Sağlıkçılardan cansiparane mücadale!

Güneydoğuda hendek kazan teröristlere karşı yürütülen büyük mücadelenin görünmez kahramanları sağlıkçılar çoğu zaman sivillerin hayatlarını kurtarmak için kendi canlarını tehlikeye atıyorlar.

Sağlıkçılardan cansiparane mücadale!
13 Ocak 2016 Çarşamba 15:45

Haziran ayından bu yana yürütülen terör operasyonları birçok ilçeye sıçradı. Kazılan hendeklerin genişletilmesiyle birlikte asker ve polis ekipleri organize bir şekilde çalışıyor ve terörü Cizre, Silopi gibi ilçelerden kazımaya çalışıyor. Bu uğurda askerin ve polisin görünmez destekçisi sağlıkçılar oluyor. Sağlıkçılar sivillerin hayatını kurtarmak ve sivil halka destek vermek amacıyla kendi canlarını tehlikeye atarak büyük bir özveriyle çalışıyor. Öte yandan PKK'lı teröristlerin sağlıkçıları, ambulansları hedef alan saldırıları da hız kesmiyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Ağustos ayından beri süren hendek operasyonlarında şu ana kadar 3 acil sağlık görevlisi yaşamını yitirdi. Ambulans ve sağlık personeline yönelik silah, roketatar, molotof ve taşlı saldırıların sayısı ise 26'ya ulaştı.

Bir aydır sokağa çıkma yasağı ilan edilen Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, 112 Acil Servis çalışanları 350'si sivillerin sağlık hizmeti talebi olmak üzere toplam 569 vakaya müdahale etti. Ambulans personelinin güvenliğini en çok bomba döşeli yollar ve silahlı çatışmalar tehdit ediyor. Acil tıp teknisyeni Halil Başol, tehlikeye rağmen görevlerini en iyi şekilde yapmak için çabaladıklarını söylüyor:

"Diyarbakır'ın tarihi Kurşunlu Camii'nin yandığı çatışmaya biz de sevk edildik. Çatışma sürerken yerdeki güvenlik görevlisine müdahale ettik. Zırhlı polis aracı karşıdan açılan ateşle ambulansın arasına girdi. Zırhlı aracın makinalı tüfeği ateş ettikçe kovanları ayaklarımın dibine dökülüyordu. İnsanız, korkuyoruz. Ama görevimizi de en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz."

Riskli bölgelere zırhlı ambulans

Tıp teknisyeni Merve Cihan, sağlık görevlilerinin çatışma bölgelerinde dokunulmazlığı olması gerektiğini söylüyor:

"Çatışmalarda mermilerin hedefi oluyoruz. Olaya giderken molotof ve taş atıyorlar. Biz ayırt etmeksizin can kurtarma derdindeyiz. Ama ne yazık ki ulaştığımız şu aşamada, zırhlı ambulans talep eder hale geldik."

Acil tıp teknisyeni Halil Başol, ekipman ve eğitimlerinin savaş bölgesi koşullarına uygun hale getirilmesi gerektiğini düşünüyor:

"Biz her türlü doğa koşulunda vatandaşlara sağlık yardımı ulaştırmak için eğitim aldık. Araçlarımız ona göre donatıldı. Ama çatışma koşulları farklı. Çatışma şartlarında, savaş koşullarında hizmet vermeye göre eğitim almadık, araç gereçlerimiz de ona göre değil. Onun için içeri girdiğimizde çatışma ortasında kalabiliyoruz, sıcak bölgeye intikal ediyoruz. O bizim için sıkıntılı. Zırhlı araç taleplerimiz oldu, bunların da geleceğine yönelik bilgiler aldık, Sağlık Bakanlığı tarafından. Yani, zırhlı araçlar bizim için daha emniyetli olacaktır."

Sağlık Bakanlığı da yılbaşında yaptığı bir açıklama ile, riskli bölgelere ilk etapta 3, toplamda 15 tam donanımlı zırhlı ambulansın gönderileceğini duyurdu.

Ambulanslar gasp ediliyor

Yaralılarını tedavi ettirmek isteyen PKK'lılar ise ambulansları sahte ihbarlarla tuzağa düşürüyor. Sağlık Bakanlığı'na göre, hendek operasyonlarının başlamasından bu yana, Türkiye genelinde sağlık ekibi ve ambulansların PKK tarafından alıkonduğu olay sayısı 15. Birçok ambulans, PKK'lılar tarafından durdurularak içindeki tıbbi malzeme gasp edildi.

guneydogu sağlıkçılar

Güvenli Bölge' uygulaması

Yaşanan olumsuz olaylardan edinilen deneyimler sonucu 112 Acil ekipleri için 'güvenli bölge' uygulaması başlatıldı. Aralık 2015 itibarı ile devreye giren yeni uygulamaya göre ambulansalar sokağa çıkma yasağının uygulandığı bölgelerde 'güvenli bölge' olarak adlandırılan alanlarda bekleyecek. Güvenlik güçleri, yardım çağrısı yapılan bölgeyle ilgili risk değerlendirmesi yapacak. Bu değerlendirmeye göre ambulanslar ya polis korumasında hastayı alacak ya da hastanın daha güvenli noktalara nakli istenerek 112 Acil ekibi ile buluşmaları sağlanacak.

Uygulamanın amacı, ambulansların riskli bölgelere görmesini engelleyerek can ve mal kaybını engellemek.

Kaynak: Can Hasasu -Al Jazeera

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yavuz - 8 yıl önce
Ambulansa saldıracak kadar vahşiler. Allah sizi bildiği gibi yapsın.