Sağlık Bakanlığının 4 önemli adımda normal doğumu arttırma planı

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nde (OECD) bulunan 34 ülkeden içerisinde 100 doğumdan 53.5'i sezaryen ile yapılmasından dolayı en yüksek orana sahip konumda olan Türkiye, Sağlık Bakanlığı bu oranı düşürmek için plan hazırlamaya başladı.

Sağlık Bakanlığının 4 önemli adımda normal doğumu arttırma planı
17 Mayıs 2016 Salı 11:06

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nde (OECD)  bulunan 34 ülkeden içerisinde 100 doğumdan 53.5'i sezaryen ile yapılmasından dolayı en yüksek orana sahip konumda olan Türkiye,  Sağlık Bakanlığı  bu oranı düşürmek için plan hazırlamaya başladı. 

Uzmanlık belgesi şartı


Sağlık Bakanlığı, 4 önemli adım atarak normal doğumu arttırmayı hedefliyor. Bu çalımaya göre, Tıpta Uzmanlık Kurulu'nun (TUK) aldığı karar ile kadın doğum asistanlarını takibe alınarak yılda 80 normal, 40 zorlu doğum yaptıramayan kadın doğum asistanları, "uzmanlık" belgesi verilmeyecek. Bu madde hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde görev alacak uzmanları etkiliyor.

Nornal doğum için hastaneye ödenen pay artacak


Bakanlık, SGK ile yapılan görüşmelerle normal doğum ücretlerini de sezaryene göre devletin hastanelere ödediği payı yüzde 30-40 oranında artırarak hastanelerin sezaryenle doğumdan vazgeçmesi sağlanması planlanıyor.

Normal doğumda daha çok riskle karşılaşan hekimlerin yüksek tazminatlardan çekindiği için normal doğumda azalmalara neden olduğundan dolayı, normal doğumlar için hastanelere sigorta zorunluluğu getiriyor. Hastaneler tarafından yapılacak olan sigorta zorunluluğu ile normal doğuma bağlı olarak kadın ve çocuğun uğrayacağı maddi ve bedeni zararları kapsayacak.

Gebe okulları aktif hale getirilecek


Hastanelerdeki gebe okullarını daha aktif hale getirilerek bazı anne adaylarının estetik kaygılardan dolayı sezaryenle doğuma yöneldiğini tespit eden bakanlık bilinçlendirme kampanyaları düzenleyecek.Geçen yıl gebe okullarında 163 bin 378 anne adayı eğitim alırken, bu yıl hedef 200 bin anne adayı olarak belirlendi.

Habertürk'e konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu,  "Normal doğumda olabilecek komplikasyonların sigortasını, kamu olarak biz üstleneceğiz. Gebe okulu sayesinde anneler normal doğumu tercih edecek. Bazı yerler var ki hiç normal doğum yapmamış. Burada da normal doğum eğitiminin asistanlık döneminde zorunlu olarak verilmesini sağlayacağız. Normal doğumu yapan ekibin döner sermayeden teşvik edileceği, sezaryen yapanların da alacağı miktarın daraltılacağı bir sistem olacak. Burada yalnız ceza yok. Yüzde 80 teşvik eden ve eğiten bir eylem planı olacak. Normal doğum odalarını cazip hale getireceğiz." diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.