4/C'li için mahkeme kararıyla doğum sonrası izin hakkı

4 C'li personelin analık izni bitiminden itibaren 6 aylık süreyle ücretsiz izin kullanabileceğine yönelik karar verildi.

4/C'li için mahkeme kararıyla doğum sonrası izin hakkı
01 Ocak 2016 Cuma 22:14

4/C statüsünde hizmetli olarak çalışan bir vatandaşın doğum sonrası analık izninin bitimini takiben 6 ay süreli ücretsiz izin talebi çalıştığı kurum tarafından reddedilmişti. Eğitim-Bir-Sen üyesi personel bu red üzerine kanuni hakkını aramak için dava açtı. Açılan dava karara bağlandı ve hakim 4/C personelinin doğum izni bitiminde 6 ay süreli ücretsiz izin talebinin istemesinin reddini hukuka aykırı buldu.

Eğitim-Bir-Sen’in işlemin iptaline ilişkin talebini karara bağlayan İstanbul 4. İdare Mahkemesi, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesinde yer alan, isteği halinde kadın işçiye, doğum izni süresinin tamamlanmasından sonra altı aya kadar ücretsiz izin verileceğine yönelik benzer düzenlemeyi de dikkate almak suretiyle, 4/C statüsündeki personelin doğum yaptıktan sonra aylıksız izne ayrılma talebinin Anayasa’nın 41. maddesinde yer alan ailenin ve çocukların korunması ilkesi çerçevesinde değerlendirerek, 6 ay ücretsiz iznin verilmemesi işleminde hukuka uyarlık bulunmadığına hükmetti.

Karar metnini okumak için tıklayınız.


4C’li Personel Nedir?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4. maddesinin C fıkrasına göre;

Geçici Personel

Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Dairesinin ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.


Etiketler; #doğum izni
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Asım akyurt - 8 yıl önce
Ne halt yiyecez diye göbeğimiz çatladı. Allah razı olsun be
Avatar
Selim - 8 yıl önce
Yürekten destekliyorum. Memurun ne hakkı varsa diğer çalışanlarında aynısı olmalı.
Avatar
Murtaza ULUBAY - 8 yıl önce
Kadın doğum yapınca 3 yıl hatta 4 yıl çslışmasın çocuğunu büyütsün. Hatta sözleşmeye bir madde konsun doğuran kadın 5. Çocuktan sonra malulen emekli edilsin.
Avatar
İrfan - 8 yıl önce
Doğuran kadın 5 yıl maaşının 1/3 ünü alarak izinli sayılsın
Avatar
nurdan genc - 8 yıl önce
Bende 4cliydim. 3. Cocugumun dogumunda ucretsiz iznim olmadigi icin istifa etmek xorunda kaldim.geri donmek istiyorum dilekcemi verdim.per.daire bsk. Na ret cevabi geldi. Ne yapmam gerekiyor.