Berat Kandilinde okunacak dualar nelerdir? Peygamber Efendimizin okuduğu Berat Duası

10 Mayıs'ı 11 Mayıs'a bağlayan gece Berat kandili idrak edilecek. Berat gecesinde nasıl ibadet edilmelidir? 2017 KPSS öncesi Berat kandilinde hangi dualar okunmalıdır? Nihat Hatipoğlu, Cübbeli Ahmet Hoca Berat kandili duası haberimizde.

Berat Kandilinde okunacak dualar nelerdir? Peygamber Efendimizin okuduğu Berat Duası
10 Mayıs 2017 Çarşamba 11:10

10 Mayıs'ı 11 Mayıs'a bağlayan gecede tüm islam alemi Berat Kandili bereketini yaşayacak. Peki bu kutlu gecede Allah'a nasıl ibadet edilmelidir? Berat Kandili duası ve bu gecede okunacak dualar haberimizde. Peygamber Efendimiz, Şaban ayına ayrı bir önem gösterir ve boş zamanlarınada yoğun derecede ibadete yönelirdi. Şaban ayının birçok günlerini oruç özellikle Şaban ayına özel bir özen gösterir, başka zamanlarda görülmemiş bir derecede ibadete ve âhiret işlerine yönelirdi. Bu ayın çoğu günlerini oruçlu geçirirken, geceleri de diğer gecelerden çok farklı bir şekilde ihya ederdi.

Bir Berat Gecesinde uyanıp da Resulullah Aleyhissalâtü Vesselamın yanında bulamayan Hz. Âişe kalkarak Efendimizi aramaya başladı. Sonunda Peygamberimizi Cennetü’1-Bakî mezarlığında başını semaya kaldırmış halde buldu.

Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam mübarek hanımına Berat Gecesinin faziletini şöyle anlattı:

“Muhakkak ki, Allah Teâlâ Şâban’ın onbeşinci gecesinde dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve Benî Kelb Kabilesinin koyunlarının kılları sayısınca insanları mağfiret eder.”(Tirmizî, Savm:39.)

İşlenen sevaplı amellerin değeri başka zamanlarda on ise, Berat Kandilinde yirmi bindir. Meselâ başka zamanlarda okuduğumuz bir tek Kur’ân harfine on sevap veriliyorsa, bu gecede her bir harfine yirmi bin sevap verilmektedir.

Bu bakımdan tam bir ihlâsla çalışıp ihyasına gayret gösterebildiğimiz takdirde Berat Kandili elli bin senelik bir ibadet hayatının sevabını bir gece içinde bize kazandırabilir. “Onun için elden geldiği kadar Kur’ân ve istiğfar ve salavatla meşgul olmak büyük bir kârdır.” ( Şualar, s.426.)

Tek kişinin çalışma ve kazanma gücü maddi hayatta olduğu gibi manevi hayatta da sınırlıdır diyorsak, bunun çaresi vardır. Aynı gayeyi paylaşan ve dünyada aynı maksatla yaşayan mü’min kardeşlerimizle birlikte teşkil ettiğimiz manevi şirket; bize hesabından âciz kalacağımız sonsuz bir manevi serveti kazandırabilir. Üstelik maddi kazançlarda kâr, ortaklar arasında bölünerek küçüldüğü halde mânevi kârda böyle bir şey kesinlikle söz konusu değildir. Çünkü manevi faaliyetler nurludur. Nur ise maddi eşya gibi küçülmez ve bölünmez.

Berat Kandilinde nasıl ibadet edilir?

Berat Kandilinde müslümanlar berat kandili namazı kılabilirler. 4 rekat olarak kılınan Berat gecesi namazı şu şekilde;

4 rekat kılınır. Her rekatta 1 fatiha, 1 zilzal süresi, 25 ihlas okunur.

Selam verildikten sonra secdede 7 fatiha, 1 ihlas,1 felak,1 nas okunur. 100 istiğfar, 100 selavat, 100 la havle okunur.

Berat Kandilini nasıl geçirmeliyiz? 

- Berat gecesi (şabanın 15. gecesi) gece ibadet, gündüzü oruçla geçirin. (70 bin melek o kişi için sabaha kadar istiğfar eder.)

- Bu gecede okunacak en önemli sure DUHAN suresidir. 

- Müslümanlar her kandil gecesinde olduğu gibi Yasin, Mülk ve Tebareke surelerini okur. Ayrıca, Vakıa suresi, Kamer süresi, Zilzal suresi ve Kıyamet sureside okunabilir. 

- Bu gecede 50 ihlas suresi okuyanın 50 senelik günehları silinir

- Bol Bol Kelime-i Tevdid çekmek gerekir.

- Berat gecesi 100 kere bu selavatı okuyan peygamberimizi rüyasında görür ve rüyasında görende şefaatine nail olur.

"Allahümme salli ala ruhi seyyidina muhammedin fil ervahi ve salli ala cesedi seyyidina muhammedin fil ecsadi ve salli ala gabri seyyidina muhammedin fil gubur."

"Allahümme salli ala seyyidina muhammedin nebiyyil ümmiyyil guraşiyyi bahri üvvarike ma'dini esrarike ve ayni inayetike ve lisani huccetike ve Hayri halgıke ve ehabbil halgi ileyke abdike ve nebiyyikellezi hatemte bihil embiyae vel mürseline ve ala alihi ve sahbihi ve sellim subhane rabbike rabbil izzeti amma yesifun veselamün alel mürselin. Velhamdülillahi rabbil alemin"

- 1000 senelik günah silinir, 1000 sene ibadet sevabı verir.

"La ilahe illallahü vela nabüdü illa iyyahü muhlisine lehüddine velev kerihel kafirun".

Recep, Şaban, Ramazanda öğle ile ikindi arası okunacak dua

"Estağfirullahel azimellezi la ilahe illa hüvel hayyel gayyüme ve etübü ileyhi tevbete abdin zalimil linefsihi la yemlikü linefsihi zarrav vela nef av vela mevtev vela nüşüra"

Berat gecesinde 100 rekatlık namaz kılınır. 

- Her rekatta fatihadan sonra 10 ihlas okunur.

- Her kim o gecede 30 ihlas okuyarak 12 rekat namaz kılarsa cennetteki yerini görmeden ölmez.

- 14 rekat namaz kılar, namazdan sonra 14 fatiha, 14 felak, 14 nas sürelerini okursa ve 1 kerede tövbe süresinin sonunu (legad caeküm…) kendine 20 makbul Hac, 20 sene makbul oruç sevabı verilir. Ve yine o gece oruca niyet edilir

- Her kim 1 fatiha, 10 ihlasla 12 rekat namaz kılarsa günahları affedilir, ömrü bereketlenir.

- Berat gecesi 2 gözün birine 3 kere, diğerine 2 kere sürme çekmek göz rahatsızlığından korur.

- Berat günü nafile namaz kılınızki her rekatı size kaçırdığınız namazlar yerine sayılsın.

- O gün iftar etmeniz, fakirlere yedirmeniz için et pişirirseniz yanında hububat pişiriniz. Her tane için 10 bin sevap vardır, 10 bin günah silinir, 10 bin derece yükselir.

- Berat günü erzak alın,kapkacaklarınızı boş bırakmayın.Gelecek seneye kadar bereket vardır.

- Sadaka verilmelidir.

Berat Gecesinde Okunacak Dualar


"Allâhümme in künte ketebte ismî şekıyyenfî dîvânil'eş- kıyâi femhuhü. Vektübnîfî dîvânis'süadâi. Ve in künte ketebte ismî saîden fî dîvânis'süadâi fesbüthü. Feinneke külte fî kitâbikel'kerîm: "Yemhullâhü mâ yeşâü ve yüsbıtü ve indehü ümmül'kitâb." Bu duâ Berât Kandilinde (Şâbân ayının on beşinci gecesine rastlayan gece) okunur.

Şa’ban-ı şerîfin onbeşinci, Berât gecesi akşam namazından sonra üçkere Yasin sûresi ve her birinin sonunda bu Berât duâsı okunacaktır. Birinci Yâsin-i Şerîften sonra bu duâ okunurken Allah’ın saîd kullarından olmak niyyetiyle okunacaktır. İkinci defa okunurken hayırlı ömür uzunluğu niyyetiyle okunacaktır. Üçüncü defa okunurken kaza ve belâlardan emîn olup hayırlı rızık için okunacaktır.

Berat Duası 



“Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.

Allah’ım, ey ihsân ve ikram sahibi olan ve kendisine ihsan edilemeyen, ey Celâl ve İkrâm Sahibi, ey lutfu ve ihsânı bol olan, Sen’den başka ilâh yok, sen kendisine ilticâ edenlerin yardımcısı, kendisine sığınanlara emân veren, korkanların kendisinde emniyete kavuştuğu yüce zât’sın.

Allah’ım! Beni katında, Ümmü’l-Kitâb’da şakî/kötü veya mahrûm veya kovulmuş veya rızkı dar olarak yazdıysan, Allah’ım fazl u ihsânınla kötülüğümü, mahrûmiyetimi, kovulmamı ve rızkımın az olmasını sil, beni katında, Ümmü’l-Kitâb’da saîd/iyi, rızkı bol ve hayırlara muvaffak olan bir kulun olarak yaz. Şüphesiz Sen Rasûl’ünün lisânı üzere indirilen Kitâb’ında bir söz buyurdun ve Sen’in sözün haktır:

«Allah dilediğini siler, (dilediğini de) sâbit bırakır. Ümmü’l-Kitâb (Ana Kitâb) O’nun yanındadır.»(er-Ra’d, 39)

İlâhî! En büyük tecellin ile «Her hikmetli işe kendisinde hükmedilen»(ed-Duhân, 4) ve kesin karar verilen mübarek Şa’bân’ın yarısı gecesinde, bizden bildiğimiz, bilmediğimiz ve Sen’in bildiğin bütün belâları uzaklaştır. Şüphesiz Sen en yüce ve en keremlisin. Allah, Efendimiz Muhammed’e, âline ve ashâbına salât u selâm eylesin!” (Bkz. Ali el-Müttakî, no: 5090)

Cübbeli Ahmet Hoca'nın söylediği Berat Gecesi Duası 

Peygamber Efendimiz (asm) bu gece Rabbine şöyle dua etmiştir: 
"Allahım, azabından affına, gazabından rızana sığınırım, Senden yine Sana iltica ederim. Sana gereği gibi hamd etmekten acizim. Sen Kendini sena ettiğin gibi yücesin." (Tergib ve Terhib)

Bazı mâna büyüklerinin de şöyle bir duası vardır: 
"Allahım, şayet ismimi saidler defterine yazdıysan, orada sabit kıl. Şayet ismimi şakiler defterine yazdıysan oradan sil. Çünkü Sen buyurdun ki, (Allah (o yazıdan) dilediğini siler, (dilediğini de) sabit bırakır. Ana kitab (olan Levh-i Mahfuz) ise O’nun katındadır. (Ra’d Suresi, 39)" 
(Mecmuatü’l-Ahzab) 

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mübarek - 8 yıl önce
Allah razı olsun
Avatar
Selim - 6 yıl önce
İslam aleminin berat kandili mübarek olsun.