Öğretmenler 657’nin değişmesini istemiyor

Öğretmenler, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun değişmesi düşüncesine ne diyor? 657 değişirse öğretmenlerin hayatında ne değişecek? Yaz tatili kalkacak mı? İş güvencesi sona mı erecek?

Öğretmenler 657’nin değişmesini istemiyor
20 Kasım 2015 Cuma 12:17

Bir süre evvel gündemde olan 657 Devlet Memurları Kanunu’nun değiştirilmesi süreci 1 Haziran seçimlerinden önce rafa kaldırılmıştı. Ancak Ak Parti iktidarının 1 Kasım seçimlerinden sonra tekrar tek başına iktidar olmasıyla birlikte yeniden gündeme getirilmiştir.

657 Devlet Memurları Kanunu’nun ne olduğunu, değiştirilirse ne olacağını, dünyadaki örneklerini daha evvel şu haberimizde etraflı bir şekilde ele almıştık. Bu haberimizde ise 657 değişikliği fikrinin öğretmenler tarafından nasıl karşılandığını, öğretmenlerin bu değişikliğe duyduğu tepkileri dile getireceğiz.

İş güvencesi ortadan kalkacak

657 değişikliğinin detayları henüz tam olarak netleşmediği için kapsamlı bir yorum yapmak çok zor ancak öğretmenlerin ve diğer devlet memurlarının bu 657 değişikliği ile en çok tedirgin olduğu nokta iş güvencelerinin eline alınması.


Disiplin suçu işleyen memurların işten atılmasının kolaylaştırılmaya çalışılması ortaya bu anlamda büyük bir boşluk çıkaracaktır. Bu disiplin suçlarının tam olarak tanımının yapılmaması kurunun yanında yaşın da yanacağı anlamına geliyor. Ayrıca bu değişiklik ile “paralelle” mücadelenin daha etkin bir şekilde yapılacağını çağrıştırıyor.

Performansa dayalı çalışma sistemi

Öğretmenlerin rahatsızlık duyduğu bir diğer değişiklik de çalışmanın performansa tabi tutulacak olması.

Elbette öğretmenler çalışmasının karşılığını almak istiyor; bu anlamda bu değişikliğin işe yarayacağını düşünenler de var ancak genel anlamda bakıldığında performansın sınırlarının nasıl çizileceği merak ve tedirginlik konusu. Performansa etki eden kriterlerin sadece ders saati ile mi yoksa sosyal etkinlikler, rehberlik faaliyetleri, okul toplantılarına katılma ve “okul dışı etkinlikler” ile mi ölçüleceği belirsizliğini koruyor.

Yaz tatilinin kaldırılması

Öğretmenleri en çok tedirgin eden 657 değişikliği ise yaz tatillerinin kaldırılma düşüncesi.

Her mesleğin çalışma koşullarının kendi dinamiği içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini düşünen öğretmenler, yaz tatillerini bu anlam bir deşarj aracı olarak görüyor. 10 ay boyunca öğrencilerin sorunları, “öğrencilerin açtığı sorunlarla” mücadele eden öğretmenler, yaz tatillerinde  2 ay (1 Temmuz ile 1 Eylül arası) dinlenerek bir yenilenme yaşıyor ve bir sonraki eğitim öğretim yılına daha zinde bir şekilde başlıyor.

Yaz tatillerinde öğretmen akademilerinin kurulmasının formaliteden öteye gidemeyeceğini, seminer döneminin bile verimsiz geçtiğini belirten öğretmenler akademilerde eğitim verecek kişilerin de seminerlerdeki gibi niteliği düşük kişiler olacağını belirtti.

Tüm bu başlıklar altında öğretmenlerin 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun değişmesine neden tepki duyduğunu belirttik. Siz de yorumlarda bu yöndeki fikirlerinizi belirtirseniz seviniriz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ferhat bölük - 8 yıl önce
Yıllarca öğretmen üç ay tatil yapıyor diye bağıranlar: öğretmen 2 ay tatil yapıyormuş. Arkadaşlara hep özenirdim. Üç ay yatıyorsunuz diye. Taki evdeki çocuğa birkaç saat bakınca anlıyor insan işin zorluğunu.....
Avatar
nagihan - 8 yıl önce
Esra hanım bizim okulda çalışan öğretmenlerin hepsi kadrolu. Hiç yan gelip yatan görmedim. Fotokopi makinesi başında herkes kuyruğa giriyor. Bu durumları fırsat bilip gördüğün bir kaç öğretmenden yola çıkarak tüm öğretmenlere saldırma. Çoğu insan işinin hakkını veriyor. Herkes vicdanıyla tüm çabasıyla elinden geleni yapıyor. Gayretsiz öğrencilere neler yapabiliriz diye kendimizi paralıyoruz. Yeter ya öğretmenleri ayaklar altına alan sizsiniz. Yok Türkçe öğretmeni konu işlememiş de bu işlemiş.
Avatar
nagihan - 8 yıl önce
Esra hanım bizim okulda çalışan öğretmenlerin hepsi kadrolu. Hiç yan gelip yatan görmedim. Fotokopi makinesi başında herkes kuyruğa giriyor. Bu durumları fırsat bilip gördüğün bir kaç öğretmenden yola çıkarak tüm öğretmenlere saldırma. Çoğu insan işinin hakkını veriyor. Herkes vicdanıyla tüm çabasıyla elinden geleni yapıyor. Gayretsiz öğrencilere neler yapabiliriz diye kendimizi paralıyoruz. Yeter ya öğretmenleri ayaklar altına alan sizsiniz. Yok Türkçe öğretmeni konu işlememiş de bu işlemiş.
Avatar
hakanca - 8 yıl önce
çok tehlikeli bir yasa paralel yapıyla mücadele edeceğim derken hükümet kendisini tehlikeye atıyor memuru etkin kullanmışsınki halka hizmet gitmiş ve bu sana oy olarak geri dönmüş bir fetullah örgütüyle mücadele edeceğim derken masum insanları tehlikeye düşürmenin işini yapan memurun başına demokles kılıcına gerek yok fetullahla etkin mücadele et onları ayıklamak kolay ama bütün memurların başında demokles kılıcı gibi duracak bir yasa ak partinin kendi ayağına kurşunu sıkması demektir
Avatar
Selim - 8 yıl önce
657 sayılı kanunun değişmemesi için öğretmenlerde işine dört elle sarılmalı.
Avatar
esra - 8 yıl önce
Senelerce ücretli öğretmenlik yapıp kpss çalıştım.Ama hala atanamadım. Bu süreçte gördüğüm çok şey oldu.Bnden önceki kadrolu Türkçe öğretmenlerinin koca dönem boyunca hiç doğru düzgün konu işlemediğini gördüm,Bi kaç ay içinde tüm senenin konularını halletmek için kendimi paraladım. Öğretmenlik vicdan işi. Birçok kişi yan gelip yatıyor. Zaten zamanında kolayca aranmışlar.Şu an öğretmen olmak için bin sınav yapılıyor.bnce kadrodakileri de 3-5 yılda bir sınav yapsınlar O kadar boş öğretmen var ki.Üstelik eğitim sistemimiz çok kalitesiz.Hiç verim yok. Eğitim oyuncak olmuş. Öğretmenlik itibarsızlaştırılmış. Öğretmeni dinleyen de yok. Aslında çok büyük sorunlar mevcut eğitim sistemimizde
Avatar
Murtaza ULUBAY - 8 yıl önce
Değişimler daha iyiye ulaşmak için yapılır. Lakin bu değişim iyileşmek adına değil birilerinin egosunu tatmin etmek için yapılıyor