Okul Çağındaki Çocuklarda Dikkat Eksikliği Nedir, Nasıl Anlaşılır, Nasıl Tedavi Edilir?

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU NEDİR?, Okul Çağındaki Çocuklarda Dikkat Eksikliği Nedir, Nasıl Anlaşılır, Nasıl Tedavi Edilir? UZMANLARIN ÖNERİLERİ, ÇOCUKLAR İÇİN BEYİN EGZERSİZİ, DETAYLAR HABERİMİZDE..

Okul Çağındaki Çocuklarda Dikkat Eksikliği Nedir, Nasıl Anlaşılır, Nasıl Tedavi Edilir?
Admin
Admin
23 Ekim 2019 Çarşamba 19:28

Okul Çağındaki Çocuklarda Dikkat Eksikliği Nedir, Nasıl Anlaşılır, Nasıl Tedavi Edilir?

Dikkat eksikliği birçok kişide yaşanan ve hafife aldığımız için yeteri kadar önem verilmeyen bir kusur. Peki dikkat eksikliği tam olarak nedir? Dikkat eksikliği nasıl giderilir?

DİKKAT EKSİKLİĞİ NEDİR?

Dikkat eksikliği,istenilmeyen sevilmeyen  bir işe karşı yaşanan odaklanamama durumudur sevilen bir işe ise aşırı odaklanma kusurudur. Dikkat eksikliği yaşayan kişiler planlama yapmakta zorluk  yaşarlar ve anne babaları  tarafından sıklıkla uyarılırlar. Hastalığın oluşması çoğunlukla kişilerin beyinlerinin yanlış eğitilmesi buna bağlı olarak kusurlu davranışsal alışkanlıklar edinilmesiyle doğrudan ilintilidir.Dikkat dağınıklığı  okul dönemi ile bağlantılı olarak 7 yaşında başlar yüzde 30 ila 50'si erişkinlikte de bu rahatsızlığın belirtilerini görmeye devam eder.Çocukken mama yemeyen çocuğa zorla yedirmeye çalışmak için bir yandan ona televizyon izlettirilmesi, çocuğun dikkatinin dağılmasını sağlar ve çocuğa bu şekilde yaklaşım göstererek aslında  hatalı bir mesaj iletilmiştir.

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE TEKNOLOJİK CİHAZLARIN BU KONUDAKİ PAYI NASILDIR? 
Teknoloji giderek gelişiyor ve artık çocuklar bile akıllı telefonları ya da bilgisayarlara tıpkı birer yetişkin gibi hakim olabiliyor aktif şekilde kullanıyor  tabletlerden bir yazıyı okumaya çalışmak ekranda belirten hareketli sembollerden kaynaklı  zor bir durum ve dikkatin yazıya verilmesini engelleyen bir durum. Yazılara bu şekilde aşina olan çocukların; kitap, gazete ya da dergi gibi sabit  yazıları okurken zorlandıkları ya da çabuk sıkıldıkları bilinen bir gerçek. Televizyon da bir başka dikkat eksikliği ne  yol açan teknolojik aletlerden biri. Televizyon izlerek sürekli kanal değiştirmek özellikle çocukların dikkatinin kolaylıkla başka yere çevrilmesini pekiştiren bir durum. Bunun çözümü ise elbette tek bir kanal seçilerek kısa süre zarfında izlenilmesi gerekmektedir.
 Yetişkinler tarafından da tablet telefon bilgisayar ve televizyon gibi cihazların kullanımı minimum seviyede tutulmalıdır

DEHB (DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU) NEDİR?

Dikkat eksikliği ile hiperaktivite bozukluğunun her zaman birlikte düşünülmemesi gerekmektedir Her iki durumun birlikte görülme sıklığı yüksek olmasına rağmen dikkat eksikliği olan kişiler arasında hipoaktif yani sessiz, sakin kişiler olma olasılıkları da vardır. Yani içine  kapanık kişilerde de dikkat eksikliği görülebilir. Her dikkat eksikliği yaşayan hiperaktif değildir. Hiperaktif kişiler isedaha şanssız durumdadır  işlerini kaybedebilir, ilişkileri bozulabilir, psikososyal sorunlar yaşayabilirler.
 İnsanların varlıklarını unuttukları için diğer insanlar yokmuşcasına hareket ettikleri için başlarına çeşitli problemler gelebilir. Yapılan araştırmalara göre dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun erkeklerde daha sık görülmektedir Bu orani erkeklerde kadınlara göre tam 4 kat daha fazla görülmektedir.

BU BELİRTİLERİ TAŞIYORSANIZ YADA ÇOCUKLARINIZDA BULUNUYOR İSE AMAN DİKKAT!


1- Bir işle meşgulken diğer insanların ilgisini çekmeyen bir ses ya da olay yüzünden işi yarım bırakmak.
2- Sık sık bir işten başka bir işe geçmek.
3- Yapılması gereken işleri yapmak istememek yada ertelemek.
4- Konsantrasyon gerektiren işlerde başarısız olmak.
5- Konsantrasyon gerektiren işleri tamamlamakta başarısız olmak.
6- Okul veya iş yerinde hayati önemdeki detaylara dikkat edememek, sıklıkla hatalı işlem yapmak
7- Konuşma sırasında karşıdaki kişiyi dinlemekte zorluk çekmek.


TEDAVİ ETMEKTEKİ EN BÜYÜK İLACIMIZ BEYİN EĞZERSİZİ..

Eğzersiz yapmak sadece kilo vermeye ya da kasların geliştirmeye yöneliik  değil aynı zamanda beynin de daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. Düzenli egzersiz yaparak dikkat eksikliği belirtileri arasındaki davranışları azaltabiliriz Düzenli egzersiz sırasında dopaminin de dahil olduğu kimyasalları salgılayan beyin daha net düşünmeye yardım eder. İlaç tedavisinin yanında düzenli egzersizlerle de dopaminin daha doğal yollardan artmasını sağlayabilirsiniz.Çocuklarımız içinde 
 Çocuğun eğlenceli bulduğu ve oynamaktan zevk aldığı oyunlar ile  dikkat dağınıklığı sorunu giderilebilmektedir.
düzenli olarak  eşleştirme oyunu yapboz yapmak, başka bir şekle bakarak, o şekli çizmeye çalışmak, anlatılan bir hikayenin, masalın ya da kitabın tekrar anlatılması, resimler arasındaki farklılıkların bulunması bu  gibi oyunlar çocukların dikkatini geliştirmeyi sağlar.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.