LYS'ye açık uçlu soru geliyor - Peki açık uçlu soru uygulaması nasıl olacak?

LYS'da açık uçlu soru dönemi geliyor. YÖK Başkanı Yekta Saraç, LYS'de açık uçlu soru sisteminin uygulanacağını açıkladı. Peki açık uçlu soru nedir? Öğrencilerin merak ettiği LYS açık uçlu sorular nasıl olacak? Yekta Saraç'ın açıklamaları ve detaylar haberimizde.

LYS'ye açık uçlu soru geliyor - Peki açık uçlu soru uygulaması nasıl olacak?
28 Aralık 2016 Çarşamba 17:35

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Milyonlarca öğrencinin kaderini belirleyen üniversiteye geçiş sınavı LYS sistemi değişiyor. LYS'da açık uçlu soru dönemi önümüzdeki sınavlarda uygulanacak. Peki öğrencilerin merak ettiği açık uçlu soru nasıl olacak? İşte detaylar. 

Üniversite sınavına girecek milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren açıklama YÖK başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'tan geldi.  Saraç, LYS sorularının açık uçlu olacağını ifade ederek, "Üniversiteye girişteki ikinci aşama olan LYS'de öğrencilerin açık uçlu sorularla tanışmasını sağlayacak şekilde az sayıda soru sorulacağını ifade edebilirim. Öğrencilerimizi hiçbir şekilde tedirginliğe sevk etmemiz lazım. Açık uçlu soruya yavaş yavaş geçilecek. Bu bağlamda öğrencilerimizin açık uçlu sorularla tanışmasını istiyoruz." açıklamasında bulundu. 

LYS de açık uçlu soru sorulması gündemde ancak uygulama tarihi henüz belirtilmedi. Bu yüzden öğrencilerin 2017 Ocak ayında yayınlanacak olan kılavuza göre hareket etmesi gerekiyor.  

Açık Uçlu Soru Sistemi Nasıl Olacak?     

Elbetteki öğrencilerin merak ettiği konu, açık uçlu soruların nasıl uygulanacağı. Öğrencilere sorulması planlanan açık uçlu soru sistemi bir pilot uygulama olacak. Yani sorular tam açık uçlu değil kısmi açık uçlu olacak.

Açık uçlu sorular; belirli bir konuda detaylı bilgi almak için sorulan sorulardır. Ne, niçin, neden, nasıl, nerede, hangi vb. sözcükleri içeren sorular bu türdendir.

Bunlara, “sistemleştirilmemiş” ya da “özgür yanıtlı” sorular da denilmektedir. Burada bir soru sorulmakta ve yanıtlayıcıya özgürce ve kendi seçtiği sözcük ve kavramlarla dilediği gibi yanıtlayabilmesi olanağı tanınmaktadır. “Bilgi” ve “sondaj” soruları genellikle açık uçlu sorular şeklinde biçimlendirilmektedir.

Açık uçlu sorular, herhangi bir cevap alternatifi içermeyen, nispeten kısa sorulardır. Cevaplayıcı, genel kapsamdaki bu sorulara serbestçe cevap verir; yük daha ziyade cevaplayıcıdadır.

Bu tip soruların kullanılması halinde soru sayısının sınırlı tutulması, gerekiyorsa cevaplayıcıdan açıklaması beklenen fikir ve cevapların hacmi ve sayısının belirtilmesi ve mümkünse soru formu üzerinde kodlamayı kolaylaştıracak boşluklar bırakılması iyi olur.

ÖSYM 2013 yılında açık uçlu soru sistemi ile ilgili deneme sınavı yayınlamıştı. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak örnek açık uçlu sorulara bakabilirsiniz.

ÖSYM Açık Uçlu Deneme Sınavına Erişmek İçin TIKLAYINIZ
 

İlahiyat ve Öğretmenlik bölümlerine Geçiş LYS ile olacak

YGS puanları ile İlahiyat ve Öğretmenlik bölümüne geçişlerin kaldırıldığını ifade eden Saraç, "YGS puanları ile öğrenci alan bu programları LYS puanlarına naklederken YGS'deki test içeriklerini dikkate alacağız. Bütün bu LYS'den öğrenci kabul edecek programlar için de başarı sıralaması şartı getirdik. Bu başarı sıralaması şartı da 240 bin. 240 binden aşağısının artık bu programlara girmesi söz konusu olmayacak." dedi. YÖK Başkanı Saraç, "Yükseköğretim Kurulu olarak ilahiyat fakültelerinde artık bu yıldan itibaren ikinci aşamadan öğrenci alınacağını burada açıklamak isterim." açıklamasında bulundu.

YGS ve LYS'ye girecek milyonlarca öğrenci, açık uçlu soruların nasıl olacağını merak ediyor. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Magdur Ögrenci - 7 yıl önce
Ne demek acik uclu sinav bu da torpilin bir diger adimi
Avatar
Oğuzhan Oğuz - 7 yıl önce
Sadece LYS'de mi açık uçlu soru dönemi başlıyacak yoksa YGSde de bu sistem uygulanacak mı?
Avatar
İstemiyoruz - 7 yıl önce
Bu ne demek ya eğitim öğretim uygulamasi her sene de değişiyor böyle şey mi olur sürekli mağdur oluyoruz üniversiteye girme şansımız her sene düşüyor
Misafir Avatar
Hale TAZEGÜL - 7 yıl önce @İstemiyoruz
Açık uçlu sorular olsun da MATEMATİK OLMASIN ya yapamadığımız zaman puanımız düşer
Avatar
Rabia - 7 yıl önce
Olmasin boyle bisey ya. Daha ne kadar kafa karistirabiliriz diye dusunup mu hazirlamislar bu sorulari
Avatar
haksızlığa uğruyoruz - 7 yıl önce
Ülkemizin daha cok melsek sahibi olan genclere ihtiyaci varken ogrencileri bu kadar magduer etmek neden ?
Avatar
New Ottoman - 7 yıl önce
Benim merak ettiğim olay şu yurtdışına zamanında sığınma vs ile sırf para için ülkesini satanların, orada emekli olup birikim yaparak gavurun hakkına girerek ardından Türkiye de sefa sürmesi, çoluk çocukkarının burada YÖS e girmesi,onların yani asıl Türk vatandaşından (bizler) üstün tutmasıdır, şahsen kendimi enayi hissediyorum :) sen onlara imtiyazlar ver sonra yetmez 2 sene sonra onlar da ayaklanırsa görürsün :) welcome to New Ottoman bae :* resmen okumayalım diye yapılmış bir uygulama, ez sen ez, açık uçlu soru da geldi zaten torpil kokusu da çıkar %100 :) Allah sonumuzu hayır etsin, gazamız mübarek olsun aslanlarım :)
PS: sınava girecekler twitterdan bakanın, iktidardaki partinin üyelerinin vs onların tweetlerinin hepsini rt yapın mümkünse fan page açın ama adınız da belli olsun değil mi canlar :) ?? İnstagram, Facebook vs onlara da el atın mümkünse. Kobay faresi yerine konulduğumuzu da kimseye söylemeyin, mazAllah şimdi duyarlar falan bir yerden aramızda sır olarak kalsın. İşin ucunda YGS ve LYS savaşı var. Bu savaşlarda her şey mübahtır :) unutmayalım YÖS e girecekler varsa bu kadar zahmete girmesin, gerek yok belki yaparsanız size de gelir mi bi torpil bilemem ama size en büyük torpil başta yapılmış bize de okumayalım diye en büyük kazık yapılmış :) bu kadar yorum yapmışken bana hak vermeyen de elbet olacak, can sağlığı, it gibi çalışmak düşüyor bize de napalım?? Bu kadar enayi yerine konulduğu halde hala bir şey demeyenlere de canı gönülden topkekler, yerlerse :) sanırım ps adı altında destan oldu ama savaşın destanı olsun bu da. Enayi yerine yerine konulan, kobay olarak kullanılan ve büyük işler yapması beklenen gençliğin destanı
Bunu yazarken acaba gireceğim sınavı etkiler mi diye düşünmüyor değilim, New Ottoman hayırlı uğurlu olsun...