İl/İlçe emri uygulaması yeniden yapılacak mı, 2016 ataması olacak mı?

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin'in il ilçe emrine atama olmayacak açıklamasından sonra binlerce atama bekleyen öğretmen hayal kırıklığı yaşamıştı. Eğitim Bir-SEN, MEB'e il ilçe emri uygulaması yeniden hayata geçirilmesi ile ilgili talep yazısı gönderdi. Peki mazeretin bulunduğu il ve ilçe emrine atama yapılacak mı? Detaylar haberimizde.

İl/İlçe emri uygulaması yeniden yapılacak mı, 2016 ataması olacak mı?
23 Ağustos 2016 Salı 15:30

Eğitim Bir-SEN binlerce öğretmenin beklediği mazerete bağlı olarak il ilçe emrine atama yapılması konusunda Milli Eğitim Bakanlığı'na resmi talep yazısı gönderdi. Eğitim Bir-Sen tarafından gönderilen il ilçe emrine atama talebi yazısında uygulamaya ver verilmesi, şu anki mevcut durumun eşinden çocuğundan ayrı yaşamak zorunda kalan öğretmenlerin moral ve motivasyonunu bozduğunu ifade etti. 

Eğitim Bir-Sene Bakanlığa gönderdiği yazıda, önceki tarihlerde yaz dönemi il içi ve iller arası özür durumuna bağlı yer değiştirme duyurularında da yine il/ilçe emrine yer verilmemiş; ancak Bakanlık tarafından ilçe emri uygulanmak suretiyle doğacak mağduriyetlerin önüne geçildiğini hatırlattı. Bu hususta, 2016 yaz dönemi mazerete bağlı yer değişikliklerinde kişinin tercihine bağlı olarak mazeretin bulunduğu il ve ilçe emrine atama yapılması konusunda gerekli düzenlemenin yapılması talep edildi. 
 

Eğitim-Bir-Sen'in konu ile ilgili açıklaması şu şekilde;

Eğitim-Bir-Sen olarak, Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurarak, 2016 yaz dönemi mazerete bağlı yer değişikliklerinde kişinin tercihine bağlı olarak mazeretin bulunduğu il ve ilçe emrine atama yapılması konusunda gerekli düzenlemenin yapılmasını talep ettik.

İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü, öğretmenlerin il içi ve iller arasında mazerete bağlı yer değişiklikleri işlemlerinin, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik hükümleri doğrultusunda gerçekleştirileceğini ifade etmiş, ancak, açıklamada mazerete bağlı yer değişikliği başvurusunda bulunacak olan öğretmenler için il/ ilçe emri uygulamasına yer vermemiştir.

Mazerete bağlı yer değiştirmelerde il/ilçe emri uygulamasına yer verilmemesi, öğretmenlerin mağduriyetine neden olmakta, özellikle aile birliği mazereti açısından aile bütünlüğünü sağlayamayan, eşinden ve çocuğundan ayrı yaşamak zorunda kalan öğretmenlerin moral ve motivasyonunu bozmak suretiyle eğitim-öğretimi olumsuz etkilemektedir.

Daha önceki tarihlerde yaz dönemi il içi ve iller arası özür durumuna bağlı yer değiştirme duyurularında da yine il/ilçe emrine yer verilmemiş; ancak Bakanlık tarafından ilçe emri uygulanmak suretiyle doğacak mağduriyetlerin önüne geçilmişti. Bu durum, 2016 yaz dönemi için de aynı uygulamanın yapılması yönünde beklenti oluşturmuştur. İl içi ve iller arası özür durumuna bağlı yer değiştirme talebinde bulunan öğretmenlerin il/ilçe emri uygulamasına yönelik taleplerinin karşılanması mesleki verim açısından son derece önemlidir.

Öte yandan, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 49. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan,Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirme, her iki eşin de öğretmen olması ve bu kapsamda yer değiştirmek istedikleri yerlerde alanları itibarıyla öğretmen ihtiyacı bulunmaması durumunda, istemeleri hâlinde her ikisinin de alanları itibarıyla öğretmen ihtiyacı bulunan ile/ilçeye atanmaları suretiyle gerçekleştirilebilirhükmüne rağmen her ikisi de öğretmen olan eşler yönünden söz konusu hükmün işletilmemesi, sorunun kısmi çözümünün es geçilmesine ve yeni mağduriyetler oluşmasına sebebiyet verecektir.

Bu nedenlerle, Bakanlığa başvuruda bulunarak, 2016 yaz dönemi mazerete bağlı yer değişikliklerinde kişinin tercihine bağlı olarak mazeretin bulunduğu il ve ilçe emrine atama yapılması konusunda gerekli düzenlemenin yapılmasını; her iki eşin de öğretmen olması ve yer değiştirmek istedikleri yerlerde alanları itibarıyla öğretmen ihtiyacı bulunmaması durumunda, istemeleri hâlinde her ikisinin de alanları itibarıyla öğretmen ihtiyacı bulunan ile/ilçeye atanmalarına imkân tanınmasını istedik. 

Bakanlığa gönderilen yazı için TIKLAYINIZ

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
asker can - 8 yıl önce
Bakanlık yetkililerinden müjde bekliyoruz.
Avatar
Ella - 8 yıl önce
Il emri ile çıkan okulu onaylamama durumum var mı. Tercihlerin arasından bir okula verilmedigim için istemiyorum.
Avatar
Ella - 8 yıl önce
Il emri ile çıkan okulu onaylamama durumum var mı. Tercihlerin arasından bir okula verilmedigim için istemiyorum.