Çerçi Nedir? Geçmişten Günümüzde Yeri

Çerçi Nedir Toplumdaki Yeri Nedir Çerçi Kime Denir? Sizin için Derledik..

Çerçi Nedir? Geçmişten Günümüzde Yeri
Kamusaati
Kamusaati
08 Aralık 2019 Pazar 01:25

Çerçi Nedir Toplumdaki Yeri

Çerçi Nedir Toplumdaki Yeri Nedir Çerçi Kime Denir?

Genellikle kırsal kesimlerde görülen çerçiler, köylüler için ihtiyaç deposudur. Çerçiciler at, eşek ya da arabayla köy köy gezerler.

Çerçi, köyde yaşayanlar için önemli bir alışveriş aracıdır. Haftanın belli günlerinde gelirler ve deyim yerindeyse yolu gözlenen önemli ihtiyaç gidericilerdendir

Sadece nakit para ile satış yapmazlar. Buğday, mısır ve bazı ürünler karşılığında da satışları olur.

Ayrıca insanlar birbirini tanıdığı için veresiye de yazılır. Gerektiğinde ihtiyaçların siparişi verilir ve bir hafta sonra çerçi onları getirir.

Çerçi nedir

Çerçiler geçmişte üretim veya imalat sektörünün bir halkası olarak faaliyet göstermişlerdi. Üretilen mal şehrin büyük tüccarları tarafından getirilir, bu malın bir kısmı kenar mahalle, yakın veya uzak köylere kadar çerçiler tarafından ulaştırılırdı.

Günümüz dünyasında  şehirler, kazalar, köyler arasındaki ulaşım imkânlarının artması, elektronik alış-verişlerin gelişmesi, büyük marketlerde her şeyin bulunması, bu kadim esnaf grubumuzun hareket alanını oldukça sınırlandırsa da bazı çerçi esnaf grupları inadına varlığını sürdürmektedir. Özellikle tespih esnafı ve bohçacılık bunların önde gelenleridir. çerçi olayı tanınmamakta günümüzde unutulmaya yüz tutmuştur . Çünkü insanlar alışverişlerini internet ortamından rahatça yapabildikleri yine  daha ekim dikim durumunun günümüzde azalması nedeni ile bakkal süpermarket internet alışverişi daha cazip gelmiştir . Ayrıca köyde de nüfus giderek azalmış büyükşehirlere göç oranı artmıştır


Kaynak: Kamu Saati Özel

Etiketler; #esnaf #Çerçi
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.