Anayasa Mahkemesi'nden memurları sevindiren karar

Anayasa Mahkemesi, geçici görev yolluğu konaklama gün sınırlaması uygulaması konusunda kararını verdi.

Anayasa Mahkemesi'nden memurları sevindiren karar
16 Aralık 2015 Çarşamba 21:10

Anayasa Mahkemesi, geçici görev yolluğu konaklama gün sınırlaması uygulaması konusunda kararını verdi.

Anayasa Mahkemesi, bir başvuru üzerine ele aldığı, geçici görev yolluğu konaklama gün sınırlaması uygulaması konusunda kararını verdi ve iptal etti.

6245 sayılı Kanunun 33. maddesinde, "Harcırahta, yatacak yer ücretlerine dair düzenleme" yer almaktadır. İlgili madde de denetim elemanları ve diğer memurlar olmak üzere ikili ayrım bulunmaktadır.

2003 yılında, denetim elemanları için şu şekilde bir düzenleme getirilmiştir: 

"(Değişik paragraf: 31.07.2003 - 4969 S.K./1. md.) Bu şekilde gündelik ödenenlerden, yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri belgelendirenlere, belge bedelini aşmamak üzere, gündeliklerinin tamamına kadar olan kısmı ayrıca ödenir."

2003 yılındaki düzenlemede, denetim elemanları dışında kalan diğer Memurlar için ise şu şekildedir:

"Bu Kanun hükümlerine göre gündelik ödenenlerden ( (b) fıkrasına göre gündelik ödenenler hariç) yurt içinde yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri belgelendirenlere, belge bedelini aşmamak ve her defasında on gün ile sınırlı olmak üzere gündeliklerinin tamamına kadar olan kısmı ayrıca ödenir."

Diğer memurlarla ilgili düzenlemede, 10 günlük geçici görev yolluğu konaklama gün sınırlaması vardır.

Anayasa Mahkemesine yapılan bir başvuru sonrası mahkeme, bu sınırlamayı kaldırdı. Mahkeme tarafından "ve her defasında on gün ile sınırlı olmak" ibaresinin iptal edilmesine ilişkin karar, 15 Aralık 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Anayasa Mahkemesi tarafından alınan bu kararın Resmi Gazete'de yayımlanması üzerine, AFAD Çalışanları Sendikası (AFAD-SEN) Genel Başkanı Ayhan Çelik, ilgili mevzuatın en çok AFAD çalışanlarını etkilediğini kaydeden bir yazılı açıklama yaptı. 

Çelik, karara dikkat çekti ve "Anayasa Mahkemesi tarafından bugün Resmi Gazete’de yayınlanan 25.11.2015 ve 2015/13 esas karar sayısında 6245 sayılı Harcırah Kanunu'nun 33. maddesine 21.04.2005 tarihli ve 5335 sayılı Kanun'un 4. maddesi ile eklenen (d) fıkrasında yer alan 've her defasında on gün ile sınırlı olmak' ibaresi Anayasa'nın 10. ve 18. maddelerine aykırı olduğu için iptal edilmiştir" açıklamasında bulundu.

AFAD çalışanlarının yaşadığı sıkıntıya da dikkat çeken Çelik, "Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu iptal kararı ile en fazla yurt içinde deprem, sel, heyelan, çığ, maden kazaları, göçükler, planlama ve zarar azalma, iyileştirme görevlendirmelerinde ve sınırımızda yaşanan göç dalgalanmalarında koordinasyon süreçlerinde görevli AFAD çalışanları, 10 günden fazla süre ile görevlendirmelerine rağmen konaklama bedellerinin sadece 10 günlük kısmına kadar ödeme yapılabiliniyordu. Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararla geçici görevlendirme sebebiyle asıl görev yeri dışında konaklamak durumunda kalan kamu görevlilerinin, maddi açıdan belli bir külfetle karşı karşıya kalmaları ve bu külfetin, kamu hizmetinin yürütülmesinden kaynaklanması nedeniyle kamuca karşılanması gerektiğinden, konaklama giderinin ödenmesini 10 günle sınırlamanın sosyal hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığı gerekçesiyle vermiş oldukları iptal kararı için, AFAD Çalışanları Sendikası olarak Anayasa Mahkemesi üyelerine teşekkür ederiz" şeklinde konuştu. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.