Memur-Sen'den 'Dünya Engelliler Günü'ne ilişkin açıklama yaptı'

Memur-Sen Ankara Sen İl Engelliler Komisyonu Başkanı Huri Kaşıkçı: "Dünya Engelliler Günü Kutlama Günü Değil, Farkındalık Günüdür" dedi.

Memur-Sen'den 'Dünya Engelliler Günü'ne ilişkin açıklama yaptı'
02 Aralık 2017 Cumartesi 12:50

Memur-Sen Ankara Sen İl Engelliler Komisyonu Başkanı Huri Kaşıkçı: "Dünya Engelliler Günü Kutlama Günü Değil, Farkındalık Günüdür" dedi.

3 Aralık Dünya Engelliler günü Münasebetiyle bir yazılı basın açıklaması yapan Memur-Sen Ankara İl Engelliler Komisyonu Başkanı Huri Kaşıkçı yazılı basın açıklaması yaptı.

Kaşıkçı, basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

" Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında Dünya Engelliler Günü olarak ilan edilen bu gün, engellilikten ziyade engellenmekten kaynaklanan sorunlarla yüzleşme günüdür.

Ülkemizde Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız ve hükümetimizin uyguladıkları politikalarla artık 3 Aralık Dünya Engelliler Günü daha anlamlı hale gelmekte, yarınlara karşı umudumuz her geçen gün daha da artmaktadır.

“Engel yoktur engeller vardır.”sloganıyla faaliyete başlayan Memur-Sen Engelliler Komisyonumuz, engellenmenin temel kaynaklarını ortadan kaldırmayı birinci hedef olarak belirlemiştir.

Ülkemizde 10 milyondan fazla engelli vatandaşımız çözüm bekleyen birçok sorunuyla toplumsal hayatın içerisinde yer almaktadır. Bu sorunların çözümü ile birlikte, engelleri ortadan kaldı-racak tedbirleri almak da önemlidir.

2000’li yıllardan sonra engelli vatandaşlarımız birçok kazanım elde etmiş, gerek kamu gerek-se özel sektörde istihdam edilme imkânına kavuşmuştur.

Ancak buna rağmen, engelli çalışanlar olarak iş hayatımızda bazı zorluklarla karşı karşıya kalmaktayız.

Yardımcı hizmetler sınıfına atanan engelli memurlar, engellerinden dolayı kendilerine verilen görevleri tam anlamıyla yerine getirememektedirler.

Bu yüzden hem çalıştıkları kurumun işleri aksamakta hem de engelli çalışan işini tam anlamı  ile yapamamanın üzüntüsünü yaşamaktadır.

Sendikamız engelliler komisyonu olarak, eğitimine bakılmaksızın yardımcı hizmetler sınıfından istihdam edilen engelli çalışanlarımızın sorunlarının ivedilikle çözüme kavuşturulması bizleri mutlu edecektir.

Memur-Sen olarak; eğitimde ve iş hayatında fırsat eşitliğinin olması, engelli vatandaşlarımızın daha kaliteli hizmet alması olmazsa olmazımızdır.

Hükümetimizin engelli çocuklarımıza verdiği destek bizleri memnun etmektedir. Ancak ilk veortaöğretim sonrası lise eğitimi alan engelli çocuklarımızın özel eğitim ihtiyaçları tam anlamı ile karşılanamamaktadır, ortaöğretim okullarında okuyan öğrencilerimize yönelik okullarda   özel eğitim sınıflarının açılmasının, engelli çocuklarımızın eğitim kalitesini yükselteceğine inanıyoruz.

Engelli öğrencilerimize, mesleki eğitimlerinin daha kolay verilebilmesi için gerekli düzenlemenin yapılması beklentimizdir.

Engellilerin kamusal hayatın her alanına bağımsız kişiler olarak katılımı, erişilebilirliğin tam anlamıyla düzenlenmesiyle mümkündür.

Erişilebilirlik ortamı sağlanabildiği takdirde, hayatın her alanında engellilik engel olmaktan çıkar, engelli bireylerin hayat kalitesi ciddi anlamda yükselir.

5378 sayılı Kanun ile engellilerin “Kamu kurum ve kuruluşlarına ait; resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılara engellilerin daha kolay ulaşabilmesi için mimaride erişilebilirlik zorunlu hale getirilmiştir.

İçinde bulunduğumuz 21. yüzyılda yetersizliğin ve yaşanılan birtakım zorlukların nedeni engelli olma durumu değil, fiziki sosyal ve ekonomik engellemelerle karşılaşmamızın getirdiği  engellerdir.

Çalışma hayatında yer almayan engelli vatandaşlarımız devletimizin ödediği engelli maaşlarının aile başına düşen gelirin hesaplanması sonucu, 2022 aylıklarını alamamakta, engelli vatandaşımız büyük bir mağduriyet yaşamaktadır.

Dileğimiz çalışamayan her engellinin ekonomik standardının yükselmesi, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca ödenen engelli maaşlarının uygun standartlara ulaştırılarak çalışamayan engelliler arasındaki eşitsizliğe son verilerek, bu yanlış uygulamanın bir an önce ortadan kaldırılmasıdır.

Biz sendika olarak,  engelli vatandaşlarımızın belirli gün ve haftalarda değil yılın 365 günü yanlarında olduğumuzun bir kez daha altını çiziyor, saygı ve sevgilerimizi sunuyoruz."                                            

Huri KAŞIKÇI

Memur- Sen Ankara il Engelliler Komisyonu Başkanı

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.