Şekeri azaltan uzun yaşıyor

BAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tümen, ''Şeker hastaları şeker tüketimini kısıyorlar. Bundan dolayı şeker hastaları, daha uzun yaşayabiliyor" dedi.

Şekeri azaltan uzun yaşıyor
21 Kasım 2015 Cumartesi 12:43

Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülendam Tümen, şeker hastalarının yaşamlarını diyabete göre şekillendirdiklerini belirterek, "Şeker tüketimini kısıyorlar, dışarıdan ek şekerli ürünleri alarak yemiyorlar, yürüyüşe başlıyorlar, hamurlu yiyecekleri hayatlarından büyük oranda çıkarıyorlar. Bundan dolayı şeker hastaları, sağlıklı görünenlerden daha uzun yaşayabiliyor" dedi.

Tümen, Uludağ Üniversitesinde düzenlenen bir program nedeniyle geldiği Bursa'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şeker hastalığının insanlığın tarihinin en eski ve genel hastalıkları arasında yer aldığını vurgulayarak, Türkiye'de nüfusun yüzde 15'inin diyabet hastası olduğunu kaydetti.

Dikkat edilmesi durumunda bu hastalıkla uzun süreli bir ömür geçirilebileceğini ifade eden Gülendam Tümen, "İnsanın doğal olarak 40 yaşından sonra bir tek pankreası değil, tüm organları işlevini yavaşlatır. Göz az görür, pankreas daha az insülin sağlar gibi. İnsana düşen ise bunlara karşı tedbir almak, yaşlanan organlarına destek vermektir. Örneğin, 20'li yaşlarda 6 dilim baklava yiyen bir kişi, 40 yaşına geldiğinde bunu 2 dilime düşürebilmelidir. 60 yaşına geldiğinde ise 1 dilime" diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.