Koncuk: Ciddi sıkıntılar yaşayan kamu çalışanları bayram ikramiyesini hak etmiştir

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Ağustos 2016 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2.322,60 TL olarak belirlendi. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4.723,02 Lira olarak hasaplandı.

Koncuk: Ciddi sıkıntılar yaşayan kamu çalışanları bayram ikramiyesini hak etmiştir
06 Eylül 2016 Salı 19:39

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2016 Ağustos ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları belli oldu.
 
Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Ağustos 2016 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2.322,60 TL olarak hesaplanmıştır. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4.723,02 Lira olarak belirlenmiştir.
 
Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %0,05 oranında arttığını göstermektedir. Çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre %0,32 oranında yükselmiş ve 1.789,68 Lira olarak hesaplanmıştır.
 
Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2016 yılı Ağustos ayında 1.793,22 Lira olarak tahmin edilmiştir.
 
Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Ağustos 2016 verilerine göre günlük 35,85 TL olduğu hesaplanmıştır.
 
Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.075,56 TL olmuştur.
 
Ağustos 2016 itibarı ile ortalama 2.703,84 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %39,78’ini oluşturmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 717,66 TL olarak belirlenen kira gideri ise Ağustos 2016 ortalama maaşının %26,54’üne denk gelmiştir.
 
Buna göre bir memur, ortalama maaşının %66,32’sini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmıştır. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %33,68’i kalmıştır.
 
Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Ağustos 2016 maaşından geriye yalnızca 910,65 TL kalmıştır.
 
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Genel Başkan İsmail Koncuk, 2016 yılının ikinci yarısının siyasi alanda olduğu gibi ekonomik anlamda da büyük güçlüklere gebe olduğunu ifade etti.
 
Eylül ayının gelmesiyle birlikte okul ihtiyaçlarının da önemli miktarda ek mali yük getirdiğine işaret eden Genel Başkan yaklaşan Kurban Bayramı masraflarını da anımsatarak şunları söyledi:
 
“Kamu çalışanları her anlamda sıkıntılı bir dönemden geçmektedir. 15 Temmuz sonrasında çıkartılan KHK ile de 50 bine yakın çalışan görevden ihraç edilmiştir. İlk günden dediğimiz gibi ülke bütünlüğüne ve birliğine, ülkenin demokratik yapısına yönelik saldırıların içinde olanlar mutlaka cezalandırılmalıdır. Ancak KHK ile birlikte kamunun her kesiminde suçu sabitlenmeyen ve terör örgütü ile bağlantısı bulunmayan birçok insan da mağdur edilmiştir. Her ay geçim sıkıntısı nedeniyle sorunlar yaşayan memurlarımız şimdi de işlerinden olmuştur. Şu anda kamu çalışanları adeta bir kâbusu yaşamaktadır.
Bütün bu sıkıntılar yumağı içerisinde okulların da açılıyor olması ekonomik dar boğazı iyice açılmasına neden olmaktadır. Yaklaşan Kurban Bayramı da yaşanan sıkıntılara ekonomik anlamda tuz biber ekmektedir. Vatandaşlarımızın Kurban Bayramında dini vecibelerini yerine getirmeleri aile bütçesine ek yük teşkil etmektedir. Özellikle kurbanlık fiyatlarının geldiği nokta bellidir. İnsanların maddi ihtiyaçları kadar sosyal ve manevi ihtiyaçları karşılanmak zorundadır.
 
Bu bakımdan her bayram öncesinde hatırlattığımız üzere kamu görevlilerine bayram ikramiyesi talebimizi bir kez daha yineliyoruz. Hükümet Güneydoğu’da destek projeleri açıklamaktadır. Şu anda kamu görevlileri en çok desteğe ihtiyaç duyan kesimdir.
 
15 Temmuz ve sonrasında ciddi sıkıntılar yaşayan kamu çalışanlarının bayram ikramiyesi ile ödüllendirilmesi yerinde bir karar olacaktır. Sıkıntılı dönemi atlatan tüm kamu çalışanları bu ikramiyeye fazlasıyla hak etmiştir. Hükümetin bu gerçeği görerek kararlar almasını talep ediyoruz” 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.