Kamu kurumlarında büyük ihmal! Yüz binlerce kişisel veri ortada!

Aralarında Gelir İdaresi Başkanlığı ve Valiliklerin de bulunduğu onlarca kamu kuruluşu çeşitli gerekçelerle vatandaşların ad, soyad ve vatandaşlık numarası gibi kişisel verileri ifşa ediyor.

Kamu kurumlarında büyük ihmal! Yüz binlerce kişisel veri ortada!
11 Ekim 2015 Pazar 11:12

Türkiye'deki pek çok kamu kuruluşu çeşitli gerekçelerle özel hayatın gizliliği ve kişisel verilerin yayımlanması suçlarına imza atıyor. Çok sayıda devlet kurumuna ait web sitesinde vatandaşlara ya da kurum çalışanlarına ait kimlik, adres telefon gibi bilgiler yayımlanıyor. 

Google tarafından  sunulan gelişmiş arama özellikleri hizmeti sayesinde artık internetten her şey bulunabiliyor. Herkesin kullanımına açık olan web sitelerindeki bölümlere vatandaşların bilgilerini yükleyen çeşitli kamu kuruluşları da bu bilgileri bir anda Google aracılığıyla dünyaya duyuruyor. Kısa bir arama ile dahi binlerce vatandaşa ait kimlik bilgileri bir anda ortaya saçılabiliyor. 

İşte kimlik bilgilerini bulmaya yönelik yapılabilecek basit bir Google aramasında çıkan sonuç:

Her bir sayfada ortalama 50 ila 100 arası kişinin kimlik bilgisi bulunduğu farzedildiğinde tek bir aramadan en az 100 bin kişiye ait kişisel veri ortalığa saçılmış durumda. Üstelik bu bilgilerin tamamı kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla yayılıyor. 

Özel hayatın gizliliği ve dijital verilerin korunması gibi pek çok alanda geri durumda olan Türkiye'de vatandaşlık bilgileri korunmuyor. Bu konuda kamu hizmetlerine bir standart ve denetim getirilmesi gerektiğini belirten uzmanlar aksi halde sahtecilik ve dolandırıcılık olaylarına sebep olabileceğini ifade ediyor.

Kamusaati.com Özel Haber 

Aktif bağlantı şeklinde kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.