Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği Ne Getiriyor?

Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği kapsamında uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik kural kapsam ve dayanakları belirlendi

Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği Ne Getiriyor?
11 Ekim 2015 Pazar 11:12

Bir süre önce Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği kapsamında bir süredir öğretmenler ve MEB personellerinin merak ettiği sorular yanıt buldu.

Öğretmenlik mesleğinde belirli kıdem seviyelerinde farklı ödüllerle mesleğe olan bağlılığı arttırmayı amaçlayan yönetmelik, öğretmenlerin daha sıkı çalışmalarına neden olacak şekilde düzenlendi. Yapılan değişikliklerle birlikte yeni dönemde idari mahkemelere açılan dava sayısında azalma bekleniyor. 


Yönetmeliği ulaşmak için tıklayınız. 


Ne amaçlandı?

Öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme tanımlaması olarak Milli Eğitim Bakanlığı şu ilkelere yer verdi. 



    a) Öğretmenlerin meslekî bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi,

    b) İmkân ve fırsat eşitliği sağlanması,

    c) Genellik, eşitlik, geçerlik, güvenirlik, tarafsızlık ve açıklık ölçütlerine uyulması 

 

Öğretmenlik kariyer basamakları nelerdir?

Öğretmenlerin kariyer basamaklarının tarifini yapan yönetmelik kapsamında meslek üç temel kariyer dönemine ayrıldı. Aday öğretmenlik aşamasından sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen sıfatlarına sahip olan öğretmenler bu kapsamda maaş ve özlük haklarına sahip olacak. Öte yandan bu kariyer basamakları emekliliği de etkileyecek.

Yapılacak sınavlara kimler başvurabillir?

MEB tarafından yayımlanan Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği kapsamında düzenlenecek sınavlara ilişkin şartlar da belirlendi. Sınava başvuru yapmak için öğretmenlerin şu kriterlere sahip olması gerekiyor. 

Kariyer basamaklarında yükselme sınavına başvurularda eğitim-öğretim hizmetleri sınıfı kadrolarında bulunan lisans mezunu öğretmenlerden adaylık dönemi hariç başvuru süresinin son günü itibarıyla;

    a) Uzman öğretmenlik için öğretmenlikte 7 yıl,

    b) Başöğretmenlik için uzman öğretmenlikte 6 yıl

    kıdemi bulunmak şartı aranır. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
merve - 8 yıl önce
Guzelde daha ayrıntılı olabilirdi