Prof. Dr. Canan Karatay'a meslekten men cezası

Prof. Dr. Canan Karatay'ın hastalara dayanağı olmadan yanlış ve tehlikeli açıklamalarda bulunmasından dolayı Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu'a gönderilen men cezası onandı.

Prof. Dr. Canan Karatay'a meslekten men cezası
01 Temmuz 2016 Cuma 10:43

Prof. Dr. Canan Karatay’ın gebelikte şeker yüklemesi yapılmasına tepki göstermesi ve bu gebelik testinin hastaları zehirlemediği için uyarıda bulunmadının ardından Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği harekete geçerek İstanbul Tabip Odası’na şikayette bulundu. Karatay’a açılan dava sonuca ulaştı.

15 gün meslekten men edildi

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği'nin İTO'ya şikayet etmesinden sonra 6 Ekim 2015'te 15 gün meslekten men, 647.50 lira para cezası verilmesi kararı prosedür gereği Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu'na göndermişti. TTB, İTO'nun 15 gün meslekten men cezasını onadı. Karatay'ın 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemesi'ne dava açma hakkı bulunuyor.

Sağlık Baknalığı kararı uygulatacak

TTB onadığı kararı Sağlık Bakanlığı'na bildirmesinin ardından Bakanlık da İstanbul teşkilatına uygulatacak. Karatay tebliğin ulaşmasından itibaren 15 gün boyunca hasta muayene ve tedavi edemeyecek, reçete yazamayacak.

Kurul kararına göre Karatay'ın söyledikleri bilimsel gerçelikleri yansıtmıyor

Kurul kararında Prof. Dr. Karatay'ın verdiği bilgilerin bilimsel olmadığı, halk sağlığına zarar verdiği, araştırma verilerini değerlendirirken bilimsel gerçekleri yansıtmadığını yazdı. Ayrıca Karatay'ın yazılı ve görsel basında, doğruluğu bilimsel yöntemlerle ortaya konmuş bir testin (gebelikte şeker yükleme testi) herhangi bir dayanağı bulunmaksızın yanlış ve tehlikeli olduğunu söyleyerek insanların doğru sağlık hizmeti almasını engellediği, bu testi uygulayan meslektaşlarını zor durumda bıraktığı, kendi reklamını yaptığı da ifade edildi.

Karatay'ın söyledikleri bilimdışı

Hürriyet'in haberine göre Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, “Karatay hem kendi uzmanlığı olmayan bir konuda yorum yapıyor hem de söyledikleri bilimdışı. Meslektaşlarına hakarete varan ifadeleri ve suçlamaları hiç hoş değil. Üstelik etik de değil. TTB bu konuda çok doğru bir karar verdi” diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.