Otizm nedir? Otizm belirtileri nelerdir? 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü!

2 Nisan Otizm Farkındalık Günü’nde otizmle alakalı merak edilenleri sizler için derledik. Otizm nedir? Otizm belirtileri nelerdir?

Otizm nedir? Otizm belirtileri nelerdir? 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü!
02 Nisan 2016 Cumartesi 16:45

2 Nisan tüm dünyada Otizm Farkındalık Günü olarak kutlanmakta. Ülkemizde de otizm rahatsızlığı olan çocuklar bulunmaktadır. Bugün otizmle alakalı merak edilenler ve otizmin tam olarak ne olduğu ile alakalı bazı merak edilenleri sizler için haberimizde yanıtlamak istedik. İşte otizmle alakalı tüm detaylar...

OTİZM NEDİR?

Otizm doğuştan gelen veya yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan, bireyin ilgi ve faaliyetlerini kısıtlayan nöro-gelişimsel bir bozukluktur. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre otizm spektrum bozukluğu çevresel veya genetik nedenlerle oluşabilmektedir.

Yapılan araştırmalara göre otizm spektrum bozukluğunun oluşmasına dair genetik nedenler bulunmuştur, ancak çevresel ve ailesel nedenlerin otizm spektrum bozukluğuna neden olduğuna ilişkin bilimsel bir veriye rastlanmamıştır.

Buna göre anne ve babaların çevresel etkenler yedikleri besinler veya sosyo-ekonomik düzeyin otizm spektrum bozukluğuna neden olduğunu düşünmelerinde hiçbir neden yoktur.

OTİZİM SPEKTRUM BOZUKLUĞU TANISI NASIL KOYULUR?

Otizm spektrum bozukluğu tanısı davranışlar ve yeteneklerdeki aralığı kapsamaktadır. Otizm spektrum bozukluğu olan bir bireyin sergileyebileceği genel belirtiler ise şu şekildedir;

- Otizm spektrum bozukluğu olan insanlar çoğu insan gibi iletişim kurmayabilir veya tümüyle ilgili olamayabilir.
- Otizm spektrum bozukluğu bulunan çocuklar ebeveynleri tarafından kucaklanmaktan hoşlanmayabilir.
- Çevrede yaşanan olaylara karşı kayıtsız durabilir.
- Her çocuk gibi oyuncaklara ilgi göstermeyebilir.
- Tepkisiz olabilir.
- Göz teması kurmama eğilimli olabileceği gibi, yalnızlıktan memnun görünebilir.
- Aynı yaşta bulunan çocuklarla arkadaşlık kuramayabilir.
- Konuşmada zorluk yaşayabilir.
- Tekrarlayan davranışlara ilgi duyabilirler.

OTİZMLİ OLAN ÇOCUKLARIN AİLELERİ NE YAPMALI

Otizm spektrum bozukluğuna sahip olan bir çocuğun anne ve babasının öncelikle onun bir çocuk olduğunu unutmaması gerekiyor. Aynı zamanda ebeveynlerin çocuklarıyla konuşurken açık ve tam cümleler kurması iletişimde kolaylık sağlamaktadır. Çocuktan bir şey istendiği zaman kısa cümlelerle belirtilmeli ve daha çabuk anlaması sağlanmalıdır. Anne ve babaların soyut kavramları tartışmaması daha çok somut terimler kullanması yararlı olacaktır. Çocuğunuz olumlu bir davranış yaptığında ödüllendirmeniz hem onları sevindirecektir hem de iletişiminize katkısı olacaktır.
 
 
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.