Uğruna türküler yazılan kent Estergon | Osmanlı İmpartorluğunun En Uzak Kalesi

Estergon, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'ye 60 kilometre mesafede ülkenin kuzey batısında Tuna nehri kıyısında yer alır. 13. yüzyıldaki Moğol İstilâsı'na kadar Macarların başkenti olan Estergon, Osmanlı'nın da Avrupa'da ulaştığı en uç sınır noktalarından biri olma özelliği taşıyor. Adına türküler yazılan Estergon, 1683 yılında Avusturyalıların eline geçti ve Macaristan bağımsızlığını ilân edene kadar bu durum devam etti.

Uğruna türküler yazılan kent Estergon | Osmanlı İmpartorluğunun En Uzak Kalesi
Kamusaati
Kamusaati
14 Şubat 2021 Pazar 00:10

1Hazırlayan: İhsan Dindar

Macaristan'ın kuzeybatısında yer alan Estergon geçmişte sahip olduğu tarihsel önemini günümüze de taşımayı başarmıştır. Tuna nehri kıyısındaki kent Macarlar kadar Türk tarihi için de büyük bir öneme sahip. Avrupa'nın ortasındaki bu tarihi kenti birlikte keşfetmeye başlayalım.

2

Estergon kenti, Macarların tarihi başkenti olarak ulus bilincinde önemli bir yere sahip. 13. yüzyılda Avrupa'nın ortalarına kadar ulaşan Moğol İstilâsı'na kadar Macar Krallığı'nın başkenti olan Estergon, 1241 yılında sonra ülkenin sadece dini merkezi olarak kaldı.

3

Bu tarihte Kral 4. Bela başkenti Budin'e taşıyınca Estergon, dini ağırlıklı bir kimlik kazandı. Ancak tarihsel ve dini rolü nedeniyle önemini hiçbir zaman kaybetmedi. Bölgenin imarı Macarlar için her zaman büyük öneme sahiptir. Estergon, günümüzde de UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan bir şehirdir.

4

Estergon'un karşı yakasında Slovakya sınırları yer alır. Macaristan ile Slovakya'yı bu noktada Tuna nehri ayırır. Osmanlı döneminde Ciğerdelen adıyla anılan Slovakya'nın Şturovo kenti, Estergon'un hemen karşı kıyısında yer alır.

5

İki kenti ve ülkeyi Marie Valerie Köprüsü ayırır. Ancak tarihte Şturovo'da Macaristan'ın bir parçasıydı. Hatta Osmanlı yönetiminde de bu iki kent aynı eyaletin parçasıydı. Bölge aynı zamanda Osmanlı'nın Avrupa içlerindeki en uç noktalarından biri olarak öne çıkıyor.

6

Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı hakimiyetine giren Estergon, 1683 yılına kadar kısa aralıklar dışında Osmanlı toprağı olarak kaldı. İmparatorluğun Avrupa'daki önemli bir kalesi görevini üstlenen kale ordu için de önemli bir merkez konumundaydı.


Kaynak: Kamu Saati Özel
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.