Kısa cevaplı soru ne demek, 2017 LYS'de sorular nasıl olacak?

ÖSYM ÖSYS kılavuzunu yayımladı. LYS sınavında adaylara kısa cevaplı sorular sorulacak. Peki Kısa cevaplı test nasıl olacak? Üniversite sınavına girecek adaylar, kısa cevaplı sorular ile ilgili örneklere haberimizden ulaşabilirsiniz. Kısa Cevaplı Yazılı Sınavların Özellikleri sayfamızda.

Kısa cevaplı soru ne demek, 2017 LYS'de sorular nasıl olacak?
03 Ocak 2017 Salı 18:30

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) YGS ve LYS sınavlarında köklü değişikliklere gitti. ÖSYM 2017 ÖSYS kılavuzunda kısa cevaplı soru sisteminin getirildiğini açıkladı. Peki kısa cevaplı soru ne demek?  2017 ÖSYS kılavuzuna göre, LYS-1 Matematik testinde 3 soru, LYS-2'de Fizik, Kimya, Biyoloji testlerinin her birinde 1'er soru, LYS-3'te Türk Dili ve Edebiyatı testinde 2 soru, Coğrafya-1 testinde 1 soru, LYS-4'te Tarih testi ve Coğrafya-2 testinin her birinde 1'er soru, Felsefe grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde tüm adaylar için ortak olan 1 soru "kısa cevaplı" olacak. 

Kısa Cevaplı Soru Ne demek?

Kısa cevaplı sorularda 4 yanlış 1 doğruyu götürme gibi bir durum söz konusu olmayacak. Kısa cevaplı sorular yani boşluk doldurmalı sorular bu sene adaylara sorulacak. Kısa cevaplı soru veya  Kısa cevaplı testler, öğrencinin bir sözcük, bir rakam, bir tarih ya da en çok bir cümle ile cevaplandırabileceği maddelerden oluşur. Kısa cevaplı maddeler, cevabı öğrenci tarafından hatırlanıp yazılan maddeler grubunda yer alır (Tekin,1984:125). Bu tür sınavlarda sorulan soruların cevaplarını da öğrenci, uzun cevaplı yazılı sınavlarda olduğu gibi düşünerek bulup yazmak zorundadır. Ancak, cevap kısadır. Bu tür sınavlarda sorulan sorular bazen, tamamlamalı, doldurmalı sorular gibi adlarla da anılmaktadır (Özçelik,1992:130). Bu açıklamlardan da anlaşılacağı üzere kısa cevaplı madde tipleri genelde üç biçimde olabilir.

Kısa Cevaplı Sorulara Örnekler

1.Soru Cümlesi Tipinde
 
         Örnekler:
  • Canlılar solunum  sırasında  havadan hangi gazı alırlar?
  • Demir hangi cisimlerin yapımında kullanılabilir?
 
2.Boş Yerlerin Doldurulması
 
         Örnekler:
  • Canlıların solunum sırasında havadan ………… gazı alırlar.
  • Demir ………… cisimlerin yapımında kullanılabilir.
 
 
Boş yerlerin doldurulması tipindeki sorularda öğrencinin istenilen cevabı vermesi için sorunun esneklik payı azaltılmalı hatta sıfıra indirilmelidir. Bu durumu ortadan kaldırmak için boş yere istenilen sözcüğün ne ile ilişkisi olduğu belirtilmelidir. Örneğin, birinci soruda istenilen bir gaz adıdır. Bunun anlaşılması için boş yerden hemen sonra gaz sözçüğü konulmuştur. Öğrencinin bir gaz türü dışında doğru bir cevap vermesi mümkün değildir. İkinci soruda da boş yerden hemen sonra cisim sözçüğü gelmiştir. Bu da cevabın bir cisim türü olduğunu göstermektedir. Bu ilkenin uygulanmaması durumunda ortaya çıkan kusurlu soru örnekleri aşağıda sunulmuştur.
 
Kusurlu Örnek

 Kıbrıs Barış Harekatı …………. oldu.
 
Öğretmenin istediği cevap belli değildir.  Boş yerden sonra neyin istenildiği belirtilmedi. Bu durumda boş yere “güzel”, “yazda”, “zor” “geç” gibi cevaplar da bu soru için anlamlıdır. Oysaki öğrenciden istenilen tarihe ilişkin bir cevap idi. Bu nedenle sorunun düzeltilmesi aşağıdaki gibi olmalıdır.
 
Örnek: Kıbrıs Barış Harekatı ………… tarihinde oldu.
 
“Tarihinde” sözcüğünün gelmesiyle öğrenciden istenilen cevap da belli oldu. Başka bir cevap sözkonu olamaz.
 
Kısa Cevaplı Yazılı Sınavların Özellikleri
       
Bir testin özelliklerini, o testin kapsadığı maddelerin sayısı ve yapısı belirler. Kısa cevaplı testler, kısa cevaplı maddelerden oluştuğuna göre, söz konusu testlerin özellikleri kısa cevaplı maddelerin özelliklerine bağlı kalarak belirlenebilir (Tekin, 1984:126).
 
1.Kısa cevaplı sınavlarda da öğrenci cevabı kendisi yazar. Ancak, cevap kısa olduğundan kompozisyon tipi sorularda olduğu gibi, yazı güzelliği, kompozisyon becerisi gibi istenmeyen değişkenler ölçmeye daha az karışır. Bu sebeple kısa cevaplı soruların geçerliği kompozisyon tipi sorulara kıyasla daha fazladır (Baykul,1999:505). Ancak öğrencilerin kısa da olsa cümleleri ve kelimeleri dil yazım kurallarına uygun yazmaları istenir. Örneğin, öğrencilerin en çok yaptığı hatalardan biri de kelimeleri yanlış yazmalarıdır. Ağustos, Faaliyet gibi kelimleri Ağustoz, Faliyet diye yazabilirler. İlköğretim düzeyinde buna dikkat edilmesi kaçınılmazdır.
 
2. Kısa cevaplı soruların cevabı kısa olduğu için çok soru sorma şansı vardır. Bir test içinde soruların çok olması testin kapsam geçerliğini artırmaktadır. Ayrıca çok soru sorulduğundan  güvenirlik de arttar.
 
3.Kısa cevaplı sorulardan oluşan sınavlarda, soruların cevabı bir kelime, bir sayı, bir cümle kadar kısa olduğundan bunların puanlanmasındaki subjektiflik büyük ölçüde azalmaktadır. Ancak, yine de puanlama tam objektif olmamaktadır.
 
4.Kısa cevaplı sorular oldukça geniş bir alanda ve her eğitim düzeyinde kullanılabilir. Çünkü, kısa cevap maddelerinin cevaplandırılması ve cevapların kaydı basittir, kolaydır (Tekin,1984:127).
 
5.Soruların cevabı kısa olduğundan, cevaplayıcının soruyu başka tarafa çekme ve istediğini yazma imkanı azdır; puanlayıcının da puanlamada geniş bir takdir hakkı kullanması mümkün değildir. Bu sebeplerle kısa cevaplı sorulardan oluşan sınavların güvenirliği kompozisyon tipi sınavlara kıyasla daha yüksektir (Baykul, 1999: 506).
 
6.Bu sınav türünün en büyük dezavantajı üst düzey davranışların ölçülmesi için uygun değildir.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.