Aday öğretmenler maaş alacak mı? Stajyer öğretmenler ne kadar maaş alacak?

Şubatta ataması yapılan 30 bin aday öğretmen ne zaman maaş alacak? Aday öğretmenler ilk maaşını ne zaman alacak, aday öğretmenlerin maaşı ne kadar olacak? İşte MEB'in verilerine göre stajyer öğretmenlerin alacağı ilk maaş miktarı.

Aday öğretmenler maaş alacak mı? Stajyer öğretmenler ne kadar maaş alacak?
15 Şubat 2016 Pazartesi 18:03

 Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı iki senedir göreve ilk defa atanan öğretmenlerle ilgili radikal kararlar almış ve aday öğretmenlik uygulamasını başlatmıştı.

Aday öğretmenlik uygulamasını başlattığı dönem öğretmenlerin 1 sene boyunca aday öğretmen statüsünde olması gerektiği, bir sene sonunda da Aday Öğretmenlik Sınavı ile adaylığının kalkması gerektiğini belirtmişti. Ancak bu sene MEB değişik bir sistemde öğretmen atadı. 

2016 Şubat ataması ile atanan öğretmenlerin hemen göreve başlamayacağı bir sonraki eğitim öğretim yılına yani eylül ayına kadar danışman öğretmen nezaretinde stajyer öğretmen unvanıyla görev yapacağı yönünde düzenleme yapan MEB, böylece öğretmenlerin göreve başlamadan evvel öğretmenlik mesleğinin uygulama boyutunu yakından takip etme olanağına kavuşmasını hedefledi. 

Şubat atamasında atanan 30 bin öğretmen şu sıralar aday öğretmenlik hizmetini yapacağı il tercihini yapıyor. İl tercini yapmak için tıklayın. 

İl tercihlerini yapan ve 2 hafta içerisinde stajyer öğretmen olarak göreve başlayacak öğretmenler stajyerlik döneminde maaş alıp alamayacaklarını, alacaklarsa ne zaman, ne kadar maaş alacağını merak ediyor. 


Aday öğretmen maaş alacak mı? 

Evet, aday öğretmen normal öğretmenler gibi göreve başlamış sayılacak ve normal öğretmenler gibi maaş almaya başlayacak. 

Aday öğretmen ilk maaşını ne zaman alacak? 

Öğretmenler maaşını her ayın 15'inde alır. Öğretmenlerin her ayın 15'inde maaş alması için üç dört gün önceden KBS hazırlıkları başlar. Öğretmenlerin varsa raporları, ücretsiz izinleri gibi istisnai durumları KBS sistemine tanımlanır ve her öğretmen için bir maaş bordrosu hazırlanır. Tüm bu işlemler her ayın 14'üne kadar tanımlanır. İl ve ilçelerdeki mal müdürlükleri okulların yaptığı bu bordroları inceler ve yasalara aykırı bir durum olmazsa onaylar. Okulun maaşlardan sorumlu memuru da bu bordroları anlaşmalı bankaya verir. Böylece her ayın 15'inde gece 1,2 gibi öğretmen maaşları yatmış olur. 

Devlet memurları görev yaptıkları değil görev yapacakları ayın maaşını alır. Yani maaşlarını peşin alırlar. Şubat atamasında atanan öğretmenlerin göreve başlama tarihleri 20-25 Şubat arası olacağı için şubat ayı maaşlarına yetişemeyecek, haliyle aday öğretmenler bu ayın ve mart ayının maaşını 15 Mart'ta alacaklar. 

Örneğin bir aday öğretmen 25 Şubat itibariyle göreve başlamış olsun. Bu öğretmenin 25 Şubat ile 15 Mart arası toplam 20 günlük alacağı vardır. Bunun üzerine bir de Mart maaşı eklenince öğretmenlerine eline 15 Mart'ta neredeyse iki aylık maaş geçmiş olacak. 

Aday öğretmenler ne kadar maaş alacak

Yeni başlayan bir bekar ve çocuksuz öğretmenin maaşı şu an 2 bin 600 TL civarında. Yeni atanan bir aday öğretmen de 2 bin 600 TL civarında bir maaş alacak. Ancak bu öğretmen evliyse ve eşi çalışmıyorsa maaşına ilave olarak 190 TL aile yardımı, çocuğu varsa ve bu çocuğu 6 yaşından küçükse 40 TL de çocuk yardımı alır. 


Aday öğretmenler ek ders ücreti alır mı?

Aday öğretmenler fiili olarak derse girmeyeceği için ek ders ücreti alamayacaklardır. Eylül ayından itibaren ek ders ücreti almaya başlayacaklar. 

Aday öğretmen harcırah alır mı? 

Devlet Memurları Kanunu gereği ilk defa göreve başlayacak öğretmene ve memura harcırah verilmez. Bu öğretmen yer değiştirdiği zaman harcırah alır. 

Stajyer öğretmen hazırlık ödeneği (kırtasiye parası alır mı?) 

Öğretmenler her sene eylül ayında her yıl değişen oranda bir hazırlık ödeneği alırlar. 2016 yılında 950 TL ödenen hazırlık ödeneği Şubat atamasında atanan öğretmenlere de bir kısmı kesilerek ödeme yapılır. 

Aday öğretmen banka promosyonu alır mı? 

Maaş ödemelerini yapan bankalarla yapılmış olan anlaşmalar gereği, anlaşmanın yapıldığı tarihten sonra göreve başlayan aday öğretmenlere, göreve başlama tarihleri esas alınarak hesaplanacak promosyon tutarı, izleyen aybaşında ödenecek.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Selim - 8 yıl önce
Allah hayırlı görevler nasip etsin.
Avatar
Kader Yılmaz - 7 yıl önce
Bn 12 sınıfım okul öncesi stajyerlik yapıyorum ve ayda ne kadar alacam
Avatar
Muhammed - 7 yıl önce
Kardeşim fakültede yaptığımız stajerlikte para almıyoruz.