Müstehaklık Sorgulaması nasıl yapılır? hangi işlemlerle gerçekleştirilir?

Geçmişte, sigortalılara veya bakmakla yükümlü oldukları bireylere SSK tarafından bir sağlık karnesi verilirdi. Ve bu karne ile vatandaşlar sağlık hizmetlerinden yararlanırlardı. Artık bu dönem sona erdi. Müstehaklık Sorgulaması nasıl yapılır? hangi işlemlerle gerçekleştirilir?

Müstehaklık Sorgulaması nasıl yapılır? hangi işlemlerle gerçekleştirilir?
Kamusaati
Kamusaati
27 Ekim 2020 Salı 00:28

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 2012 yılında işletime açılan Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi (SPAS) sayesinde sigortalıların ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık güvenceleri kısa sürede ve otomatik olarak başlatılmaktadır.

Sosyal güvenlik sistemindeki adıyla 'müstehaklık sorgulaması' nasıl gerçekleştirilir?

Söz konusu sorgulamayı, en yakın Sosyal Güvenlik Merkezleri'nden yapabilirsiniz. Veya en yakın eczaneden de aynı sorgulama gerçekleştirilebilir. Bunun dışında, sağlık güvencenizin devam edip etmediğini öğrenmek için e-devlet sistemini de kullanabilirsiniz. Bunun için e-devlet şifrenizin olması ve sisteme girmeniz gerekmektedir. E-devlet üzerinden ise, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hizmetleri kısmından, Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi (SPAS) sorgulaması yapacaksınız.

SAĞLIK HİZMETLERİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?

Sağlık hizmetlerinden sigortalı bireyler ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler ücretsiz olarak yararlanabilirler. Ancak bunun da bazı kriterleri vardır.

Sigortalıların ve bakmakla yükümlü olduğu anne, baba, eş ya da çocukların sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilmeleri için;
-Sağlık kuruluşuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde en az 30 gün sigortasının bulunması,
-4/B Bağ-Kur kapsamındaki sigortalıların da 60 günden fazla prim borcunun bulunmaması veya yapılandırılmış olması ve borçlarını düzenli olarak ödüyor olması,
gerekmektedir.

KİMLER KOŞULSUZ YARARLANABİLİRLER?

Sağlık güvencesi sisteminde bazı istisnalar getirilmiştir. Bu istisnalara göre, bazı kişiler sağlık güvencesinden koşulsuz olarak yararlanırlar. Bu kesimlerin başında çocuklar gelir. 18 yaşın altındaki çocuklar koşulsuz olarak sağlık güvencesinden yararlanırlar. İkinci olarak trafik kazası sonucu tedavi hizmeti alan vatandaşlar koşulsuz olarak sağlık hizmetinden yararlanabilirler. Bu kesimlerin dışında, başkasının bakımına muhtaç olan kişiler, iş kazası ve meslek hastalığı durumlarında, adli vakalarda da koşulsuz olarak sağlık hizmetlerinden yararlanılması söz konusudur.

SAĞLIK GÜVENCESİNDE ÇOCUKLARIN DURUMU

Çocukların sağlık güvencesi 18 yaşına kadar ücretsiz olarak devam eder. Lisede okuyan çocuklar ise 20 yaşına kadar anne veya babasının sağlık güvencesinden yararlanabilir. Üniversitede okuyan çocuklar ise okudukları sürece 25 yaşı tamamladıkları süreye kadar anne ya da babasının sağlık güvencesinden faydalanabilir.


Kaynak: Kamu Saati Özel
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.