ÖSYM'den 2017-ALES Sonbahar Değerlendirme Raporu

ÖSYM 2017-ALES Sonbahar Değerlendirme Raporunu yayımladı.

ÖSYM'den 2017-ALES Sonbahar Değerlendirme Raporu
13 Şubat 2018 Salı 12:43

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2017-Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) Sonbahar Dönemi Değerlendirme Raporunu yayımladığını duyurdu. 

2017-ALES Sonbahar Değerlendirme Raporuna göre, 2017 ALES Sonbahar Dönemine toplam 221.660 aday katılmış olup, bu adayların 105.884’ü erkek (%47,8), 115.776’sı ise (%52,2) kadındır.

Raporda, sayısal testi ham puanların ortalaması 18,59 ve sözel testi ortalaması 30,37 olarak hesaplandığı ve buna göre, sayısal testin sözel teste göre adaylar açısından kısmen daha zorlayıcı olduğunun göstergesi olduğu belirtildi.

Adaylar alanlarına göre sınıflandırıldığında; sayısal ve eşit ağırlık alanlarında kadın ve erkek aday oranları birbirine yakın iken, alanı sözel olan kadın aday sayısı erkek aday sayısının yaklaşık 1,5 katıdır. Her üç alanda da kadın aday oranları erkek aday oranlarından daha yüksektir, cinsiyet grupları arasındaki yüzde farkının en yüksek olduğu alan ise sözel alanıdır.

Öğretim elemanı kadrolarına yapılacak atamalarda 70 ve üzerinde puan alma zorunluluğu bulunduğundan, 70 puan ölçütüne erişen ya da bu ölçütü aşan adaylara ilişkin dağılımlar incelenmiştir. 70 ve üzerinde puan alan adayların yüzde dağılımı açısından, sayısal ve sözel puan türlerinde, beklendiği üzere, sırasıyla sayısal ve sözel alan adaylarının en başarılı gruplar olduğu ancak eşit ağırlık puan türünde en başarılı grubun yine sayısal alan adayları olduğu bulunmuştur.

Sayısal alan adaylarının hem sayısal hem de eşit ağırlık puan türlerinde diğer adaylardan daha başarılı oldukları, sözel puan türünde ise diğer adayların kısmen altında başarı gösterdikleri bulunmuştur. Sözel puan türünde ise 70 puan ölçütü açısından alan adaylarının başarı sırası sözel, eşit ağırlık ve sayısal olarak elde edilmiştir.

70 ve üzerinde puan alan adayların cinsiyet dağılımı incelendiğinde; sayısal puan türünde 66.490 adaydan 34.080’inin (%51,2) erkek, 32.410’unun (%48,8) ise kadın olduğu görülmüştür. Sonuçta, yalnız sayısal puan türünde erkek adayların sayısının kısmen fazla olduğu ancak eşit ağırlık ve sözel puan türlerinde kadın adayların sayısının erkek adaylardan önemli ölçüde fazla olduğu bulunmuştur.

Adayların mezuniyet tarihlerine ilişkin incelemelerde, özellikle 2008 yılı ve öncesinde mezun olan adayların puan ortalamalarının dikkat çeken bir düşüş gösterdiği bulunmuştur. Detaylı incelemede, 2009 yılı ve sonrasında mezun olan ve eğitimine hâlâ devam eden adayların puan ortalamalarının daha yüksek olduğu, mezuniyetinden bu yana en az dokuz
yıl geçen adayların ortalamalarının ise düşüş gösterdiği belirlenmiştir. 

2017-ALES Sonbahar Değerlendirme Raporu için TIKLAYINIZ.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.