Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması

Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu ile İlgili 2016/27 Sayılı Başbakanlık Genelgesi, bugünkü 3 Aralık 2016 tarihli ve 29907 sayılı Resmi Gazete'te yayımlandı.

Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması
03 Aralık 2016 Cumartesi 09:55

Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu ile İlgili 2016/27 Sayılı Başbakanlık Genelgesi, bugünkü 3 Aralık 2016 tarihli ve 29907 sayılı Resmi Gazete'te yayımlandı.

Türkiye'nin de taraf olduğu Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması kapsamında kurulan Ticaretin Kolaylaştırılması Kuruluna ilişkin Başbakanlık genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Genelgede, Türkiye'nin Bakanlar Kurulunca 29 Şubat'ta onaylanan Ticaretin Korunması Anlaşması'na ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla kurulan Ticaretin Kolaylaştırma Kurulunun yapısı ve işleyişi hakkında bilgilendirmede bulunuldu. 

Başbakan Binali Yıldırım imzasıyla çıkan genelgede, tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu ve faaliyetlerine destek olmak amacıyla kurulan teknik komitenin çalışmalarının bir bütünlük içinde yürütülmesi ve eş güdümün sağlanması için gereken her türlü destek ve yardımı sağlamaları talimatı verildi. 

Genelgede, ticaretin kolaylaştırılmasının arz zinciri üzerinde, uluslararası ticaret altyapısının geliştirilerek rekabet gücünün artırılması yönünde birçok tedbirin alınmasını gerektiren ve bu yönüyle de özel sektörün yanı sıra ticaretle ilgili pek çok kamu kurum ve kuruluşunu ilgilendiren bir süreç olduğu vurgulandı. 

Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulunun yapısı ve işleyişi 

Genelgeye göre, ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik stratejilerin ve eylem planlarının oluşumuna katkıda bulunmak, ilgili kurumlar arasında koordinasyonu ve iş birliğini geliştirerek etkinliğini sağlamak yönünde faaliyet gösterecek Ticaretin Kolaylaştırılması Kuruluna, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı müsteşarları eş başkanlık edecek. 

Kurul, Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Çevre ve Şehircilik, Dışişleri, Ekonomi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Gümrük ve Ticaret, Kalkınma, Sağlık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlıkları ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UKİKAD), Türk Standardları Enstitüsü (TSE), Türkiye Bankalar Birliği ve Gümrük Müşavirleri Derneklerinin temsilcilerinden oluşacak. 

Kurulun toplantılarına gerekli görüldüğü hallerde kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, düşünce kuruluşları ile sivil toplum örgütleri ve özel sektör temsilcileri de davet edilebilecek. 

(AA)

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.