YAZMAK YÜREK İSTER


İrfan Bilici

İrfan Bilici

07 Ocak 2019, 22:33

Bu satırları yazmak için o kadar çok deneme yaptım ki bir türlü yüreğime oturtamadım. Sonunda Dr. Necdet Subaşı'nın ‘’Adını Sonra Koyarız’’ kitabının Türkiye Yazarlar Birliğinin hatıra dalında ödül aldığını yazan yazısını okuyunca yüreğimde yazma fikri yer buldu.

Bunun için yazıma bu başlığı verdim.

Başlığı yazmak kolay oldu da içini doldurmak bir o kadar zor oluyor.

Bu yazıda Kahramankazan belediye başkanlığına aday gösterilen Değerli kardeşim Serhat OĞUZ, Kahramankazanda öğretmenlik, okul idareciliği, Eğitim Bir Sen temsilciliği ardından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevlerini layıkıyla yerine getirmiştir. 31 Mart seçiminde belediye başkanlığa seçilirse bu görevde de üstün başarılara imza atacağını biliyorum. Serhat Oğuz ile öğretmenlerin yerel ve devlet yönetiminde ne denli başarılı olduğunu bir kez daha görme fırsatı bulacağız.

Bu da gösteriyor ki Öğretmenler misyon ve vizyon bakımından yeteri donanıma sahip bireylerdir. Devlet yönetiminde öğretmenler etkin olmalıdır. Devleti yönetenleri yetiştiren öğretmenlere devlet yönetiminde de yeteri kadar yer verilmelidir. Millî eğitimde üretilen politikaları da meclisteki eğitimci vekiller belirlemelidir. Bu politikalar belirlenirken de bu işin mutfağında olan öğretmenlere, okul müdürlerine de mutlaka fikirleri sorulmalıdır. Son dönemlerde soruluyor da. Milli Eğitim Bakanlığını sayfasında 1 milyon öğretmen 1 milyon fikir adı altında yürütülen bir proje devam etmektedir. Fikri olan öğretmen, idareci herkes buraya fikirlerini yazabilmektedir.

DEVLET OKUL YAPMAYI ÖĞRENİYOR

Geçmiş dönemlerde (1980 -1990 lı yıllarda) yapılan okullar tip proje olarak ifade edilen bir mimarîye göre yapılmış. Üç dönüm araziye de aynı proje on üç dönüme de aynı proje ile okul yapılmış. Arsanın konumu yazın güneş alması, kışın ısınması düşünülmeden bina oturtulmuş. Okul yapılmış mı yapılmış daha ne istiyorsunuz kardeşim bu memlekette okul mu vardı diyecek ağızların oynadığını şimdiden görür gibiyim. Yapılan hizmetleri görmeyecek değilim. Mutlaka o dönemin şartları çok zordu ancak yapılırken bu işin mutfağında olan o okulun bahçesinde, koridorunda, sınıfında bulunan öğretmene, okul müdürüne de sorulsaydı daha güzel sonuçlar çıkmaz mıydı?

Ankara Keçiören’de yapılan eğitim kampüsü içerisinde yer alan üç yeni okulu görünce işte devlet şimdi okul yapmayı öğrenmeye başlamış demekten kendimi alamadım. Fethiye Kemal Mumcu Anadolu Lisesinin taşındığı yeni binanın da içinde bulunduğu kampüs içerisinde Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Bilim Sanat Merkezi ,Ana Okulu , Konferans Salonu ve Spor Salonu  bulunmaktadır.

Bu okulların içinin ferahlığı , genişliği, neyi nereye koyacağım diye düşünülerek planlamış olması bakımından tam bir okul olmuş diyebiliyoruz. Sınıfların genişliği, ferah bir kantin ortamı, sığınaklardaki havalandırmalar, koridorların genişliği ,resim ve müzik sınıfları, depo ve arşiv her şey çok güzel düşünülmüş. Ancak bu tür okulların en önemli argümanı olan laboratuvarlara gelince bunlar düşünülmemiş. Laboratuvarlar küçük ,30 öğrenciye göre planlanmış sadece gösteri deneyi yapılacak durumda hazırlanmış. Oysa laboratuvarlar geniş olmalı ki öğrenci de deneylere katılabilsin. Açık alanlardaki spor sahaları düşünülmemiş. Kampüs olarak hazırlanan okullar bölgesinde yer alan futbol sahası ve basket sahası değil tüm okullara yetmesi, bir okulun bile ihtiyacını karşılayamaz durumdadır. Bu yüzden  diyorum ki: proje oluşturulurken ve uygulanırken mutlaka bu işin mutfağında olan okul müdürlerine ve öğretmenlere fikirleri sorulmalıdır. Proje uygulanmadan önce detaylara dikkat edilmelidir.

Buna rağmen; Devlet okul yapmayı öğreniyor.

SELAM VE DUA ÜZERE KALIN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İrfan Bilici - 5 yıl önce
Devlet okul yapmayı öğreniyor dedim ama dün bir özel okulu ziyaret tttikten sonra devlet okul yapmayı hala bilmiyor dedim.
Avatar
Murtaza - 5 yıl önce
Uzun zanandur yazmdiynız. Nedir sebeni.Yaxikarinuxin takipçisi olarak uzun brklrtmryi lütfen
Avatar
İsmail - 5 yıl önce
Hocam ağzına sağlık ama m.rüstü Uzel kimya meslek lisesi nin eski hali olarak şimdi ki okullar kusura bakma da okul değil
Avatar
AHMET KILIÇÇEKEN - 5 yıl önce
Yapılan işler uzun vadeli olsa problem çözülür
Avatar
Serhat - 5 yıl önce