12 Mayıs 2016 Hemşireler günü ve hemşirelik haftası

12 Mayıs Hemşireler günü ve Hemşireler haftası tüm ülkede kutlanıyor. Peki Hemşireler günü nereden geliyor? Hemşireler günü ilgili Sivas, Samsun, Aydın ve Kırşehir'de kutlama mesajları yayımlandı. Hemşireler günü ile ilgili detaylar haberimizde.

12 Mayıs 2016 Hemşireler günü ve hemşirelik haftası
12 Mayıs 2016 Perşembe 11:38

Sağlık sektörünün en önemli yapılarından biri olan Hemşirelik mesleği her yıl 12 Mayıs gününde özel olarak kutlanıyor. Dünya'da 12 Mayıs günü kutlanan Hemşireler günü bugün ülkede çoşkuyla kutlandı. 12-18 Mayıs Hemşirelik haftası ve Dünya Hemşireler Günü dolayısıyla Samsun, Sivas, Aydın ve Kırşehir'de Hemşireler günü ile ilgili kutlama mesajları yayınlandı. 

Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakan Karagözlü, "Sağlık hizmeti bir ekip hizmetidir. Onun vazgeçilmez elemanları da hemşirelerdir. Hastaların gözetimi bakımı ve tedavileri için çalışan sağlık personellerin başında gelen hemşireler. Sağlık ortamında yaşanan olumsuzluklardan, sağlıkta dönüşüm programının olumsuzluklarından belki de en fazla etkilenen meslek grubu hemşireler. 12 Mayıs Hemşireler Gününüz kutlu olsun. Hemşirelerin önemini, sağlık hizmetlerindeki yerini en iyi bilen meslek grubu biz, hekimleriz. Acaba onların sorunlarına yeterince sahip çıkıp destek verebiliyor muyuz? bugün herkes onların hakkında konuşacak; önemlerine değinecek, vazgeçilmez oldukları yönünde cümleler söyleyecek, onları kutlayacak. Bize bugün düşen her zamankinden daha fazla onları anlamaya çalışmak, sorunlarına sahip çıkıp çözüm aşamasında onlara destek vermek olmalıdır. Yılın 364 günü boyunca ‘onlar için’, onlarla beraber, daha iyi bir sağlık hizmeti, daha iyi bir ekip hizmeti, daha fazla özlük hakları, mobingsiz çalışma koşulları için ne yaptığımızı ne yapabileceğimizi düşünmeliyiz. Yaptıklarımız varsa ne güzel. 'Aynı amaç uğruna, zor şartlarda, omuz omuza' çalıştığımız hemşirelerle bizi birbirimizden uzaklaştıran, sopası para olan, piyasalaştırılmış, ticarileştirilmiş sağlık hizmetlerinde yapamadıklarımız öyle çok ki. Bugün daha çok, daha samimi ve daha gönülden hemşireleri dinlemek, hak ettiğimiz özlük hakları, eşit, ücretsiz, herkesin ulaşabileceği bir sağlık hizmeti sunmak üzere birlikte yapacaklarımız için sözleşeceğimiz bir gün olmasını diliyoruz" dedi.

Sivas Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam Hemşireler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, "Fedakarlık, samimiyet ve iyi niyetin sembolü olan hemşirelik mesleği, temelinde insan sevgisi şefkat bilgi ve beceri ile yoğrulmuş kutsal bir meslektir. Tıp biliminin ilerlemesi ile önemli mesleki aşamalar kaydederek günümüze gelen hemşirelik mesleği sağlık sisteminin de vazgeçilemez bir unsuru haline gelmiştir. Bu mukaddes rolü üstlenerek sonsuz sabır, özveri, gayret ve sevgi ile mesleğini icra etmeye çalışan tüm hemşirelerimizin '12 Mayıs Hemşireler Günü'nü tebrik eder sağlık, mutluluk ve başarılar dilerim." sözleriyle kutladı.

Türk Hemşireler Derneği Samsun Şube Başkanı Rahşan Yılmaz, "Sağlık hizmetleri içerisinde rolü tartışmasız kabul edilen hemşirelik, mesleğe ait normları oluştururken bir araya gelmenin başlangıç, bir arada kalabilmenin ilerleme, gerçek başarının ise birlikte çalışabilmek olduğunu bilerek bu yolda yürüdü ve bu gün olduğu gibi insanlık var olmaya devam ettiği sürece de yolculuğuna devam edecektir" dedi.

Kırşehir İl Sağlık Müdürü Doktor Selçuk Büyüker, hemşireler haftası nedeniyle yayımladı yazıda,  "Hemşirelik, insan sevgisiyle dolu, şefkat ve sabırla yapılan kutsal ve çok onurlu bir meslektir.İyileştirici hizmetlere ihtiyaç duyan ve insanlar arasında ayrım yapmadan görevini fedakarca yerine getiren hemşirelerimiz bireyin, ailenin ve toplumun sağlığının korunması, geliştirilmesi ve hastalık hallerinde iyileştirilmesi adına hizmet veren en önemli öğelerden biridir." dedi.


Hemşireler Günü Nedir?

12 Mayıs hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale'in doğum günü olduğu için  Hemşireler Günü olarak kutlanır ve bu günü takip eden hafta da; Hemşireler Haftası'dır. Bu hafta değerlendirilirken, hemşireliğin mesleğinin sorunları ortaya konur ve çözümler üretilir. Mesleğin önemine toplumun dikkati çekilir.

Sağlık; bireylerde zorunlu, vazgeçilmez ve hayatın her döneminde aynı önemi koruyan temel ihtiyaçlardan biridir. Bu ihtiyaca cevap veren personel içinde en önemli meslek gruplarından biri ise hemşirelerdir. Hemşirelik; insan sevgisiyle dolu, şefkatle, sabırla yapılan kutsal ve onurlu bir meslektir. Hemşire din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin, birey, aile ve topluma sağlığını kazandırmak için çalışır. Şefkat, disiplin ve ciddiyetten uzak birinin bu mesleği icra etmesi mümkün değildir. Çünkü hemşire, sağlığı yerinde olmayan, yardıma muhtaç olan insanlara hizmet etmektedir. Bu yönü düşünüldüğünde, hemşilerin, hem eğitim açısından hem de psikolojik ve sosyal açıdan desteklenmesi gereken bir mesle grubu olduğu ortaya çıkmaktadır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.