Ali Yalçın: Performans taslağı geri çekilmeli, şiddet önlenmeli, mülakattan vazgeçilmelidir

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Sivas Teşkilat Buluşması’ndaki açıklamasında “Öğretmen performans değerlendirme taslağı bir an evvel öğretmenler odasının gündeminden çıkarılmalı, eğitimciye yönelik şiddete kalıcı tedbirler alınmalı, vicdanları yaralayan mülakatla atamadan vazgeçilmelidir” dedi.

Ali Yalçın: Performans taslağı geri çekilmeli, şiddet önlenmeli, mülakattan vazgeçilmelidir
26 Nisan 2018 Perşembe 13:09

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Sivas Teşkilat Buluşması’nda konuştu. Öğretmen kimliğini değersizleştiren uygulamalardan vazgeçilmesi çağrısında bulunan Yalçın, eğitim camiasının sıkıntılı bir süreçte, stres içerisinde olduğunu söyledi. 

Öğretmenleri değersizleştirme olasılığı çok yüksek olan taslaktan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini belirten Yalçın, şunları söyledi: 

"Bunun kabul edilebilecek hiçbir yanı yok. Kim bunun kerametinden, faziletinden bahsediyorsa oturur sonuna kadar tartışırız. Ama öğretmen kimliğini örseleyecek, öğrenci öğretmene not versin, veli öğretmene not versin, öğretmen öğretmene not versin gibi bir yaklaşımı kabul edemeyiz. Çünkü öğretmen ve öğrenci arasında bir otorite, bir saygı ilişkisi vardır. Öğretmen rol modeldir, saygın kişiliktir. Ama siz öğrenciyi, öğretmene parmak sallayıp ‘kâğıtları çıkarın, hocalara not veriyoruz’ denilecek noktaya getirirseniz, bu, ülkeye yapabileceğiniz en büyük kötülük olur. Kimin aklıdır, kimin projesidir bilemiyorum. Ama performans değerlendirme taslağının doğru bir şey olmadığını, bunun bir an önce geri çekilmesi gerektiğini, öğretmenler odasını sinir küpüne dönüştüren ve öğretmenlerin kesinlikle ama kesinlikle taraftar olmadığı böyle bir şeyi dayatmanın, bunda diretmenin hiçbir anlamı yok. Bir an önce geri çekilmelidir. Çünkü bu maliyet üretiyor. Gönül veren kitlelerin gönlünü kırmak kimseye fayda sağlamaz.

Mülakat uygulaması yerine...

Bu durum, öğretmenlerin verimliliğini düşürmekte; aynı niteliklere sahip ve aynı görevi yapan insanlar arasında bir nevi kast sistemi oluşturmaktadır. Sözleşmeli olarak istihdam edilenler kadrolu olanların sahip olduğu özlük haklarına sahip olmadıklarından, hak kayıpları ve mağduriyetler pek çok davaya neden olmanın yanında Bakanlığa olan güveni de azaltmaktadır. Sayı arttıkça, farklı istihdamdan kaynaklı sorunlar da artacaktır. Yer değişikliği başta olmak üzere, kadrolu öğretmenlerin sahip oldukları hakların tanınmaması, Bakanlığı yoğun bir dava sürecinin içine çekmektedir. Bakanlık, sözleşmeli öğretmenlik uygulamasından vazgeçilmeli, atamaları kadrolu olarak yapmalıdır. Tek başına sözleşmeli öğretmenlik uygulaması çok ciddi bir sorun iken, atanacak öğretmen seçiminin mülakatla yapılması, yıllarca emek vererek okumuş ve birçok yazılı sınavdan geçmiş öğretmen adaylarının farklı komisyonlarca bir kaç dakikalık mülakatla elenmesi adalet duygusunun zedelenmesine neden olmaktadır. Mülakat uygulaması yerine hakkaniyetli, ehliyet ve liyakat ölçülerine göre bir istihdam modeli hayata geçirilmelidir.

Eğitimde siddet olayları

Her defasında son olmasını temenni ettiğimiz ama giderek artan ve sıradanlaşan şiddet olaylarının, çocuklarımıza insan sevgisi, güzel ahlak ve erdemlere yönelik değerler kazandıracağımız eğitim kurumlarında yaşanıyor olması esef ve ibret vericidir. Şiddetin tasvip edilecek hiçbir yanı yoktur. Sorun, günübirlik tedbirlerle geçiştirilemeyecek kadar ciddidir. Bakanlık, bu tür olaylara karşı kalıcı önlemler almalı, çalışanlarına sahip çıkmalı, onları korumalıdır"

Performans değerlendirme taslağının geri çekilmesi, eğitimciye şiddete yasal düzenleme yapılması talebiyle başlattıkları imza kampanyasının 1 Mayıs’a kadar devam edeceğini hatırlatan Ali Yalçın, performans değerlendirme taslağının, eğitimciye şiddetin ve mülakat konusunun öğretmenler odasının gündeminden çıkarılması çağrısında bulunarak sözlerini tamamladı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.