Zencefilin faydaları ve zararları nelerdir? Çayı nasıl yapılır?

Mutfaklarımıza giren şifalı bitki zencefil çok sayıda derde deva oluyor. Kanser, şeker, soğuk algınlığına karşı iyi gelen bu bitkinin bir çok faydası bulunmaktadır. Zencefilin yararları ve zararları nelerdir? Zencefil çayı nasıl yapılır? Nerede üretilir? Sorulara verilen cevaplar Kamusaati'nde...

Zencefilin faydaları ve zararları nelerdir? Çayı nasıl yapılır?
09 Ocak 2018 Salı 15:45

Doğru kullanıldığında çok sayıda derde deva olan zencefil, bitkisel ilaç olarakta kullanılmaktadır. Kökeni, Güneydoğu Asya'ya dayanan bitki, zamanla Asya ve diğer tropikal  Asya bölgelerine yayılmıştır. Taze ve kurutulmuş olarak kullanılması mümkündür. Zencefili tek başına olarak düşünmeyin. Çünkü bu şifalı bitki, tatlıda, yemeklerde ve çayda da kullanılmaktadır. Yani kullanım alanı oldukça geniştir. Peki geniş alanda kullanılan zencefilin yararları ve zararları nelerdir? Zencefil çayı nasıl yapılır?

Günde 5-6 gramdan fazla tüketilmemesi önerilmektedir.

Zencefil Nedir?

Yüksek vitamin ve besin değerine sahip bir bitkidir. Zencefilin %3’ü uçucu yağlardan oluşur. Tadını phenylpropanoid adındaki maddelerden alır. Bunun dışında zengin bir B3, B6, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, magnezyum minerallerini içermektedir. Ayrıca zencefil, leysin, treonin, triptofan, valin, fenilalanin gibi amino asitler içermektedir.

Yararları ve zararları nelerdir?

- İçerdiği krom, çinko ve magnezyum kan akışını hızlandırdığı gibi aşırı terleme, ateş ve titremeyi önler. Bunun sayesinde vücut sıcaklığı dengelenir.

- Mide ve pankreas enzimlerini uyarıcı özelliğinden dolayı vücutta emilimi arttırır.

- Soğuk algınlığına iyi gelir.

- Zencefil gıda emilimini arttırarak hazmı destekler, böylece olası mide ağrılarından korur.

- Kolon kanserini önlemede önemli bir rol üstlenen zencefil, kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatır. Minnesota Üniversitesinde yapılan bir çalışmada kanıtlanmıştır. 

- Solunum yolu hastalıklarını tedavi eder.

- Doğal bir balgam söktürücüdür, balgamların gevşemesini ve atılmasını sağlar.

- Yumurtalık kanseri tedavisine destek olur. Toz zencefil yumurtalık hücrelerinin ölümüne neden olan kanser hücrelerini öldürme özelliğine sahiptir.

-  Bağışıklık sitemini güçlendirir.

- Sabahları meydana gelen ve bazı kişilerde kronik olarak görülen mide bulantılarına iyi gelir.

- Şeker hastalarına iyi gelmektedir.

ZENCEFİL ÇAYI NASIL YAPILIR?

Birkaç farklı alternatifi bulunmaktadır. 

Zencefil - Bal Çayı:

Bu çay, doğal öksürük ilacıdır. 1 tatlı kaşığı bal, 1 diş kabuğu soyulmuş zencefil ve 1 su bardağı suyu 10 dakika kaynatarak yapabilirsiniz.

Zencefil - Limon Çayı:

1 su bardağı porsiyonu için yarım limon suyu ve 1 diş kabuğu soyulmuş zencefili 10 dakika kaynatın. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Gönül oğul - 5 yıl önce
Tansiyon yükseltirmi acaba bilmek istedim teşekkür ederim