Kırmızı kalanlar yeşile boyanacak!

Anayasa Uzlaşma Komisyonu bu hafta mesaiye başlayacak. Komisyonda daha önce uzlaşılamayan ve kırmızı kalan maddelerin yeni usulle yeşile boyanması hedefleniyor.

Kırmızı kalanlar yeşile boyanacak!
01 Şubat 2016 Pazartesi 08:46

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Meclis'te grubu bulunan dört partinin katılımıyla oluşturuyor. Komisyon bu hafta mesaiye başlayacak ve perşembe günü Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında ilk toplantı  yapılacak. Komisyonun ilk olarak "çalışma usulleri" masaya yatıracağı toplantıda AK Parti, bazı değişiklikler için teklifte bulunacak. 

Önceki dönemde komisyonda uzlaşmaya varılan 60 madde "yeşil" renge boyanırken, uzlaşılamayanlar "kırmızı" renk olarak belirtilmişti. Bu dönem plananlanan ise, uzlaşılan maddelerde oyalanmadan, diğer maddelerin ele alınmak. Ayrıca Muhalefet partilerinin, ortaya koyduğu "kırmızı çizgiler" konusunda da değerlendirme yapılması bekleniyor.

AK Parti kırmızı renkte kalan maddeler üzerinde mutabakat sağlaması için bazı rötuşlar teklif etmeye hazırlanıyor.

Komisyon, önceki dönem, "en az üç siyasi partinin birer üyesinin katılımı" ile toplanmış, "Komisyonu oluşturan bütün siyasi partilerin mutabakatı (görüşbirliği) ile karar alır" hükmü işletilmişti. Bu kez AK Parti "görüşbirliği" yerine "oyçokluğu" kuralının işletilerek uzlaşma aranmasını gündeme getirecek.

"Ucu açık" bir süre yerine, "Komisyon çalışmalarının 6 aylık bir sürede tamamlanması" önerilerden biri olacak.

Önceki komisyonun usulü olan "Haftada en az 2 gün toplanma" kuralında değişiklik yapılmasa bile, toplantıların daha sık gerçekleştirilmesi istenecek.

"Komisyonda oluşacak taslak metnin değiştirilememesi" maddesinde de rötuş konuşulacak.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.