Şubat atamasında 41. tercih nasıl işleyecek? 41. tercih nedir?

Şubat 30 bin öğretmen atamasının başvuruları yarın başlıyor. Yüz binlerce öğretmeni tercih heyecanı sardı. Peki atama tercihlerinde 41. tercih nedir ve 41. tercih nasıl işliyor? 41. tercih ile ilgili sormak istediğiniz her şey haberimizin detayında.

Şubat atamasında 41. tercih nasıl işleyecek? 41. tercih nedir?
01 Şubat 2016 Pazartesi 17:25

 Şubat öğretmen atamasında öğretmenlerin tercih edebileceği okulların listesinin yayımlanmasıyla birlikte öğretmen adaylarının tercih maratonu başladı. 

Her öğretmenin atanmak istediği ili, tercih listesini doldurmak için yazacağı illeri, "neresi olursa olsun atanayım" diyerek mecbur kalıp da yazacağı illeri ve okulları tek tek araştırıp titizlikle belirlediği bu dönemde en çok merak edilen sorulardan bir tanesi de "41. tercih" ile ilgili oluyor. Bu haberimizi tercih konusunda bilgi sıkıntısı yaşayan öğretmenlerin öğretmen atama sisteminin nasıl işlediğini anlatmak ve 41. tercihin nasıl uygulandığını öğretmenlere ifade etmek amacıyla yazdık.

41. tercih nedir?

Öğretmenlerin tercih sisteminde 40 okulu tercih etme hakkı vardır. öğretmen ister 1 okul tercih eder isterse 40 tercih hakkının tamamını doldurur.

40 okulu tercih eden öğretmen tercih sisteminde 41. tercih, yani "Tercihlerim dışındaki eğitim kurumlarına atanmak istiyorum.” seçeneğini isteğe bağlı işaretler. Öğretmen eğer bu seçeneği işaretlerse tercih ettiği 40 okuldan birine yerleştirilemediği taktirde bir kuraya kalır ve eğer puanı tutarsa kura sonucu tercihleri dışındaki bir okula yerleşir. Öğretmen eğer bu seçeneği tercih etmezse 40 tercihine yerleşemeyen öğretmene 41. tercih seçeneği uygulanmaz ve öğretmen tercih ettiği herhangi bir okula yerleşememiş olur.

MEB atama sistemi nasıl işliyor, tercihlere öğretmenler nasıl yerleştiriliyor?

Türkiye'de uygulanan tüm tercih, yerleştirme ve atama işlemlerinde aslında aynı sistem uygulanır. Öncelikle her branş kendi içerisinde değerlendirmeye tabi tutulur. Sadece kendi branşındaki adaylar arasında değerlendirilir. 

Örneğin bir Türkçe öğretmeni sadece Türkçe öğretmenleri arasında değerlendirilir. Sadece kendi bölümünün kontenjanını işgal eder. Diyelim ki 100 bin tane öğretmen tercih edecek ve bin tane Türkçe öğretmeni alınacak. Öğretmenin KPSS öğretmenlik puanı 87. 100 bin öğretmen içerisinde 20 bininci ama Türkçe öğretmenlerinin branş sıralamasında 300. sırada. O halde bu öğretmen tercihlerine yerleştirme işleminde sadece Türkçe öğretmenleri arasında sıralanarak yerleştirmeye tabi tutulur. 


Yerleştirmeye her bölümde en yüksek puan alan adaydan başlanır ve sırayla diğer adaylar tercihlerine göre yerleştirilir. 

Örneğin, Edebiyat öğretmenliğinde en yüksek puanı alan, branş sıralamasında 1. olan adayın tercih listesine sistem bakar. Bu öğretmeni ilk tercihine yani (örneğin) Ankara Keçiören Anadolu Lisesi yerleştirir. 

Sıra en yüksek puanı alan 2. ayın tercih listesine gelir. Eğer 2. aday ilk tercihine Ankara Keçiören Anadolu Lisesi'ni yazdıysa bu adayın ikinci tercihine bakılır ve aday ikinci tercihine yerleştirilir. 

Sistem puanı en yüksek olan öğretmenin tercihinden başlayarak teker teker yerleştirme işlemi yapar. Şayet Edebiyat öğretmenliğinde siz 500. sıradasınız. Sizden önceki 499 kişi sizin tercih listenizdeki okullara yerleştiryse siz bu okullara yerleşemezsiniz.

Peki 41. tercih nasıl uygulanır?

İlk 40 tercihine yerleşemeyen öğretmen adayları bir havuzda toplanır. Bütün tercih yerleştirme işlemleri tamamlanınca bu 41. tercihi işaretleyen adaylar boş kalan okullara atanır. 

Okullar neden boş kalsın diye sorabilirsiniz. Farz edelim ki A şehrin B okulunu tercih listesinde hiç kimse tercih etmemiş olsun. İşte o okula kimse gelemeyeceği için o okulun öğretmeni 41. tercihi işaretleyen havuzdaki öğretmen adaylarından atanır. Ülkemizde birçok bölge terör bölgesi olduğu için birçok öğretmen bazı illerdeki bazı okulları özellikle tercih etmediğinden birçok okula bu şekilde atama yapılamıyor, haliyle bu okullara 41. tercih ile atama yapılıyor.

Atama işlemleri sonucu 41. tercihi işaretleyip ilk 40 tercihine yerleşemeyen ve havuza atılan öğretmen sayısı 250 olsun. Öğretmen atanmayan okul sayısı da 120 olsun. Bu demek oluyor ki 120 okula bu havuzdan atama yapılacak.

Sistem bu havuzdan en yüksek puanı olan öğretmenden başlayarak 120 öğretmeninin kura ile bu okullara atamasını yapıyor.


41. tercihte bölge, okul ayrımı var mı?

Hayır. 41. tercih tamamen kura sistemi üzerine kurulu olduğu için herhangi bir okul, böge ayrımı yapılmıyor. Bu da demek oluyor ki 41. tercihe kaldığınızda puanı sizden yüksek olan bir öğretmen daha iyi bir okula atanırken siz daha kötü bir okula atanabiliyorsunuz.

Sizin de 41. tercihe, atama sistemine yönelik kafanızı kuracalayan bir soru varsa bu haber altına yorum bırakırsanız değerlendirip cevap yazabiliriz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
elif - 8 yıl önce
Sıralamaya girdim ama yine de tedirginim 41.tercihi işaretlersem kesin atanır mıyım
Avatar
Gülçin - 8 yıl önce
Benim eşim matematik bölümünden açılan kontenjanın içerisinde yani 1043 kişiden 800.cu. 40tercihi yaptı. 41 i de işaretledi.ataması kesin olur mu.biraz tedirginiz de :(
Avatar
... - 8 yıl önce
40 tercihin arasından birine yerleşenler ile 41 i işaretleyip havuza aktarılanların sayısı toplam atanacak öğretmen sayısına ulaştığında o branşta(fen ve teknoloji öğretmenliği 600 kişi alınacak diyelim),sistem durur.(örneğin 450 kişi kendi tercihlerine yerleştirildi,kendi tercihlerine atanamayıp bilgisayar kurası ile atanacakların yani 41 i işaretlerin olduğu havuza atılanaların sayısı 150 olsun)Kendi tercihlerine atananlardan boşta kalan okullara 41 i işaretleyenleri bir bir yerleştirmeye başlar. kısacası sıralamaya girdiysen ve 41i açtuysan % 100 atandın demektir.
Avatar
melike - 8 yıl önce
41le atanırken en yüksek puandan en düşük puana doğru atama oluyor değil mi? yani 65 alan birinden önce 70 alan önce atanıyor?
Avatar
murat - 8 yıl önce
Sıralama derken anlamadım ben
Avatar
... - 8 yıl önce
41.tercihim çıkıp da gitmezsem devlet memurlugundan olur muyum
Avatar
Serap - 8 yıl önce
41.tercihi acmamiza rağmen mazeret bağlı aramada atanamadim il emri neden agustosta uygulanmadı sorunumuz kim çizecek