Tarih değiştirme çizgisi sorusu Milyoner Olmak İster misin'de soruldu

Soru kalitesiyle izleyenleri ekran başına kilitleyen ATV'nin sevilen programı Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında tarih değiştirme çizgisi soruldu. Tarih değiştirme çizgisi nereden geçer sorusu izleyenlere keyifli dakikalar yaşattı.

Tarih değiştirme çizgisi sorusu Milyoner Olmak İster misin'de soruldu
21 Ocak 2016 Perşembe 13:54

Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında her bölüm ayrı ayrı güzel soruları günyüzüne çıkarıyor. İzleyenleri ekran başına kilitleyen programda düşündürücü ve dikkat çekici sorular özellikle seçiliyor. 20 Ocak Çarşamba akşamı yayımlanan son bölümde "Tarih değiştirme çizgisi nereden geçer?" sorusunun cevabı milyonlarda merak uyandırdı. Peki o soru nasıldı?


Haritalarda yer alan tarih değiştirme çizgisi nereden geçer?

a) Büyük okyanus
b) Atlas okyanusu
c) Avustralya
d) İngiltere Cevap

Tarih değiştirme çizgisi nedir?


Tarih Değiştirme Çizgisi, uluslararasi gün çizgisi olarak da bilinir. Güney Kutbu ile Kuzey Kutbu arasında uzanan ve bir takvim gününden bir sonrakine geçişi belirleyen sanal çizgidir. Büyük bölümü 180’inci meridyeni izler, ama Sibirya’yı bölmemek için önce Bering Boğazı boyunca doğuya, daha sonra da Aleut Adaları ve Alaska’yı kapsayacak biçimde batıya, Ekvator’un güneyinde de bazı ada gruplarının Yeni Zelanda ile aynı günde olmalarını sağlamak üzere gene doğuya doğru sapar.

Tarih Değiştirme Çizgisi, uluslararası ölçekte kullanılan ve yerel öğle zamanını yaklaşık olarak Güneş’in yerel boylam meridyeninin karşısında bulunduğu ana gelecek biçimde düzenleyen zaman gösterme sistemlerine dayalı olarak belirlendi. Yer’in çevresinde dolaşan bir yolcu, yeni bir zaman kuşağına girdiğinde yanında taşıdığı saati bir saat ileriye ya da geriye ayarlar ve saati gece yarısını gösterdiğinde de takvimini bir gün ileriye alırsa, başlangıç noktasına döndüğünde orada kalan bir kişininki ile kendi takvimi arasında bir günlük farkın bulunduğunu saptar. Gün değişimi çizgisi gerekli zaman ayarlamaları yapmak için standart bir başvuru ölçeğidir; bu çizgiyi doğuya doğru geçen bir yolcu takvimini bir gün geriye,.batıya doğru geçen ise bir gün ileriye alır.

tarih değiştirme çizgisi nedir

TARİH DEĞİŞTİRME ÇİZGİSİ NEREDEN GEÇER?


Bu hat yaklaşık olarak 180° meridyenini takip eder ama Sibirya'yı bölmemek için önce Bering Boğazı boyunca doğuya, sonta Aleut Adaları ve Alaska'yı kapsayacak biçimde batıya, Ekvator'un güneyinde de bazı ada gruplarının Yeni Zelanda ile aynı günde olmalarını sağlamak üzere gene doğuya doğru sapar.

180 derece meridyeninin Asya tarafında tarih 1 gün ileri iken, bu meridyenin Amerika tarafında tarih 1 gün geridir. Çoğunlukla Büyük Okyanus üzerinden geçen tarih değiştirme çizgisi, bazı yerleşme alanlarına rastladığında ziksaklar çizerek uzanır. Bunun nedeni, aynı ülkedeki yerleşim alanlarının aynı tarihi kullanmasını sağlamak...

Örneğin, 6 Şubat Çarşamba günü Doğu yarımküreden Batı yarımküreye geçilecek olursa tarih ve gün 5 Şubat Salı şeklinde 1 gün geri alınır. Eğer Batı yarımküreden Doğu yarımküreye geçilirse tarih ve gün ileri alınır.


SORUNUN CEVABI NE?

Sorunun doğru cevabı A'dır. Yani Büyük Okyanus.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Selim - 8 yıl önce
İlginç bir soru olmuş.