Necdet Subaşı SADED'in konferansında 'Cemaatler ve Sosyolojileri'ni anlattı

Başbakan Başdanışmanı Dr. Necdet Subaşı, SADED tarafından düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katıldı. Cemaatler ve Sosyolojileri konulu konferansa katılan Subaşı, cemaatlerin sosyolojik yapıları ile ilgili konuştu.

Necdet Subaşı SADED'in konferansında 'Cemaatler ve Sosyolojileri'ni anlattı
05 Nisan 2017 Çarşamba 10:05

Stratejik Akıl ve Düşünce Eğitimi Derneği'nin(SADED) bu ay düzenlediği konferansa konuşmacı olarak Başbakan Başdanışmanı Dr. Necdet Subaşı katıldı. Cemaat ve Sosyolojileri konulu konferansa katılan Necdet Subaşı, cemaatlerin oluşumu, Türkiye'de bulunan cemaatler ve bunların sosyolojik açıdan durumunu değerlendirdi. 

Konferansın açılış konuşmasını SADED Genel Başkanı İlhan Eranıl gerçekleştirdi. İslam Coğrafyasında yaşanan zulme dikkat çeken Eranıl, SADED olarak Suriye'nin derdi ile dertlenen bir dernek olduklarını ifade etti.

İlhan Eranıl

Başbakan Başdanışmanı Necdet Subaşı, gerçekleştirdiği konuşmada, Sosyolojik olarak Cemaatlerin ihmale gelmeyecek önemli bir konu olduğunu ifade etti. Cemaat kelimesinin FETÖ terör örgütü nedeniyle negatif algılandığını ifade eden Subaşı, cemaatlerin sadece dini bir oluşum olmadığını ifade etti. 

İslamiyetin ilk dönemlerinde ortaya çıkan Haricilik ve Mutezilenin de bir cemaat oluşumu olduğunu söyleyen Subaşı, DAEŞ'in harici bir örgüt olduğunu ve insanları acımasızca katlettiğini ifade etti. Sosyolojik olarak cemaatlerin analiz edilmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Subaşı, "DAEŞ gibi örgütlerin insanları nasıl kandırdığını ve saflarına kattığını,  iyi bir şekilde düşünmemiz gerekiyor." dedi.

Necdet Subaşı

Cemaatler kendine özel dil hapisanesine kapanmış bir yapı

Cemaatlerin kendisine özel bir yapısı olduğunu ifade eden Necdet Subaşı, cemaatlerin sosyolojik bir gerçek olduğunu belirtti. Toplumda birçok cemaatin olduğunu söyleyen Subaşı, taleplerin ortaya çıkmadığı sürece cemaatlerin anlaşılmadığını söyledi. Subaşı, "Bir toplumda talepler bir şekilde ortaya çıkmadıkça, biz onu anlamıyoruz. Topluma müdahale etmeye başlıyorsa biz müdahale ediyoruz." dedi.

Türkiye'de Devletle barışık tek hareket Milli Görüştür

Cemaatler ile verilen örneklerin genelde kötü örnekler olduğunu belirten Necdet Subaşı, " İyi hareketlerde cemaatlerden başlar. Cemaat dediğimiz şeyde ayrılıkçılık demek doğru değildir. Cemaat tek başına ne negatif ne de pozitif bir kavramdır. Bu sizin duruşunuza ve dilinize göre şekillenen bir kavramdır" dedi. Necdet Subaşı, "Türkiye'de İslami hareketi devletle barışık tek hareket Milli Görüştür" açıklamısnda bulundu. 

Türkiye Cemaat Cennetidir

Türkiye'de çok sayıda cemaatin olduğunu ifade eden Necdet Subaşı, günümüzde cemaatlerin tekke ve zaviyeler kanununa dayandırıldığını söyledi. Osmanlı döneminde cemaatlerin topluma insan kazandırma görevini üstlendiğini hatırlatan Subaşı, Milli Mücadele döneminde en büyük katkıyı tekkelerin verdiğini söyledi. 

Programın sonunda, SADED Genel Başkanı İlhan ERANIL tarafından, Başbakan Başdanışmanı Dr. Necdet Subaşı'na çiçek taktim edildi. Program toplu fotograf çekimi ve selamlaşma ile sona erdi. 

SADED Necdet Subaşı

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.