Doğum izni biten memura analık izni duyurusu

MEB, Doğum sonrası analık izni süresi sonunda kadın memurun alabileceği izin ile ilgili resmi yazı gönderdi.

Doğum izni biten memura analık izni duyurusu
09 Mayıs 2016 Pazartesi 15:43

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü  Doğum Sonrası Günlük Çalışma Süresinin Yarısı Kadar İzin Kullanma konulu resmi yazıyı il valiliklerine gönderdi. Gönderilen yazıda doğum yapan personelin doğum izninin dolması sonrasında günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilileceği belirtiliyor. 

DAĞITIM YERLERİNE
Analık izni bitiminde başlamak üzere ayrıca süt izni verilmeksizin birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışma talebinde bulunan öğretmenlerin haftalık ders programlarının, bu süreçte nasıl düzenleneceği hususunda yaşanan tereddütlerin giderilerek uygulamada birliğin sağlanması bakımından aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür.
Bilindiği üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104'üncü maddesinin (F) fıkrasında; "Doğum sonrası analık izni süresi sonunda kadın memur, isteği hâlinde çocuğun hayatta olması kaydıyla analık izni bitiminde başlamak üzere ayrıca süt izni verilmeksizin birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilir. Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay ilave edilir. Çocuğun engelli doğması veya doğumdan sonraki on iki ay içinde çocuğun engellilik durumunun tespiti hâllerinde bu süreler on iki ay olarak uygulanır. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi hâlinde memur olan eşleri de, istekleri üzerine (A) fıkrası uyarınca verilen sekiz haftalık iznin bitiminden itibaren bu haktan aynı esaslar çerçevesinde yararlanır. Memurun çalışacağı süreler ilgili kurum tarafından belirlenir." hükmü yer almaktadır. 

Aynı Kanunun 99'uncu maddesinde: "Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir.

Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir…" hükmüne yer verilmiş, 100'üncü maddesinde ise günlük çalışma sürelerinin tespitine ilişkin hususlar düzenlenmiştir.

Diğer taraftan, 13/04/2016 tarihli ve 29683 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 6 Seri No'lu Kamu Personeli Genel Tebliğinin "Yarım Gün İzin Kullanımı" başlıklı üçüncü fıkrasının (d) bendinde; "Yarım gün izin hakkından yararlanan memurun günlük çalışma süresi, 657 sayılı Kanunun 100 üncü maddesi uyarınca belirlenen günlük çalışma süresinin yarısı kadardır." açıklamasına yer verilmiştir. 

Bakanlığımız, eğitim öğretimdeki hedefleri doğrultusunda uluslararası eğitim standartlarının yakalanması, her kademede kaliteli ve çağdaş eğitimin verilebilmesi için zamanın iyi kullanılması konusunda gerekli hassasiyeti göstermek zorundadır. Bu bağlamda öğretmenler, görevlerini ders programları bütünlüğünde yerine getirmek durumundadır ve bu yönüyle çalışma saatleri, diğer devlet memurlarına göre farklılık arz etmektedir. 

Bu çerçevede yarım günlük çalışma haklarını kullanma talebinde bulunan öğretmenlerin;

1- İkili veya tekli öğretim yapılan eğitim kurumlarında görev yapan sınıf öğretmenlerinin ders programlarının, günlük zorunlu çalışma süresi dikkate alınarak ders bütünlüğü bozulmayacak şekilde düzenlenmesi,

2- Diğer alanlarda görev yapan öğretmenlerin ders programlarının, günlük zorunlu çalışma süresi dikkate alınarak ders bütünlüğü bozulmayacak şekilde düzenlenmesi, gerekmektedir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.



Etiketler; #analık izni
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.