Türkiye antibiyotik kullanımında birinci sırada

Dünya genelinde bilinçsiz antibiyotik tüketimi tıp dünyası tarafından her fırsatta eleştiriliyor. Türkiye antibiyotik kullanımında Avrupa ülkeleri sıralamasında birinci sırada yer alıyor. Konu ile ilgili Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, antibiyotik kullanımı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye antibiyotik kullanımında birinci sırada
27 Kasım 2015 Cuma 22:32

Dünya genelinde bilinçsiz antibiyotik tüketimi tıp dünyası tarafından her fırsatta eleştiriliyor. Avrupa ülkeleri genelinde antibiyotik kullanımı sıralamasında birinciliği Türkiye elinde bulunduruyor.

Konu ile ilgili Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Türkiye'nin antibiyotik tüketiminde Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada olduğunu ifade etti.

Emine Alp Meşe yaptığı yazılı açıklamada, gereksiz ve aşırı dozda antibiyotik kullanımının hasta kişiye fayda değil zarar vereceğine vurgu yaparak, antibiyotik kullanımının toplumda alışkanlık haline gelmiş bir yanlış kanıya sahip olduğuna vurgu yaparak, antibiyotik kullanımının ağrı kesici, grip-nezle, öksürük, ateş düşürücü gibi rahatsızlıklara bir etki göstermediğini ifade etti.

Doktor kontrolünde antibiyotik tüketimin olması gerektiğinin önemini vurgulayan Meşe, dünya genelinde her 10 dakikada 2 ton antibiyotik kullanıldığını, kullanılan bu antibiyotik miktarının yaklaşık yüzde 30'unun gereksiz olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Avrupa ülkelerine göre antibiyotik kullanımında birinci sırada olduğunu ifade eden Meşe, bilinçsiz tüketimin en fazla olduğu ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı. Dünyada her 10 ağır enfeksiyonlu hastalık geçiren hastadan 2 hastanın öldüğüne vurgu yapan Emine Alp Meşe, 2000'li yıllardan bu zamana yeni bir antibiyotik buluşunun çok az olduğunu, antibiyotik direncinin önümüzdeki zamanlarda daha da zor olacağını belirtti.


Etiketler; #antibiyotik
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bengisu Bilinmeyen - 8 yıl önce
Antibiyotik bence reçetesiz kullanılmamalı
Avatar
Yavuz - 8 yıl önce
Bu konuda önce doktorlara eğitimler verilmeli. Daha hastanın yüzüne bakmadan antibiyotik reçeteye yazılıyor.