İstanbul Kent Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

İstanbul Kent Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği, 25 Mart 2018 Pazar tarihli Resmi Gazete'de açıklandı. İşte içeriği ile yönetmelik...

İstanbul Kent Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği
25 Mart 2018 Pazar 15:06

İstanbul Kent Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği bugün günlük gazetede yayımlandı. 25 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete'deki yönetmelikte çift ana dal ve yan dal programı, kayıt, ders seçimi, öğrenim ücreti, yatay ve dikey geçiş, öğretim süresi, öğretim dili, muafiyet sınavı, sınav notları, sınava itiraz gibi en önemli konularda bilgilendirmeler yapıldı. Detayları ile haberimizde...

İSTANBUL KENT ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İstanbul Kent Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında ön lisans ve lisans düzeyinde kayıt, kabul, öğrenci işleri, eğitim-öğretim, çift ana dal ve yan dal programı ve sınavlara ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; İstanbul Kent Üniversitesinde yürütülen ön lisans ve lisans programlarına öğrenci kabul ve kayıt işlemleri ile ön lisans ve lisans eğitim-öğretimi, çift ana dal ve yan dal programı ve sınavlara ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Çift ana dal programı: Başarı şartını ve diğer koşulları sağlayan öğrencilerin aynı yükseköğretim kurumunun iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, iki ayrı diploma alabilmesini sağlayan programı,

b) Genel ağırlıklı not ortalaması (GANO): Her bir dersten elde edilen başarı notu katsayısının o dersin kredisi ile çarpılmasından bulunan sonucun, alınan tüm derslerin toplam kredisine bölünmesi ile bulunacak değeri,

c) Mütevelli Heyeti: İstanbul Kent Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

ç) Senato: İstanbul Kent Üniversitesi Senatosunu,

d) Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesini,

e) Yan dal programı: Bir diploma programına kayıtlı öğrencinin belirlenen şartları taşıması kaydıyla, aynı yükseköğretim kurumu içinde başka bir diploma programı kapsamında belirli bir alana yönelik sınırlı sayıda dersi almak suretiyle, yan dal sertifikası alabilmelerini sağlayan programı,

f) Yarıyıl: En az on dört haftalık öğretim süresini,

g) Yarıyıl sonu not ortalaması (YANO): İçinde bulunulan yarıyılda her bir dersten elde edilen başarı notu katsayısının o dersin kredisi ile çarpılmasından bulunan sonucun, o yarıyılda alınan tüm derslerin toplam kredisine bölünmesi ile bulunacak değeri,

ğ) Yaz öğretimi: Güz ve bahar yarıyıllarına ek olarak yoğun öğretimi amaçlayan en az yedi haftalık öğretim süresini,

h) YÖK: Yükseköğretim Kurulu Başkanlığını,

ı) Yönetim Kurulu: İstanbul Kent Üniversitesine bağlı fakültelerde fakülte yönetim kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul yönetim kurulunu, meslek yüksekokullarında meslek yüksekokulu yönetim kurulunu

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Kabul ve Kayıt Esasları, Kontenjanlar ve Öğrenim Ücreti

Öğrenci kabulü

MADDE 5 – (1) Üniversiteye bağlı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarına öğrenci kabulü; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen merkezi sınav sonuçlarına ve YÖK tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.

(2) Özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan programlara başvuran adaylar, YÖK’çe belirlenen esaslar çerçevesinde Üniversite tarafından yapılan sınav sonuçlarına göre kabul edilir.

Üniversiteye ilk kayıt

MADDE 6 – (1) Merkezi yerleştirme sistemiyle herhangi bir programa yerleştirilen adayların, ÖSYM tarafından belirlenen süre içerisinde Öğrenci İşleri Direktörlüğüne başvurmaları gerekir. Özel yetenek sonucuna göre kabul edilen öğrenciler için kayıt süresi, Senato tarafından belirlenir.

(2) Kayıt için istenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumuna ilişkin olarak adayın beyanına dayanılarak işlem yapılır.

Öğrenim ücreti

MADDE 7 – (1) Üniversiteye kabul edilecek burslu ve burssuz öğrenci sayıları, YÖK’ün onayına sunulmak üzere her yıl Senatonun önerisiyle Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.

(2) Yıllık öğrenim ücretleri her akademik yıl için Mütevelli Heyeti tarafından yeniden belirlenir. Yıllık öğrenim ücretini belirlenen tarihlerde ödemeyen öğrencinin kaydı yapılmaz ve yenilenmez.

(3) Öğrenci, normal öğrenim süresince 23 üncü maddeye göre sorumlu bulunduğu yarıyıl kredi yükünün altında ders alması halinde bile, yıllık öğrenim ücretini tam olarak öder.

(4) Normal öğrenim süresi sonunda mezun olamayan öğrenci, tekrarlayacağı her ders başına Mütevelli Heyeti tarafından her yıl belirlenen kredi başına ders ücreti çerçevesinde aldığı derslerin toplam kredi ücretini öder.

Ders seçme ve kayıt süresi

MADDE 8 – (1) Öğrenciler ders kaydını yaptırabilmek için almak istedikleri derslere akademik takvimde yer alan kayıt süresi içinde öğrenimi gördükleri bölümden görevlendirilmiş bir öğretim elemanının danışmanlığında ve söz konusu danışman öğretim elemanının onayıyla kesin kayıt yaptırırlar.

(2) Mazeretleri nedeniyle bu tarihler içinde ders kaydı yaptıramayan öğrencilerin başvuruları üzerine, durumları ilgili yönetim kurulunca incelenip mazeretleri geçerli görülenlerin ders kayıtları ders ekleme-bırakma süresinin sonuna kadar yapılır. Ders ekleme-bırakma süresinin bitiminden sonra ders kaydı yapılamaz.

Yabancı uyruklu öğrenci kabulü

MADDE 9 – (1) Yabancı uyruklu öğrenciler hakkında ilgili mevzuat hükümleri ile Senato tarafından belirlenen esaslar uygulanır.

Yatay geçiş

MADDE 10 – (1) Üniversite içinden ya da başka üniversitelerden yatay geçişlerde, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri ile Senato tarafından belirlenen esaslar uygulanır.

Dikey geçiş

MADDE 11 – (1) Dikey geçişlerde, 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Özel öğrenciler

MADDE 12 – (1) Özel öğrenciler, bilgi edinmek amacıyla bazı dersleri almalarına izin verilen öğrencilerdir. Özel öğrencilere diploma verilmez, ancak kendilerine özel öğrenci kimliği ve istekleri üzerine aldıkları dersleri ve notları gösteren bir belge verilir.

(2) Özel öğrencilerin herhangi bir yarıyıl için başvuruları ilgili bölümün görüşü alınarak fakülte veya yüksekokul yönetim kurulu tarafından incelenir ve karara bağlanır. Bu kararda öğrencilerin hangi dersleri ya da programları izlemelerine izin verildiği belirlenir.

(3) Özel öğrenci statüsünde alınan dersler hakkında muafiyet hükümleri, ilgili yönetim kurullarınca karara bağlanır.

(4) Bir özel öğrenci, bir yarıyılda en fazla üç ders alabilir.

(5) Özel öğrencilerin ilgili mevzuat hükümlerine göre Mütevelli Heyeti tarafından belirlenen kredi başına ders ücretini ödemeleri gerekir.

(6) Özel öğrencilere, bu Yönetmelik ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Öğrenci kimlik kartı

MADDE 13 – (1) Üniversiteye kesin kaydını yaptıran ya da kaydını yenileyen öğrenciye üniversitenin Öğrenci İşleri Direktörlüğü tarafından fotoğraflı kimlik kartı verilir. Kaybedilen ya da yıpranan kimlik kartının yerine öğrenci, kimlik kartının kaybolduğuna dair beyanda bulunarak ve kimlik kartı yenileme ücretini ödeyerek kaybolan öğrenci kimlik kartının yenisini alabilir. Öğrenci kimlik kartı yenileme ücreti Mütevelli Heyeti tarafından son belirlenen kredi başına ders ücretinin onda biridir.

(2) Mezun olan ya da Üniversite ile ilişiği kesilen öğrencinin kimlik kartını iade etmesi gerekir.

Yönetmeliğin devamı için TIKLAYINIZ...

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.