, Chandra X-Ray Gözlemevi, XMM-Newton teleskobu gözlemledi. Michigan Üniversitesi'nden Jon Miller, 'karadeliğe yaklaşan bir yıldıza ne olduğuna dair en iyi gözlemlerden birini yaptıklarını' ifade etti. Yıldızın karadeliğe çekildikten sonra etrafa büyük miktarda X-Ray ışınının ortaya çıktığı biliniyor. Elde edilen yeni bilgilere göre karadeliğin çok yüksek kütleli yıldızı yavaş şekilde içine aldığı ve yıldız materyalinin bir kısmını dışarı çıkardığını gösterdi.

Yeni bilgiler aynı zamanda karadeliğin çekim gücünün çok yüksek olduğunu karadelikten uzaklaşan bir rüzgarın karadeliğin çekim gücünden kaçamadığını gösterdi. Bilim insanları ASASSN-14li olarak adlandırılan kozmik olay sayesinde karadeliklerin çevrelerini nasıl etkilediği hakkında yeni modeller çıkarabileceklerini ifade etti.


Etiketler; #NASA #karadelik
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.