Türk bilim adamları'ndan DNA mucizesi

Doç. Dr. Hüseyin Onay, FBI'ın 2 saatte yaptığı "süper hızlı DNA temelli kişi tanımlama kiti" testini 34 dakikada yapmayı başardı.

Türk bilim adamları'ndan DNA mucizesi
10 Şubat 2017 Cuma 20:32

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Onay, geliştirdiği "süper hızlı DNA temelli kişi tanımlama kiti" ile test süresini 6 saatten 34 dakikaya indirdi. Yerli imkanlarla geliştirilen test kitinin yurt dışından alımı önleyerek ülke ekonomisine de katkı sağlaması öngörülüyor.

Çalıştığı üniversitede 15 yıl boyunca 100 bine yakın genetik test yapan Doç. Dr. Onay, 1,5 yıl önce üniversite bünyesindeki teknoparkta şirket kurarak yerli ve hızlı DNA test kitleri geliştirmek amacıyla çalışmaya başladı. Türkiye'nin her yıl onlarca milyon lira vererek yurt dışından aldığı genetik test kitlerini yerli imkanlarla geliştiren Onay, kitlerin maliyetini de düşürdü.
DNA testlerinin süresini kısaltmak için test aşamalarını çeşitli yollarla hızlandırdıklarını dile getiren Onay, "Örneğin DNA'nın hücrelerden izole edilmesi süreci var, rutin bir işlem. Biz zamandan kazanmak amacıyla izolasyon işlemi yerine tükürükte serbest halde bulunan, bir izolasyon çalışması gerektirmeyen DNA örneklerini kullandık." dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.