Sözleşmeli öğretmenler hangi eğitimlere katılacak? Öğretmenlerin alacağı eğitim programı

Sözleşmeli öğretmenler yetiştirme programında hangi eğitimleri alacak? MEB, ÖYGM Müdürü Semih Aktekin, sözleşmeli olarak ataması yapılan öğretmenlere verilecek eğitimlerin detaylarını açıkladı. İşte öğretmenlerin katılacağı eğitimler kamusaati.com adresimizde.

Sözleşmeli öğretmenler hangi eğitimlere katılacak? Öğretmenlerin alacağı eğitim programı
13 Ekim 2016 Perşembe 18:25

Sözleşmeli atanan aday öğretmenlerin eğitimine yönelik yetiştirme programının detayları belli olurken, öğretmenlerin hangi eğitimleri alacağı merak ediliyor. Konu ile ilgili MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Semih Aktekin,  önemli açıklamalarda bulundu. İşte ataması yapılan 18 bin 506 sözleşmeli öğretmenin yetiştirme programında katılacağı eğitimlere haberimizden ulaşabilirsiniz. 

Sözleşmeli öğretmenler hangi eğitimlere katılacak?

18 bin 836 sözleşmeli öğretmenin yetiştirme programı netlik kazandı. Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Semih Aktekin, sözleşmeli öğretmenlerin yetiştirme sürecinde toplam 624 saatlik eğitime gireceklerini ifade etti. Sözleşmeli öğretmen olarak göreve başlayacak öğretmenleri ise farklı farklı eğitim programları bekliyor. Yetiştirme programı kapsamında öğretmenler günde 8 saat okullarada görev alacak. Aday öğretmenler program kapsamında ders ve diğer görevler dışında eğitime katılacak. 

Aday öğretmenler 384 saat okul ve sınıf içi eğitime;

90 saat okul dışı faaliyetlere ve 168 saat hizmet içi eğitim faaliyetlerine katılacak. 

Ders sonunda öğretmenler okuldan ayrılmayacak

Sözleşmeli olarak atanan öğretmenler 8 saatlik görevleri sonrasında bulundu okuldan ayrılmayacak ve danışman öğretmenin dersine girerek, sınıf içi ve okul içi gözlemlerde bulunacak. Sözleşmeli atanan öğretmenler isterlerse danışman öğretmen dışında başka branşlardaki öğretmenlerin de derslerine girebilecek. MEB bu yöntem ile atanan öğretmenlerin tecrübe kazanmasını hedefliyor.

Aday öğretmenler haftada 2 saat ders izleme;

Haftada 4 saatte okul içi gözlem ve  uygulamalar yapacağı belirtildi. 

Öğretmenler haftada 4 saat okul dışı faaliyetlere gidecekler

Aktekin, aday öğretmenlerin haftada 4 saat hafta içi ya da hafta sonu uygun görülen günlerde okul dışı faaliyetlere de katılacaklarını bildirdi. Aday öğretmenlerin bu etkinlikler kapsamında, şehrin tarihsel, kültürel, sosyal ve coğrafi özelliklerini tanımasını, müzeleri, kütüphaneleri gezmesini ve tarihsel ve kültürel mekanları eğitim amaçlı nasıl kullanabileceğini araştırmasını isteyeceklerini söyleyen Aktekin, ayrıca ildeki halk eğitim merkezleri, bilim ve sanat merkezleri, rehberlik araştırma merkezleri, sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve kaymakamlıkları ziyaret ederek, bunların işleyişlerini ve eğitim imkanlarından nasıl faydalanabileceklerini öğreneceklerini anlattı. Aktekin, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yetiştirme programı kapsamında, Türkçe dışında farklı dil ve lehçelerin kullanıldığı bölgelere giden adaylara bu dillere yönelik temel düzeyde eğitimler de verileceğini vurguladı. Yeni ataması yapılan 18 bin 506 öğretmene yönelik uygulanacak eğitime ilişkin Aktekin, "Aday öğretmenler, 384 saat sınıf içi ve okul içi, 90 saat okul dışı faaliyet, 168 saat hizmet içi eğitim faaliyetleri olmak üzere toplam 642 saatlik eğitimden geçecekler." dedi.

En geç Haziran ayına kadar eğitimler tamalanacak

Aktekin açıklamalarında, yetiştirme sürecinin adaylar atandıkları okullarda göreve başladıktan sonra uygulamaya geçeceğini ve yıl içinde devam ederek, okulların imkanlarına göre en geç haziran ayına kadar tamamlanmasının planlandığını belirtti.

Sözleşmeli öğretmenlerin eğitimi farklı olacak

Yetiştirme sürecinin "eğitim kurumu yöneticisi" ve "danışman" tarafından  verilecek çalışma programı doğrultusunda yapılacağını ifade eden Genel Müdür Aktekin, sözleşmeli öğretmenlerin yetiştirme programı sisteminin aday öğretmenlere göre biraz daha farklı olacağını ifade etti. Aktekin, danışmanlık sisteminin bu modelde daha farklı işleyeceğini ifade ederek, "Daha önceki sistemde, adaylarımız tamamen danışman öğretmenlerinin sınıfında gözlem ve uygulama yaparak süreci geçiriyorlardı. Şimdi ise sözleşmeli öğretmenlerimizin kendi sınıfları olacak, danışman öğretmenler belli aralıklarla aday öğretmenlerimizin derslerinde gözlem yapacaklar. Dolayısıyla danışmanlık devam edecek, ancak aday öğretmenin kendi sınıfında." dedi.

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.