Şeker Hastalığı Nedir?, Belirtileri Neler?, Şeker Hastalığına (Diyabet) İyi Gelen 10 Bitki

Şeker Hastalığı Nedir?, Şeker Hastalığı Belirtileri Neler?, Diyabet nedir? Şeker Hastalığı çeşitleri, İnsülin Şeker Hastalığına (Diyabet) İyi Gelen bitkiler ve meyveler, Şeker hastalığı tedavisi, Detaylar Haberimizde...

Şeker Hastalığı Nedir?, Belirtileri Neler?, Şeker Hastalığına (Diyabet) İyi Gelen 10 Bitki
Admin
Admin
23 Ekim 2019 Çarşamba 10:01

Şeker Hastalığı Nedir?, Belirtileri Neler?, Şeker Hastalığına (Diyabet) İyi Gelen 10 Bitki

Diyabet hastalığı toplumumuzda en sık görülen sağlık problemlerinden birisidir. Diyabet hastalığına iyi gelen bitkiler vardır. Kamusaati.com Olarak Sizler için diyabet Şeker hastalığına iyi gelecek 10 bitkiyi araştırdık ve derledik.

Diyabet (Şeker Hastalığı) Nedir?

Toplumumuzda en sık rastanılan sağlık sorunlarından biri olan diyabet (şeker hastalığı), oldukça önemli bir hastalıktır. Diyabet hastalarının sürekli olarak doktor kontrolünde olmaları oldukça önemlidir. Şeker hastalığının oluşumundaki temel neden; kandaki şeker seviyesini düzenlemekle görevli insülin hormonunun işlevini tam olarak yerine getirememesidir. İnsülin hormonunun görevini yerine getirememesi sonucunda kan şekeri yükselir. Bunun yanı sıra diyabet hastalığının birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabileceğini söyleyebiliriz.

Diyabet hastalığının oluşumunda birçok faktör rol oynamaktadır. Genetik etkenlere bağlı olarak meydana gelebilen diyabet, ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Şeker hastalığı zaman içinde tansiyon, felç, görme kaybı, böbrek  hastalıkları ve ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Şeker hastalığı “tip 1 diyabet” ve  “tip 2 diyabet” olmak üzere iki grupta incelenir.

diyabet-005.jpg


Tip 1 Diyabet

Çocukluk çağında başlayan diyabet türüdür. Ayrıca tip 1 diyabet, insüline bağımlı diyabet olarak da adlandırılmaktadır. Tip 1 diyabetin kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Ancak tip 1 diyabet hastalarında insülin yapımından sorumlu pankreas beta hücrelerinin harabiyetine bağlı olarak gelişen mutlak bir insülin eksikliği söz konusudur.

Genetik yatkınlığı bulunan kişilerde yaygın olarak görülen tip 1 diyabet, viral enfeksiyonlar, travma ve stres sonucunda oluşabilir. Tip 1 diyabet toplumda nadir olarak görülen diyabet türüdür. Tüm diyabet hastalarının %5-10’u tip 1 diyabettir.

diyabet-tipleri.jpg


Tip 2 Diyabet

Genellikle 40 yaş sonrasında ortaya çıkan tip 2 diyabet, en çok görülen diyabet tipidir. Tüm dünyadaki diyabet hastalarının yaklaşık %90’ına tip 2 diyabet teşhisi konulmuştur. Genetik yatkınlık başta olmak üzere obezite ve fiziksel aktiviteye bağlı olarak ortaya çıkan tip 2 diyabetin görülme sıklığı yaşlanmaya bağlı olarak artış gösterir. Ancak gelişmiş ülkelerde 15 yaş altında görülen diyabet vakalarının yaklaşık olarak yarısının tip 2 diyabetli olduğu belirtilmektedir. Bu konudaki en önemli nokta; tip 2 diyabetin ne kadar ilerleyen yaşlarda görülürse yan etkilerinin de o kadar az görüleceğidir. Bu nedenle erken yaşta görülen diyabet vakalarında vakit kaybetmeden doktora başvurmalı ve erkenden tedaviye başlanmalıdır.

seker-hastaligi-002.jpg

Diyabet belirtilerinin görülmesi durumunda bir an önce doktora başvurmalı ve gerekli tetkikleri yaptırmalısınız. Her hastalıkta olduğu gibi şeker hastalığında da erken teşhis hayati önem taşımaktadır. Ancak doktorunuzdan gerekli onayı alarak çeşitli bitkisel tedavi yöntemleri ile diyabet tedavisine katkı sağlayabilirsiniz.

bitkisel-diyabet-tedavisi.jpg

Şeker hastalığının Belirtileri ve Tanısı

  • Sık idrara çıkma,
  • Ağız kuruluğu,
  • Çok su içme,
  • Cilt yaralarının geç iyileşmesi,
  • Kuru ve kaşıntılı bir cilt,
  • Sık sık infeksiyon gelişmesi.
  • Ellerde ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma görülür. Ancak bu belirtiler zaman içinde yavaş yavaş ortaya çıkar.

Diyabete İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

1. Yeşil Çay

Vücut sağlığına önemli katkılarda bulunan yeşil çay, herhangi bir yan etkiye neden olmaksızın kan şekerini dengeler. Ayrıca düzenli olarak tüketilen yeşil çay, tip 1 diyabet riskini azaltmaktadır. Eğer tip 1 diyabet hastasıysanız yeşil çay içerek hastalığın gelişim sürecini yavaşlatabilirsiniz.

Yapılan araştırmalar sonucunda yeşil çayın içinde bulunan bazı maddelerin nişastanın vücutta şekere dönüşmesi sırasında salgılanan amilaz enzimi miktarını azaltarak şekerin aniden kana karışmasını engellediği ifade edilmektedir. Bir başka araştırmada ise yeşil çayın tip 2 diyabeti olan hastalarda insülin duyarlılığını arttırdığı belirtilmektedir. Ancak tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi yeşil çay tüketiminde de dikkat edilmesi gereken en önemli unsur kullanım miktarıdır. Aşırı tüketilen yeşil çay, çeşitli yan etkilere neden olabilir.

yesil-cay-001.Jpeg


2. Tarçın  

Mutfağın olmazsa olmazlarından biri olan tarçın, şeker seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur ve insülini sağlıklı düzeyde tutar. Ancak bunun için çubuk tarçın yerine toz tarçın kullanılması önerilmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalarda tarçının tip 2 diyabete karşı oldukça etkili olduğu ifade edilmektedir.

Bir bardak ılık suyun içine bir çay kaşığı tarçın ekleyerek tüketebilirsiniz. Ayrıca gün içinde tükettiğiniz sıcak içeceklerin içine de tarçın katabilirsiniz. Tarçının içindeki bileşenler insülini dengelese de aşırı miktarda tarçın tüketmek karaciğer sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

toz-tarcin.png


3. Çemen 

Şeker hastalarına önerilen bitkilerden bir diğeri ise çemendir. Şeker hastalığının temel nedeni olan yüksek glikoz seviyesini dengeleyerek diyabet tedavisine katkı sağlar. Gece yatmadan önce suya iki yemek kaşığı çemen tohumu koyun ve sabaha kadar bekletin. Sabah beklettiğiniz suyu için. Aynı işlemi birkaç ay düzenli olarak uygulayarak glikoz seviyesini düşürebilirsiniz. Ayrıca çemeni süte katarak da tüketebilirsiniz.

cemen-tohumu.jpg


4. Acı Kabak

Halk arasında “acı kavun” olarak bilinen acı kabak, şekeri düşürücü özelliğe sahiptir. Acı kabak hem tip 1 diyabete hem de tip 2 diyabete karşı oldukça etkilidir. Günlük beslenme listenize acı kabağı ekleyebileceğiniz gibi her sabah aç karnına acı kabak suyunu tüketebilirsiniz. Acı kabak suyunu elde etmek için kabak tohumlarını ayıklayıp presleyerek suyunu çıkarabilirsiniz. Elde ettiğiniz suyu bir miktar saf su ile karıştırdıktan sonra içebilirsiniz. Bu sayede şeker seviyesini dengeleyebilirsiniz.

aci-kabak.jpg


5. Köri Yaprakları

Anti-diyabet olarak bilinen köri yaprakları, glikoz seviyesini dengeler. Bu sayede şeker hastalığının belirtilerini azaltır. Bunun için 10 tane taze köri yaprağını çiğneyebilirsiniz.

kori-yapragi.jpg


6. Zerdeçal

Diyabet hastalığı için faydalı bitkilerden en faydalısı zerdeçaldır. Sağlıklı yaşam sisteminin kökünü oluşturan zerdeçalın bir çok faydalı özelliği mevcuttur. İhtilap karşıtı yapıya sahip olan zerdeçal, kalp hastalıklarına iyi gelmektedir. İçerisindeki kurkumin sayesinde kandaki şeker seviyesini düşürür. Diyabetten kurtulmak için günde az miktarda zerdeçal tüketmek yeterli olacaktır. 

zerdecal-018.jpg


7. Berberin

Kandaki yağ ve şeker oranını ciddi oranda azaltan berberin bitkisinin özü oldukça yararlıdır. Fakat fazla tüketildiğinde yan etkilerinin olacağını unutmayın. En sık karşılaşılan yan etkisi karın ağrısıdır.

diyabete-iyi-gelen-bitkiler-berberin-001.jpg


8. Yaban Mersini Yaprağı

Yaban mersininin oldukça faydası olduğunu bir çoğumuz bilmekteyiz. Fakat bu sefer yaban mersininin yaprağından bahsedeceğiz. Yaban mersinin yapraklarından çay yapıp tüketmek, kan şekerinizi düşürür.

diyabete-iyi-gelen-bitkiler-yaban-mersini-yapragi.jpg


9. Yulaf Suyu

Yulaftan yapılan yulaf suyu, çay gibi günlük tüketebileceğiniz bir içecektir. Fazla abartmamanız durumunda hiçbir zararı yoktur. Kan şekerini ve kolesterölü azaltmanızda yardımcı olur.

diyabete-iyi-gelen-bitkiler-yulaf-suyu.jpg


10. Enginar

Enginarın bir çok faydası vardır. Hem enginarın kendi hemde yaprağı kan şekerinin seviyesini dengelemeye yeterlidir. Enginarda ve yaprağında inulin adında bir lif mevcuttur. Bu lif vücuttaki şekeri enerjiye dönüştürür.

diyabete-iyi-gelen-bitkiler-enginar.jpg

 

UYARI !
İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.


Kaynak: Kamu Saati Özel
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.