Hacettepe Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği

26 Mart 2018 tarihli günlük gazetede Hacettepe Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği açıklandı. İşte içeriğinde yer alan maddeler...

Hacettepe Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği
26 Mart 2018 Pazartesi 11:14

Resmi Gazete'de Hacettepe Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği yayımlandı. İçeriğinde kayıt işlemi, öğrenci katkı payı, kayıt yenileme, ders alma, ders muafiyeti, dersler ve ders kredilerinin hesaplanmasının yanı üniversiteye dair çok sayıda maddeler yer aldı.

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS

EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Ankara Devlet Konservatuvarının yıllık eğitim veren bölümleri dışında kalan Hacettepe Üniversitesinin tüm birimlerinde ön lisans ve lisans eğitim öğretimi ile sınavlara ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Ankara Devlet Konservatuvarının yıllık eğitim veren bölümleri dışında kalan Hacettepe Üniversitesinin tüm birimlerinde öğrenci kayıtları, eğitim-öğretim, sınavlar, mezuniyet, diploma ve ayrılma işlemlerini kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) AKTS: Öğrencilerin yurt içinde ve yurt dışında aldıkları ve başarılı oldukları ders kredilerinin ve notlarının bir yükseköğretim kurumundan diğerine transferini sağlayan Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

b) Danışman: Öğrenciye eğitim-öğretim, ders alma, mezuniyet işlemleri ve benzeri konularda yardımcı olması için görevlendirilmiş öğretim elemanını,

c) Fakülte: Hacettepe Üniversitesine bağlı fakülteleri,

ç) İlerleme kuralı: Herhangi bir yarıyılda tanımlanan bir zorunlu veya seçmeli dersi alabilmek için, o yarıyıldan önceki yarıyıllarda açılmış olan, başarısız veya hiç alınmamış zorunlu derslerin öncelikle alınmış olması gerekliliğini,

d) İlgili birim: Öğrencinin bağlı olduğu bölüm, anabilim dalı ya da programı,

e) İlgili kurul: Hacettepe Üniversitesine bağlı fakültelerde fakülte kurulunu, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında yüksekokul kurulunu ve konservatuvar da konservatuvar kurulunu,

f) İlgili yönetim kurulu: Hacettepe Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu ve konservatuvar yönetim kurulunu,

g) Konservatuvar: Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarını,

ğ) ÖİDB: Hacettepe Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığını,

h) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığını,

ı) Rektör: Hacettepe Üniversitesi Rektörünü,

i) Rektörlük: Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğünü,

j) Senato: Hacettepe Üniversitesi Senatosunu,

k) Üniversite: Hacettepe Üniversitesini,

l) Üniversite Yönetim Kurulu: Hacettepe Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

m) YÖK: Yükseköğretim Kurulu Başkanlığını,

n) Yüksekokul: Hacettepe Üniversitesine bağlı yüksekokulları ve meslek yüksekokullarını, 

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Kayıt İşlemleri, Geçişler ve Muafiyet

Üniversiteye ilk kayıt

MADDE 5 – (1) Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adaylar, ÖSYM ve Rektörlükçe belirlenip ilan edilen süre içinde ÖSYM ile YÖK tarafından ilan edilen kurallar çerçevesinde kesin kayıtlarını yaptırırlar. Süresi içinde kesin kaydını yaptırmayan aday hakkını kaybeder.

Öğrenci katkı payı/öğrenim ücreti

MADDE 6 – (1) Öğrenciler her öğretim yılında, 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi ve diğer ilgili mevzuat hükümleri uyarınca belirlenen katkı payı/öğrenim ücretini akademik takvimde belirlenen sürede ödemekle yükümlüdür. Katkı payı/öğrenim ücretini ödemeyen öğrencinin o yarıyıl için kayıt işlemleri yapılmaz ve öğrenci öğrencilik haklarından yararlanamaz. Öğrencinin katkı payı/öğrenim ücretini ödemediği yarıyıl/yıl öğrenim süresinden sayılır.

(2) Azami süreler içinde katkı payı/öğrenim ücretinin ödenmemesi ile ders kaydının yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilmez. Ancak ilgili yönetim kurulunun teklifi, Üniversite Yönetim Kurulunun kararı ve YÖK’ün onayı ile dört yıl üst üste katkı payı/öğrenim ücretinin ödenmemesi ile ders kaydının yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilebilir.

Kayıt yenileme, ders alma

MADDE 7 – (1) Öğrenci, her yarıyıl başında akademik takvimde belirtilen süre içinde, katkı payını/öğrenim ücretini yatırdıktan sonra ÖİDB’nin internet sayfasından elektronik ortamda ders kaydını yapar. Kayıt danışman onayı ile kesinleşir.

(2) Öğrenci ekle-sil haftasında ders/şube değişikliği yapabilir. Yenilenen program danışman onayı ile kesinleşir.

(3) Program kaydını belirlenen sürelerde (kayıt ve ekle-sil haftası) yenilemeyen öğrenci o yarıyıl/yılda derslere ve sınavlara giremez, öğrencilik hakkından yararlanamaz ve öğrencinin kayıt yenilemediği yarıyıl/yıl öğrenim süresinden sayılır.

(4) Kayıt veya ekle-sil haftasında programını yenileyen öğrenciler,  gerekçeleri ilgili yönetim kurulu kararı ile kabul edildiği takdirde, ekle-sil haftasının bitimini izleyen yedi gün içinde, ders yükleme veya üzerinden ders silme işlemi yapabilirler. Bu tarihten sonra hiçbir işlem yapılamaz.

(5) Öğrenciler iki yıllık programlarda birinci ve ikinci, dört ve beş yıllık programlarda birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü yarıyıllarda en fazla 30 AKTS kredili, iki yıllık programlarda üçüncü, diğer programlarda ise beşinci yarıyıldan itibaren en fazla 40 AKTS kredili ders alabilirler.

(6) Ulusal krediye tabi öğrenciler bir yarıyılda 25 kredi ders alabilirler. Ancak; öğrenciler, iki yıllık programlarda üçüncü yarıyıldan, dört yıllık programlarda yedinci yarıyıldan, beş yıllık programlarda dokuzuncu yarıyıldan itibaren 28 krediyi geçmemek üzere ders alabilirler. Mezuniyetine en fazla 56 kredi kalan diğer dönem öğrencileri de ilgili yönetim kurulu kararıyla 28 krediyi geçmemek üzere ders alabilirler.

(7) Ders program kayıtlarında, yan dal-çift ana dal dersleri ile yarıyıl dışında alınan staj dersleri ve ulusal kredi ile eğitimine devam eden öğrencilerin programlarındaki ortak zorunlu dersler, ana dal programının yarıyıl kredisine dahil edilmez.

(8) Öğrencilerin başka üniversitelerden aldıkları dersler de beşinci ve altıncı fıkralardaki sınırlamaların içindedir.

(9) Ders kayıt işlemleri yapılırken öğrencilerin kayıt oldukları öğretim programlarındaki dönemsel yapı sıralı olarak izlenir, dersler ilerleme kuralına göre alınır.

Yatay geçişler

MADDE 8 – (1) Üniversitenin fakülte/yüksekokullarında kurum içi ve kurum dışı yatay geçişler, ilgili mevzuat hükümleri ile Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır. Kurumlar arası yatay geçişler, lisans programları için sadece güz yarıyılında, ön lisans programları için güz-bahar yarıyıllarında, kurum içi yatay geçişler lisans programları için güz yarıyılında, ön lisans programları için güz ve bahar yarıyıllarında gerçekleştirilir.

(2) Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçişler güz yarıyılında yapılır.

Dikey geçişler

MADDE 9 – (1) Dikey geçişle lisans programlarına yerleştirilen meslek yüksekokulu ve açıköğretim fakültesi ön lisans mezunları hakkında, ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Ders muafiyetleri

MADDE 10 – (1) Üniversitenin ön lisans/lisans programlarına ilk kez kayıt yaptıran veya bir Üniversiteden ayrıldıktan sonra merkezi yerleştirme sınavı ile Üniversiteye kayıt hakkı elde eden öğrenciler, kurumlar arası-kurum içi yatay geçiş, merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş, lisans tamamlama ve dikey geçişle kabul edilen öğrenciler, daha önce aldıkları ve başarılı oldukları derslerden muaf olmak için kayıt yaptırdıkları öğretim yılının/yarıyılın başlamasından önce ilgili bölüm/programa başvurusunu yapar. İlgili yönetim kurulunun aldığı muafiyet kararı en geç ekle-sil haftası bitimine kadar ÖİDB’ye bildirilir.

(2) Öğrencinin muaf sayıldığı derslerden aldığı notlar, 24 üncü maddede belirtilen notlara uygun olarak transkriptlerinde gösterilir ve akademik ortalamaya dahil edilir. Öğrencinin muaf tutulan derslerinin AKTS toplamının, bir yarıyıllık AKTS toplamı olan 30’a bölümünden ortaya çıkan tam sayı kadar olan süre öğrencinin öğrenim süresinden sayılır.

(3) Öğrencilerin muafiyet işlemleri lisans/ön lisans derslerinin başladığı yarıyılda yapılır.

Yan dal programı

MADDE 11 – (1) Yan dal programına, Senato tarafından kabul edilen koşulları sağlayan Üniversite öğrencileri devam edebilirler. Yan dal programı ayrı bir lisans programı anlamını taşımaz. Bu programı tamamlayanlara yan dal sertifikası verilir.

Çift ana dal

MADDE 12 – (1) Çift ana dal programına, Senatosu tarafından kabul edilen koşulları sağlayan Üniversite öğrencileri devam edebilirler. Bu programı tamamlayan öğrenciler Üniversitenin iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, iki ayrı diploma almaya hak kazanırlar.

Yönetmeliğin devamı için TIKLAYINIZ...

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.