Mahalli Yerleştirme Sistemi Nasıl Olacak?

TEOG dönemi sona erdi. Yeni sistemin adı Mahalli Yerleştirme Sistemi oldu. Peki yeni sistem nasıl olacak? TEOG neden değişti? İşte detaylar...

Mahalli Yerleştirme Sistemi Nasıl Olacak?
09 Kasım 2017 Perşembe 20:50

TEOG Dönemi sonrasında yeni dönem açıklandı. Eve yakın okul seçimi olarak planlanan Mahalli Yerleştirme Sistemi nasıl olacak?

TEOG yerine gelen MYS: Mahalli Yerleştirme Sistemi 

"Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sisteminin Teog'tan farkı, Teog'ta mutlaka sınava girilmesi gerekir iken yeni sistemde sınav mecburiyeti kaldırılıyor.  

TEOG bugüne kadar gelenler arasında en iyi sistemdi. Neden değişti? 

1- Bu bir ihtiyaçtan kaynaklandı. İhtiyaca cevap vermeyen sistem nasıl en iyi sistem oldu.

2- Okul dışı kaynaklara öğrencileri yönlendirdiği şeklinde algı var.

Sistem okul dışı kaynaklara yönelmeyi artırmış olabilir.

Ortaokullarda TEOG’a katılmak için ilave bir devamsızlık olduğu ortaya çıktı.aynı devamsızlık sınava katılmak isteyenlerde olursa çözümü ne olacak? 

ÖZEL OKULLARIN PUANLARINI CÖMERT VERDİĞİ İFADE EDİLİYOR ALGISI VARDI

Özel okulların puanlarını cömert verdiği ifade ediliyor algısı vardı. Bazen de bir puanla evinin yanındaki okula gidemiyor. Bizler gelen şikayetleri dikkate almak zorundayız. Herkes bu eksiklerde mutabık. Evi yakın olana imtiyaz tanınır diye bir şey yoktu. Sınav 8. sınıfta başlıyordu ama çocuklar 6. sınıftan itibaren bir yarışa giriyordu. Bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için stresi kaldıracak basit, kolay ve anlaşılır bir sistem getirelim dedik.

MAHALLİ YERLEŞTİRME SİSTEMİ İLE ÖĞRENCİMİZ ADRESİNE EN YAKIN OKULUNA YERLEŞTİRİLECEK

Eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirme sistemini getirdik. Bu sistemde veli ve öğrencimiz adresine en yakın okuluna yerleştirilecek.

BAŞVURUDA ÖĞRENCİNİN KARŞISINA 5 OKUL ÇIKACAK, TERCİH YAPACAK

Başvuruda öğrencinin karşısına 5 okul çıkacak, tercih yapacak. Hiçbir öğrencimizi istemediği başka bir okul türüne yerleştirmeyeceğiz. Öğrencinin ve velinin tercihi esas olacak.

YENİ SİSTEMLE VELİLER, ÇOCUKLARINI ORTAOKULA KAYDETTİRDİĞİ ANDA HANGİ LİSEYE GİDECEĞİNİ BİLECEK

Yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrencimiz var. Yeni sistemle veliler, çocuklarını ortaokula kaydettirdiği anda hangi liseye gideceğini bilecek. Ortaokul ile lise arasındaki bağı kurmuş oluyoruz. Tercihe bağlı ve adrese en yakın okula yerleştirme olacağı için bu yaştaki çocukların üzerindeki sınav baskısı da kalkmış olacak. Yüzde 90’ın üzerindeki öğrenci için geçerli. Bu yolla öğrenciler sosyal, sportif etkinlikler içinde vakit bulabilecekler.

AKADEMİK ÇEŞİTLİLİK SAĞLANACAK

Adres bölgelerindeki liselere farklı akademik düzeylerde farklı ilgi ve birikimlerdeki öğrenci gelecek. Akademik çeşitlilik sağlanacak bu okulun başarı seviyesini yükseltecek. Bundan sonra göreceğiz ki her okul başarılı her öğrenci de başarılı olacaktır. Sınıftaki başarılı öğrenci bir çok öğrenciyi de sürükleyecektir.

ESAS GAYEMİZ SINAVSIZ LİSELERE GEÇİŞİ SAĞLAYABİLMEKTİR

Esas gayemiz sınavsız liselere geçişi sağlayabilmektir. Bunun için ne yapmak lazım? Bizim bütün liselerimizi fen lisesi ayarına, sosyal bilimler ayarına ve proje okulları ayarına çıkarmamız lazım. Bu yolda gerçekten çok büyük mesafe katettik, bunu gururla söyleyebilirim. Okullarımızın kalitesini artırdığımızda sınavsız geçişi sağlayacağız.

SADECE İSTEYEN 8. SINIF ÖĞRENCİLERİMİZİN GİREBİLECEĞİ BİR SINAV

Ülke genelinde belirlediğimiz farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza sadece isteyen 8. sınıf öğrencilerimizin girebileceği bir sınav hazırladık, isteğe bağlı. 600 gibi bir rakamdan bahsediyoruz. Bu liselerin ismini ve sayısını mayıs ayı gibi açıklayacağız. Yeni sistemin temel felsefesi sınava girmek isteğe bağlı. Velilerimiz çocuklarını bu sınava ister yönlendirir isterse de yönlendirmez. Bir liseye yerleşmek için bu sınava girmek zorunlu değildir. Mevcut TEOG’da mutlaka sınava girmek zorundaydınız. Sınav mecburiyeti ortadan kalktı. Sadece nitelikli okulları hedefleyenler sınava girebilecek.

MYS NE ZAMAN YAPILACAK?

Soruları biz hazırlıyoruz. Sınavların hepsi bulunduğu illerde yapılacak. Öğrenci kendi okulunda, sınıfında sınava girecek. Yerelde yapılacak. Bütün sorular merkezden bakanlığımızca hazırlanacak. Bu sınavı, Haziran ayının ilk hafta sonunda yapacağız.

YENİ SİSTEMDE SINAV İKİ BÖLÜM, TEK OTURUMDAN OLUŞACAK

Sınav sonuçlarını da kısa süre içerisinde yani Haziran ayı içerisinde ilan edeceğiz. Sınav çoktan seçmeli soruların yer aldığı, sözel ve sayısal olmak üzere iki bölüm ve tek oturumdan oluşacak. Temel dersleri içerecek.

TOPLAM 60 SORU SORULACAK 90 DAKİKA SÜRE VERİLECEK

Toplam 60 soru olacak ve 90 dakikalık bir süre verilecek. Sınavı 8’nci sınıf müfredatı ağırlıklı olmak üzere 6, 7. ve 8. sınıf ders müfredatına ve müfredatla amaçladığımız kazanımlara, ders kitaplarımıza uygun şekilde yapacağız. Bu sınava girenler için de 5 tercih veriyoruz. Okulların kontenjanı dolduğunda okul başarı puanı esas alınacak. Gerek bizim liselere kayıt sisteminde gerekse Yükseköğretim Kurulu’nun liselerden üniversitelere geçiş sisteminde yaptığı değişikliklerin bütün amacı 21. yüzyılı Türkiye’nin yüzyılı yapmaktır.

BEŞ TERCİH, BULUNDUĞU YERE EN YAKIN BİR TERCİHTİR

Sınavla öğrenci alan orta öğretim kurumlarına yerleşme amacıyla sınava giren öğrencilerimize beş tercih sunacağız. Beş tercih, bulunduğu yere en yakın bir tercihtir. Bir de bu sınava girenler için de beş tercih veriyoruz. Ancak gerek bu sınava girenler, gerekse de adrese yakın olarak kaydedilecek öğrencilerin duyurusunu aynı anda yapacağız ve merkezi olarak yerleştireceğiz.

VELİNİN TERCİHİNİN DIŞINDA ÖĞRENCİMİZİ HERHANGİ BİR OKULA GÖNDERMEYECEĞİZ

Velinin tercihinin dışında öğrencimizi herhangi bir okula göndermeyeceğiz. Biz, eğitim bölgelerini oluştururken, o şekilde oluşturacağız ki velimizin istediği meslek lisesi de olsun, velimizin istediği Anadolu lisesi de olsun, velimizin istediği imam hatip lisesi de olsun. Dolayısıyla bu eğitim bölgesi oluşturması bu sorunu ortadan kaldıracak. Ortaokul ile liseyi eşleştireceğiz. Birbirine denk olacak.

VELİNİN TERCİHİNE BAĞLI SERBEST KAYIT SİTEMİ

Liselere kayıt sistemi velinin tercihine bağlı serbest kayıt sitemi. Diyelim ki bir okula 100 tane ola ki taşınma ile beraber, bir okulun çevresine geldi orda da okul başarı puanını esas alarak yerleştirme yapacağız.

YABANCI EĞİTİM KURUMLARI İSTERLERSE KENDİ SINAVLARINI YAPABİLECEK

Yabancı eğitim kurumları isterlerse kendi sınavlarını yapabilecek. İsterlerse bakanlığın merkezi sonuçlarıyla kayıt da yapabilecek.

Örnek sorularımızı yayınlayacağız.  8. sınıf ağırlıkta olmak üzere, 6.7. ve 8. Sınıftaki müfredatımız çerçevesinde hepsini soracağız.”

İşte TEOG’un yerine gelen yeni sistem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'TEOG'u istemiyorum' açıklamasından 4 gün sonra ortaokul öğrencilerinin liselere girmesini sağlayan TEOG sistemi kaldırıldı. 

"TEOG'un yerine ne gelecek?" sorusu resmi olarak henüz cevaplanmadı ancak hükümete yakın Sabah gazetesi, getirilicek yeni sistemin ayrıntılarını yazdı. Buna göre; performans sınavları ve öğretmenlerinin ortak kararıyla öğrencilerden yüzde 5'lik bir 'kaymak bölüm' seçilerek sınava hazırlanacak. Geriye kalan yüzde 95'lik bölüm ise imam-hatip, meslek lisesi gibi evlerine yakın okullara yönlendirilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın canlı yayında verdiği talimatın ardından apar topar kaldırılan TEOG’un yerine hangi sistemin getirileceği tartışılmaya devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığının gündeminde birçok sistemin olduğu, bunlardan en çok üzerinde durulanın ise “yüzde 5 dilim sistemi” olduğu öğrenildi. İşte milyonlarca öğrenci ve velinin beklediği “TEOG’un yerine ne geliyor?” sorusunun yanıtı…

YÜZDE 5’LİK DİLİM

TEOG’un yerine getirilmesi düşünülen “Performans belirleme sınavı” 5-12’nci sınıf arasında gerçekleştirilecek. En başarılı yüzde 5’lik dilim için merkezi sınav yapılmaya devam edilecek. Yüzde 95 ise tercihine göre eğitim alacak.

YÜZDE 95 İMAM HATİPLERE, MESLEK LİSELERİNE…

Yüzde 95’lik kısım ise düz lise, imam hatip, meslek teknik liseleri arasında tercihine göre eğitim alacak.

YÜZDE 5 NASIL BELİRLENECEK?

Ancak en başarılı yüzde 5’lik öğrenciler ile en çok tercih edilen okullara yerleştirme merkezi sınav sistemiyle yapılacak. Öğrencilerin, akademik, sosyal, sportif ve sanatsal becerileri yakından takip edilecek ve bu başarılar üzerinden okul, öğretmen ve yönetici performans sistemi getirilecek. Türkiye genelindeki tüm okulların standartlarında eş değerlik sağlamak için yeni bir çalışma yürütülecek. Bakanlar Kurulu’na sunulacak yeni modelde ‘eğitimin bir bütün olduğu ve tüm sınavların yükseköğretimi amaçladığı belirtilerek, yeni modelin yükseköğretim sistemini de değiştirecek’ şekilde yeniden planlanması öngörülecek.

Habere göre; MEB, Avrupa’da ve OECD ülkelerinin çoğunun eğitim sisteminde uygulanan ‘lise bitirme’ sınavının yükseköğretime giriş ile koordineli olarak yeniden planlanacak. Getirilmesi düşünülen yeni sistemin ayrıntıları şöyle:


TEOG, liseye yerleştirmek için değil okul, öğretmen ve yöneticilerin performansı ölçmek için devam edecek. İsmi TEOG olmayacak. Performans belirleme sınavı olacak. Yerleştirmede kullanılmayacak.

-Performans ölçme sistemi 5-12’inci sınıf arasında gerçekleştirilecek. Böylelikle öğrencinin akademi, sosyal, sportif, sanatsal tüm becerileri takip edilebilecek.

-Öğrencinin performansı ile okul, öğretmen ve yöneticilerin perfomans kodlaması yapılacak.

-Alanlarında en başarılı yüzde 5’lik dilimde bulunan öğrenciler, Fen, Sosyal Bilim, Güzel Sanatlar ve Spor liseleri arasında en çok talep gören okullara yerleştirilmesi merkezi sınavla yapılacak. Böylelikle okullar arasında farklı uygulamalar, istismar, toplumsal güveni bozacak uygulamaların önüne geçilecek.

KAYMAK DİLİMİ ÖĞRETMENLER KURULU BELİRLEYECEK, İMAM HATİP SAYISI ARTACAK

Yüzde 5’lik başarı diliminde, merkezi sınava girecek öğrenciler okul başarısı ve diğer yetenek kriterlere göre, öğretmenler kurulunun önerisiyle seçilecek.

Bu öğrenciler başarı puanlarına göre ve tercihlerine göre okullarına yerleştirilecek.

Yüzde 95’lik dilim içinde kalan hem başarılı hem orta başarılı öğrenciler bir arada olacak.

Fen-Sosyal Bilimler ve Spor-Güzel Sanatlar Liseleri dışında tüm öğrenciler adrese dayalı sistemle evine en yakın okula kayıt yaptıracak.

Büyükşehirlerde, ihtiyaca göre düz(genel), imam hatip ve meslek lisesi sayısı artırılacak.

TEOG yerine gelen yeni sistem hakkında önemli detaylar... Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz açıkladı

TEOG yerine gelen yeni sistem hakkında detayları milyonlarca öğrenci merakla bekliyordu. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni sistem hakkında öğrencileri aydınlattı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG'un ardından liselere geçişteki yeni sistemin detaylarını açıkladı. Bakan Yılmaz, yeni sistemin adına ilişkin soruya, "Veli Tercihine Bağlı Serbest Kayıt Sistemi" şeklinde yanıt verdi. İşte, TEOG yerine gelen yeni sınav sistemi hakkında ayrıntılar. 

Liselere kayıt için TEOG yerine uygulanması kararlaştırılan sistemi Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından canlı yayında açıklandı. TEOG yerine gelen yeni lise sınav sistemi hakkında merak edilen detayları bizzat duyuran Bakan İsmet Yılmaz, öğrencilerin bu yıl katılım sağlayacağı sınavın zorunlu olmadığını duyurdu. Sınavın yalnızca nitelikli okullara kayıt yaptırmak isteyen kişiler için gerçekleştirileceğini açıklayan Bakan Yılmaz, liseye geçiş sınavına katılım sağlamak istemeyen öğrencilerin ise evinin yakınındaki 5 okulu tercih edebileceğini bildirdi

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG'un ardından liselere geçişteki yeni sistemin detaylarını açıkladı. Bakan Yılmaz, yeni sistemin adına ilişkin soruya, "Veli Tercihine Bağlı Serbest Kayıt Sistemi" şeklinde yanıt verdi. Bakan Yılmaz, "Bu sistemde veli ve öğrencimiz adresine en yakın okula yerleştirilecek" dedi. Proje okullar için tek sınav yapılacağını söyleyen Bakan Yılmaz, "İsteğe bağlı bir sınav. Soruları biz hazırlıyoruz. Hepsi bulunduğu illerde yapılacak. Merkezi bir sınav, yerelde yapılacak, bütün sorular bakanlığımızca hazırlanacak. Bu sınavı haziran ayının ilk hafta sonu yapacağız" diye konuştu.

TEOG yerine gelecek yeni sistemle ilgili ilk yorumlar

Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk olan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın sözlerinin satır başları şöyle:

Peki iyiydi de ne için değiştirdiniz? Bu da ihtiyaçtan kaynaklandı. Mevcutların en iyisi ama sıkıntıları var. bu sınav yarışının okul dışı kaynaklara öğrenciyi yönlendirdiği yönünde toplum tarafından algı var. biz bunu kapatmak zorunda kaldık. “Özel ders alanlar var” deniyor. Demek ki sistemimiz bunu artırmış olabilir. Algı gerçeğin önündedir.

Bir başka sınav yapıyoruz, iki sınav. O günlerde diğer öğrenciler okula gelmiyor. Bu da okulda aksamaya yol açıyor. Bir başka husus toplumda. Siz bunları alıyorsunuz, 6’ncı, 7’nci, 8’nci sınıfların başarı notları da eklenerek puan çıkıyor. O zaman da deniyor ki, özel okulların puanlarını cömert verdiği ifade ediliyor.

Bir başka husus, 8’nci sınıf öğrencilerimiz faaliyetlere katılamadığı. Çocuk 6’ncı sınıftan itibaren bu sınava hazırlanıyor. Çocukların en güzel zamanında, 8’nci sınıfta yapılacak sınav için bir yarışa giriyor. Bunun da bir olumsuzluğu var.

Bir başka husus, bu lise sonlarda da var. lise sondaki öğrenciler üniversite sınavı için devamsızlık yapılıyor. TEOG’a hazırlık için ilave devamsızlık ortaya çıktı.

YENİ SİSTEMİN ADI BELLİ OLDU

Bazen bir puanla kaybediyor. Bunları görmemek mümkün değil. Bizler her ne şikayet gelirse onu dikkate almak zorundayız. Herkes bu eksikliklerden mutabık mı? Mutabık. Sınavların yapıldığı gün diğer öğrenciler gelmiyor, eğitimi aksatıyor. 8’nci sınıfa katılmıyor, sosyal etkinliklere katılmıyor. Dolayısıyla bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için TEOG’un yerine, böyle çocuğu stresi kaldıracak, basit, kolay anlaşılır bir sistem getirelim.

Bizim sistemimiz şu. Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi'ni getirdik. Bu sistemde veli ve öğrencimiz, adresine en yakın okuluna yerleştirilecek. Esas şey bu. Bizim biliyorsunuz AK Parti Hükümetleri'nin programında da var. En iyi okul, eve en yakın okuldur diye sözümüz de var. Peki 2012 yılında 10’ncu kalkınma planı hazırlanıyor. 2014-2018 yıllarını içeren. Deniyor ki eğitimle ilgili bunlar bunlar bunlar yapılsın.

'EKRAN ÖNÜNE GELECEK, 5 TERCİHTE BULUNACAK'

Lütfen herkes açsın baksın, 10’ncu kalkınma planı. İşte şimdi bizim getirdiğimiz bu sistemde de evlatlarımızı kendi tercihlerini alacağız. Başvuru esnasında bir ekran önüne gelecek, bu ekranda 5 tercihte bulunacak. Hiçbir öğrencimizi istemediği okul türüne yerleştirmeyeceğiz. Temmuz ayı içerisinde de, bütün öğrencilerimiz, 1 milyon 200 bin öğrencimiz var. Yeni sistemle birlikte bütün veli ve öğrencilerimiz daha en başta, ortaokul kaydı esnasında evlatlarının hangi listeye gidebileceğini de bilebilecek. Ortaokul ve lise arasındaki bir bağı kurmuş oluyoruz.

Tercihe bağlı ve adrese yerleştirme olacağı için sınav baskısı da kalkmış olacaktır. Bu yolla öğrencilerimiz sosyal sportif etkinlikler için vakit bulabileceklerdir. Adres bölgelerindeki sisteme, farklı akademik düzeylerde öğrenci gelecek, akademik çeşitlilik sağlanacak.

Gelen mesajlarda birisi, mevcut sistemde adeta okullar kategorize olmuş. Sonuçta hepsi sizin öğrenciniz, mutlaka okula yerleştireceksiniz. En düşük dilimde olan hepsini bir sınıfa koyduğunuzda bu öğrenciler öğretmene soru dahi sormuyorlar diyor.

'10 KATTAN FAZLA ARTIRDIK'

Bundan sonra göreceğiz ki, sınıfınızda başarılı bir öğrenci varsa o arkasından bir çok kişiyi sürükleyecektir. Bu yılın üniversite birincisi Konya’dan bir kızımızdı, görme engelli bir kızımız. Eğer dediler ki görme engelliler okuluna gönderseydiniz bu başarıyı elde edemezdi. İşte şimdi bizim bundan sonraki her öğrencimiz, fedakarlık da yaparaktan, çalışaraktan okulların kalitesini de artıracağız.

Esas gayemiz sınavsız liselere geçişi sağlayabilmektir. Bizim için bütün liselerimizi fen lisesi ayarına, sosyal bilimler lisesi ayarına ve proje okulları ayarına çıkarmamız lazım. Biz genelde pek az konuşuyoruz, ama bizim dışımızdaki herkes toplumda negatif algı, cevap verilmeyince doğruymuş gibi algılanıyor.

Biz geldiğimizde 58 tane fen lisesi var. Ne kadar öğrenci var? 12 bin öğrenci var. Şimdi fen lisesi sayımız 302. Öğrenci ne kadar? 120 binin üstünde. 12 binde aldık, 10 kattan fazla artırdık.

PROJE LİSELERE GİRİŞ SINAVI İSTEĞE BAĞLI

Bu süreç içerisinde göreceksiniz liselerimiz başarılı oldukça, nitelikli okullar bölümü var. Hakkari’deki Artvin’deki Muğla’daki de aynı başarıyı gösterebilsin, aynı çağdaş eğitimi alabilsin.

Üniversite sonuçlarına bakın her bölgedeki tıp fakültesine giren var. TEOG sonuçlarına bakın her bölgeden birinci var. Biz gerçekten fırsat eşitliğinde büyük mesafe kaydettik. Diğer okulların kalitesini artırdığımız zaman sınavsız geçişi sağlayacağız.

Nitelikli okullar diyoruz. Nedir bu? Fen Lisesi. Ülkemiz genelinde 17 bin 749 orta okulumuz var, 11 bin 57 lisemiz var. 8’nci sınıfta 1 milyon 200 bine yakın öğrencimiz var. yüzde 90’ının üstündekini yerleştirdik, farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza isteyen 8’nci sınıf öğrencilerimizin girebileceği sınavlar hazırladık. 600 gibi bir rakam. Proje liseleri bunların içine giriyor, bu liselerin ismini ve sayısını açıklayacağız. Öğrencilerimiz sınava girmeden önce hangi okulların sınavla… 'Ben Tatvan’daki okula gireceğim, sınava bile girmeyeceğim' diyebilecek.

Sınava girme isteğe bağlı. Velilerimiz bu sınava ister yönlendirir, ister yönlendirmez. Bir okula girmek için sınava girmek zorundaydınız. Ama sınav mecburiyeti ortadan kalktı.

İsteğe bağlı bir sınav. Soruları biz hazırlıyoruz. Hepsi bulunduğu illerde yapılacak. Merkezi bir sınav, yerelde yapılacak, bütün sorular bakanlığımızca hazırlanacak. Bu sınavı haziran ayının ilk hafta sonu yapacağız. Okullar kapanmadan bunu yapacağız. Sınav sonuçlarını da haziran ayı içerisinde ilan edeceğiz. Sınav çoktan seçmeli soruların yer aldığı sözel ve sayısal sorulardan ve tek oturumdan oluşacak. Toplam 60 sorudan oluşacak ve 90 dakikalık sorular. 6 – 7 – 8’nci sınıf ders müfredatına ve ders kitaplarımıza uygun şekilde yapacağız.

Siz bizim müfredatımızla, ders kitaplarımızla çalışırsanız orada verilenleri alırsanız başka ihtiyacınız yok. Yerleşme amacıyla sınava giren öğrencilerimize 5 tercih veriyoruz. Ancak gerek bu sınava girenler, gerekse adrese yakın kaydedilecek öğrencilerin duyurusunu aynı anda yapacağız.

Ve biz şunu amaçladık. Okullarımız hayatın kendisi gibi olsun. Lisenin ilk günü öğrencinin göreceği başarılı ve başarısız algısını ortadan kaldırıyoruz.

'EN UYGUN SİSTEM OLARAK BUNU ÖN GÖRDÜK'

Aynı sınıfta farklı akademik düzeyde öğrencinin bulunmasını eğitim bilimi açısından önemli görüyoruz. Farklı seviyelerden oluşmuş, ortak gayeye yönelmiş bir liseye geçiş sistemi ön gördük. Stres unsuru olmaktan da çıkardık. Liseye geçiş uygulamasını başlattık. Bunu yaparken çok farklı alternatifler geldi.

Birisi budur mesela… Akademik başarıyı dikkate alın, sosyal gelişim puanını da dikkate alın. İkisini karıştırın, yüzde 85’in üstünde olanları bu sınava alın dedi. Birisi de dedi ki, hayır öyle yapmayın. Öğretmen yapmış olduğu sınavın soruları siz gönderin, açık uçlu olsun, öğretmen okuduğunu yüklesin, dolayısıyla siz de bunu görün. Bir yanlışlık varsa öğretmeni uyarın… Ama sonuçta epey bütün akademisyenlerle bir çalışma yapıldı. En uygununun, en az stres ve sıkıntıya taşıyacağımız sistem olarak bunu ön gördük. Şimdiden velilerimize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz.

ÖĞRENCİLER İMAM HATİPLERE Mİ YÖNLENDİRİLECEK? SAHTE ADRES KAYITLARINDA ARTIŞ OLACAĞI İDDİASI VAR?

Eğitim bölgeleri sisteminin nasıl oluşturulduğu ortaya çıktığında, kaygıya gerek olmadığı ortaya çıkar. Velinin tercihinin dışında öğrencimizi herhangi bir okula göndermeyeceğiz. Biz oluştururken, meslek lisesi de olsun, Anadolu lisesi de olsun, imam hatip lisesi de olsun. İki, yine eğitim bölgesi oluştururken, taleple ortaokul ve lisemizi biliyoruz, eşleştireceğiz. Ne çok fazla ne çok az… Yaşarken göreceğiz.

KONUT FİYATLARINDA ARTIŞ OLUR MU?

Bunlara karşı çözüm bulabilmek mümkündür. Şunu diyorsunuz, adrese kayıtlı bir öğrenci var. şimdi buradaki insan göçecek… Onun yerine birisi gelecek. Samimi bir şeyse mümkündür, ama bunların kontrol mekanizmaları vardır.

MUHİTİMİZDEKİ OKULDA KAPASİTE 70 KİŞİ, AMA 100 BAŞVURU VAR. ELEME NASIL YAPILACAK? BİR YENİ SİSTEME KISA BİR İSİM KOYDUNUZ MU?

Liselere Kayıt Sistemi. Vatandaşımız biz ne dersen kendisi en iyi algıladığı şekilde oluşacak ama. Veli tercihine bağlı Serbest Kayıt Sistemi.

Geliyoruz, bir okula ola ki taşınmayla beraber 100 tane geldi. Orada da okul başarı puanını esas alacağız.

YABANCI OKULLAR YA DA BAZI LİSELER, ÖZEL SINAV YAPABİLECEKLER Mİ?

Özel sınav yapabilirler, isterlerse bizim sonucumuzu alırlar.

TEOG İLE YERLEŞEN ÖĞRENCİLER ADRESLERİNE YAKIN LİSEYE YERLEŞECEK Mİ? OKULLARA TABAN PUANI KALKTI MI? ÖĞRENCİNİN ADRESİ DEĞİŞTİĞİNDE, YERLEŞTİRME NASIL OLACAK?

Biz geçişlere müsaade etmeyeceğiz. Biz, bundan sonraki kayıtla alacağımız öğrencilerimiz için taban puan kalkmıştır, adrese yakın okula kaydını yapacağım. Ama daha önce TEOG puanıyla girmiş öğrencinin yeni tercih yapmasına izin vermeyeceğiz.

ÖĞRENCİLERİN YENİ SİSTEMDE ETÜD MERKEZİNE İHTİYAÇ DUYACAĞINI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ? OKUL İÇERİSİNDE SINIF SINIF BİR AYRIM DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Sınıf sınıf bir ayrım düşünmüyoruz. Aynı okul içerisinde A iyi, B negatif gibi olmasını istemiyoruz. Hepsinin bir arada bulunmasını istiyoruz.

SİZE GÖRE ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SİSTEMİNDE REVİZYONA İHTİYAÇ VAR MI? YÖK’ÜN ÇALIŞMASI VAR MI?

Eğitim bir bütün. 'Üniversite çok iyi ama lise ortaokul kötü' bu da olamaz. İkincisi, bu YÖK tarafından daha sade, basit anlaşılabilir sistemi kendi evlatlarımıza tanıtmak için rehber öğretmenlerle birlikte tanıtım kampanyasına yapacağız. YÖK Başkanımız Yekta bey ile görüştüm. Halkımızdan gelen görüşler dikkate alınaraktan, onların da razı olabileceği bir sistemi ortaya koyacaklarını ifade etti. Ben mevcut sistemin eskiye göre daha… Ortaokul için söylediğim eksikliklerin aynısı liseler için de geçerliydi. Sınavın önemini azalttığında stres de artıyor. Doğrudan lise mezunu sayımız 900 bin, üniversite kontenjanı da 900 binin biraz üstünde. Ama üniversite sınavına daha fazla giriyor.

Biz diğer bekleyenleri bir şekilde problemini çözmüş olsak. Demek ki bir yılda mezun olan öğrenci kadar, kontenjanımız var.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.