RTÜK'ten 'son dakika'ya yayın yasağı

RTÜK, yayıncı kuruluşların temsilcilerine, terör saldırılarının ardından yapılan yayınlarla ilgili uyarılarda bulundu. Marka şehirlere, havalimanlarına, kritik altyapı tesislerine yönelik saldırılar ve gün boyu ekranda kalan 'son dakika' yazısı da yasak kapsamına alındı.

RTÜK'ten 'son dakika'ya yayın yasağı
02 Şubat 2017 Perşembe 14:25

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkan Yardımcısı İlker Ilgın, İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Mehmet Çakıltaş, yayıncı kuruluşların temsilcilerini toplayarak kanun hükmünde kararnamelerle getirilen yayın yasaklarını anlattı. Toplantıda, yasaklara uyulmaması halinde uygulanacak cezalar aktarıldı. Toplantı sonrası hazırlanan bilgi notunda şu ayrıntılar yer aldı:

YASAĞIN KAPSAMI

"Yayın yasağını gerektiren yayınlara ilişkin Cumhurbaşkanı, Başbakan, vali, emniyet müdürü gibi resmi makamların açıklamaları yayın yasağı kapsamında değerlendirilmeyecektir. 

Resmi makamlarca dağıtılan görüntü ve bilgiler dışındaki varsa patlama/saldırı sonucu yaralanan ya da hayatını kaybedenlere ait görüntü, olay anı ve sonrası vatandaşların yaşadığı korku ve paniği gösteren görüntüler, fail ve olaya iştirak etme şüphesi bulunanların isimleri, soruşturmanın gizliliğini ihlal edebilecek benzer bilgi, sunucu veya muhabirlerin ajitasyon içeren abartılı ifadeleri, terör örgütlerinin amaçlarına hizmet edebilecek yayınlar.

SON DAKİKA VERMEYİN

Olayın sıcaklığı geçmesine rağmen gün boyu ekranda kalan son dakika, sıcak haber gibi yazılar, yayın akışının kesilerek sürekli yayın yasağına neden olan olaya ilişkin görüntülere yer verilmesi yayın yasağının kapsamında değerlendirilecektir.

ALT YAZIYA İZİN

Yayın yasağını gerektiren olaya ilişkin görüntü içermeyen alt yazı ile bildirim ve yayın akışı kesilmeksizin haber saatlerinde verilen haberler, yayın yasağının kapsamında olmayacak.

3'ÜNCÜDE LİSANS İPTALİ

İstanbul, İzmir, Antalya gibi marka şehirlere, havaalanları gibi kritik tesislere saldırılara ilişkin terör örgütlerinin amaçlarına hizmet edebilecek yayınlar, yayın yasağının kapsamında değerlendirilecek. 

İhlali yapan kanalın yayını önce 1 gün durdurulacak. Bir yıl içinde tekrarı halinde yayınlar 5 güne kadar, ikinci tekrarı halinde 15 güne kadar durdurulacak. Üçüncü kez tekrar edilmesi halinde ise medya hizmet sağlayıcının lisansı iptal edilecek."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.