Yalçın Topçu; "Türk-İslam dünyası bir bütün olarak “millet-i vahide“ dir"

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yalçın Topçu Azerbaycan Ankara Büyükelçiliğinin düzenlediği Azerbaycan Cumhuriyet Bayramının 99. Yıldönümü ve Azerbaycan-Türkiye Diplomatik İlişkilerinin 25. Yılı Resepsiyonuna katıldı.

Yalçın Topçu; "Türk-İslam dünyası bir bütün olarak “millet-i vahide“ dir"
24 Mayıs 2017 Çarşamba 20:25

Resepsiyona ev sahipliği yapan Azerbaycan Ankara Büyükelçiliğinde günün anlam ve önemini değerlendiren Yalçın Topçu” Bugün dost ve kardeş  ülke Azerbaycan’ın 28 Mayıs 1918' tarihinde  Mehmet Emin Resulzade liderliğinde ilan edilen Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin 99. yıl dönümünü ve Azerbaycan-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 25. yılını kutluyoruz. Bu günün Azerbaycan Cumhuriyetinin nice 99 yıllarına ve iki müstakil devletin diplomatik ilişkilerinin nice 25 yıllarına vesile olmasını temenni ediyorum.

Azerbaycan ve Türkiye arasında asırlardır süre gelen kardeşlik her daim göz önünde olmuştur. Türk-İslam dünyası bir bütün olarak “millet-i vahide“ dir. Bu millet içinde Azerbaycan ve Türkiye ikiz kardeşlerdir. Azerbaycan'ın Kafkasların parlayan yıldızı olduğu da tüm dünya tarafından görülmektedir. Azerbaycan ve Türkiye önümüzdeki yıllarda kültür, ekonomi, siyaset ve turizm alanlarında daha çok iş birlikleri tesis ederek birlikte olacak ve iki bağımsız müstakil devlet “tek millet” halinde kıyamete kadar güvenli, özgür iki ülke olarak var olacaklardır” dedi.

 BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ VE AZERBAYCAN CUMHURİYET BAYRAMI

 Kafkaslardaki Türklerin Osmanlı devletinden yardım istemesi üzerine  İstanbul’da kurulan bir askeri birliğin oluşturduğu "Kafkas İslam Ordusu" 28 Mayıs 1918’de Mehmet Emin Resulzade liderliğinde Tiflis'de Azerbaycan Halk Cumhuriyeti ilan edildi. Kafkas İslam Ordusu 15 Eylül 1918'de de Bakü'ye girerek işgal ve soykırımı tümüyle sona erdirmiştir. Sovyetler Birliği'nin Azerbaycan’ı işgaliyle sekteye uğrayan bağımsızlık Sovyetler’in dağılmasının ardından 1991 yılında yeniden tesis edilmiştir.

1991 yılından itibaren de 28 Mayıs günü Azerbaycan da Bağımsızlık ve Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanmaktadır.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.