Lösemi psikolojik etkenlerden de kaynaklanabiliyor

LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ezer, çocuklarda ortaya çıkan löseminin nedenleri üstünde açıklamalar yaptı.

Lösemi psikolojik etkenlerden de kaynaklanabiliyor
06 Kasım 2015 Cuma 11:12

 Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Üstün Ezer, lösemi nedenleri arasında yer alan bazı konulara değinerek çocukların psikolojik etkenlerden de lösemi olabileceğini söyledi.

Ani şok, depresyon, ve aşırı kıskançlık gibi faktörlerin lösemi nedenleri arasında sayılabileceğini söyleyen Ezer bu konuda ebeveynleri dikkatli olmaya çağırdı. 

Ezer, löseminin kan hücrelerinin yapım yeri olan kemik iliğinde ortaya çıktığını buradan vücuda yayıldığını söyledi. Asıl olarak kan hastalığı olan lösemi kemik iliği nakli ile tedavi edilebiliyor. 

Ezer löseminin belirtileri konusunda da şunları söyledi:

"Nedensiz burun ve diş eti kanamaları, deri altında noktasal kanamalar, nedensiz morluklar, lenf bezleri, karaciğer ve dalakta büyüme, kansızlığa bağlı halsizlik, yorgunluk ve solukluk, bacak kemiklerinde ağrı, görme bozuklukları ve baş ağrısı, löseminin en çok görülen belirtileridir" 

Bilim insanlarına göre her yaşta ortaya çıkabilen lösemi daha çok 1-8 yaşları arasında görülebiliyor.  Ezer, kanserden korunmak için özellikle yoğun radyasyon yayan cep telefonları, tabletler, bilgisayar ve televizyonun mümkün olduğunca az kullanılması gerektiğine işaret etti.

Çocukların da dünyaya geldikleri andan itibaren tüm yaşamlarında kanser yapabilen bütün zararlılardan uzaklaştırılması gerektiğini aktaran Ezer, "Özellikle çocuklarda ortaya çıkan ani şoklar, büyük üzüntüler, aşırı kıskançlıklar ve depresyonlar lösemi gibi hastalıkları tetikleyen faktörlerdir" dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.